Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Κυριάκος Χήνας: Η σημειολογία της κηδείας του Παύλου Γιαννακόπουλου

Κυριάκος Χήνας: Η σημειολογία της κηδείας του Παύλου Γιαννακόπουλου

Σε όλες τις κοινωνίες ιστορικά, οι μαζικές συνάξεις–για οποιονδήποτε λόγο– προσφέρονται για πολύ ουσιώδη συμπεράσματα σχετικά με τις Αξίες και τους στόχους του λαού.

Κι αυτό γιατί πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως ευκαιρία να προβληθούν ευρύτερες επιθυμίες που δεν μπορούν να εκφραστούν αλλού π.χ.από τη βυζαντινή περίοδο όπου τα παράπονα του λαού εκφράζονταν στις Ιπποδρομίες, μέχρι τους αγώνες της Μπαρτσελόνα όπου εκφράζεται η βούληση για ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Πρόσφατη αφορμή για ενδιαφέροντα συμπεράσματα έδωσε η κηδεία του ευπατρίδη Παύλου Γιαννακόπουλου, ο οποίος κληροδότησε σε όλους μας την αξία της άδολης Αφοσίωσης σε ιδέες που υποστήριζε. Επειδή παρευρεθήκαμε στο χώρο της Μητρόπολης, αξίζει να αξιολογήσουμε λίγα συμβάντα.

Πρώτο, οι σφοδρές αποδοκιμασίες του κόσμου εναντίον του Μαρινάκη. Κάτι που δε σημειώθηκε είναι ότι αυτές έγιναν πριν να πλησιάσει στο χώρο η πορεία των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ, που ήρθε 10 λεπτά αργότερα, οπότε ίσως θα υπήρχε σοβαρό θέμα αν συνέπιπταν χρονικά. Προσωπικά θεωρώ ως ασέβεια την εκδήλωση οργής σε τέτοιο χώρο. Ασφαλώς ήρθε στην επιφάνεια η αγανάκτηση για την 20χρονη δυσοσμία με τα 91-0 πέναλτι, τις 0-74 κόκκινες κάρτες κ.λ.π.Και βέβαια, η εισαγωγική παράγραφος σε αυτό το σημείωμα λέει ακριβώς αυτό, ότι ο λαός αναζητά ευκαιρίες για να αποτυπώσει δυσφορίες ή αιτήματα.

Αλλά είναι ταπεινωτικό για το επίπεδο μιας κοινωνίας να μην αφήνουμε αυτή τη στιγμή πένθους να κυλήσει με τον προσήκοντα τρόπο,δηλαδή με γαλήνια ατμόσφαιρα οδύνης, επικεντρωμένη στην απόδοση τιμής στον αποβιώσαντα. Περίπου ίδια επιθετική ατμόσφαιρα υπήρχε από αρκετούς εναντίον του προέδρου Παυλόπουλου με συνθήματα για τη Μακεδονία.

Δεύτερο, η συμπεριφορά του κόσμου προς τον Μελισσανίδη ήταν εντυπωσιακά άψογη. Ενώ το αυτοκίνητο του Μαρινάκη τον αποβίβασε στο ύψος της εισόδου στην εκκλησία,ο Μελισσανίδης κατέβηκε πεζός την οδό Μητροπόλεως μέσα στον κόσμο και όχι μόνο δεν άκουσε κάτι άσχημο, αλλά κάποιοι του φώναξαν ότι τον ευχαριστούν που τίμησε τον εκλιπόντα. Δεν είναι καθόλου περίεργο που ο κόσμος γνωρίζει και αναγνωρίζει ποιοι πρωτοστάτησαν στον αγώνα να πέσει το φαύλο καθεστώς στο ποδόσφαιρο.

Τρίτο, η παρουσία του Ομπράντοβιτς το πρωί στο παρεκκλήσι, ενώ το ίδιο βράδυ η ομάδα του έπαιζε τον πέμπτο τελικό με την Τόφας, επαναβεβαιώνει ότι εμείς οι απλοί άνθρωποι θα πρέπει να μην είμαστε τόσο επιρρεπείς στο να βάζουμε ταμπέλες. Λένε για Ομπράντοβιτς ψυχρό κλπ, αλλά μόνον αγνωμοσύνη και ψυχρότητα δε δείχνει η χρονική υπέρβασή του να παραστεί. Άσκοπο να υιοθετούμε βιαστικά ετικέτες.

Τέταρτο, δυστυχώς η παρουσία μόλις 2.000 ατόμων στην κηδεία–ας μη βαυκαλιζόμαστε με άλλα νούμερα, αυτή είναι η αλήθεια–ξανά δείχνει αυτό που είδαμε με την πενιχρή παρουσία στον Αγιασμό του νέου γηπέδου μας ή σε φιλικούς αγώνες προς τιμήν Παλαίμαχων: ότι σε μεγάλη πλειοψηφία ο Έλληνας φίλαθλος αρέσκεται σε πανηγυρτζίδικες εκδηλώσεις, χωρίς το φίλτρο της ευγένειας να αποδίδει τιμές εκεί που πρέπει συνειδησιακά. Δεν ντρέπομαι να σημειώσω ότι στο θέμα αυτό πρέπει άμεσα να αλλάξουμε.

Καλό Παράδεισο να έχει ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Πέραν της καθοριστικής συμβολής του στους πολλούς τίτλους του ΠΑΟ, ξέρουμε καλά ότι σεβόταν τις Αξίες της ΑΕΚ και της προσφυγιάς, μάλιστα είναι γνωστό το ενδιαφέρον του να στηριχθεί η μπασκετική ΑΕΚ για να μην υποβιβαστεί λίγο καιρό πριν από το τραγικό 2011. Εν σκηναίς Δικαίων.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Τέλος εποχής…

Αυτό το φαντεζί λογότυπο, μαζί με άλλα για τα υπόλοιπα τμήματα της Μάνας, μου τα …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com