Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: ”Καθόταν στα κάγκελα πολύ καιρό, που στο τέλος το σίδερο μπήκε στην ψυχή του”

Κυριάκος Χήνας: ”Καθόταν στα κάγκελα πολύ καιρό, που στο τέλος το σίδερο μπήκε στην ψυχή του”

Η ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ ταιριάζει στους μόνιμους ασχημονούντες της άρνησης και της γκρίνιας.

Το έχουμε χρόνια τώρα εμπεδώσει ότι δεν είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις πολλαπλές παρενέργειες μιας σκληρής αλλά όχι απρόσμενης ήττας. Ενίοτε αγανακτούμε με τις οιμωγές και τα ακραία σχόλια Ενωσιτών, που κάθονται στα κάγκελα έτοιμοι για να οργίζονται με την ομάδα ή εκ διπλώνουν δηλητηριώδη κριτική, πάντοτε στο όνομα της αγάπης για την ΑΕΚ.

Θεωρώ ότι ασχολούμενοι με αυτούς, πρέπει να έχουμε ως αφετηρία δύο προτάγματα: Πρώτο, ότι είναι άνθρωποι ενωσίτες, δικοί μας, με τη δική τους βέβαια συλλογιστική και δεύτερο ότι κρίνουν πως ένα βαθύ υπόστρωμα προσωπικών δυσλειτουργιών-που έχουμε όλοι-πρέπει να εκφραστεί με την αφόρητη αυτή εριστικότητα. Έτσι, είναι αφύσικο να εστιάζουμε σε αυτούς αφαιρώντας χρόνο και διάθεση από την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη να βοηθήσουμε την ομάδα με προτάσεις και πράξη σε καυτά θέματα.

Τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ευδόκιμα. Η ομάδα διατήρησε το ευρωπαϊκό αήττητο επί 413 ημέρες, είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος, έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου, ξαναπαίζει μετά από 12 χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, επανήλθε σε πρωταγωνιστικά επίπεδα ύστερα από άκρως οδυνηρές ταπεινώσεις, ξανακερδίζει νεαρούς οπαδούς και κυρίως αγαλλιάζει με την ανέγερση του ονείρου της Αγια-Σοφιάς. Αυτά δεν μπορούν να αναιρεθούν με καμιά συγκυριακή αποτυχία.

Ουδείς εθελοτυφλεί για να ωραιοποιήσει την κατάσταση μετά την κατάρρευση στο Άμστερνταμ. Αλλά δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να διαχειριζόμαστε την πίεση από μια ομάδα τόσο υψηλού επιπέδου, δεν εξακτινωθήκαμε κιόλας σε κορυφαίες ποιοτικές κατηγορίες. Είδαμε και τις ταπεινωτικές εμφανίσεις του ΟΣΦΠ και του ΠΑΟΚ με τις εξωπραγματικές στατιστικές υπέρ των αντιπάλων τους σε κατοχή μπάλας, τελικές ευκαιρίες, κόρνερ κλπ.

Δεν είναι ντροπή, είναι ρεαλιστική η προσέγγιση ότι οι ελληνικές ομάδες απέχουν ακόμη από το όριο ισότιμου ανταγωνισμού. Ας αποχυμώσουμε επιτέλους αυτή την αφελή αλαζονική αντίληψη ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου και από εμάς εξαρτώνται όλα.

Την Κυριακή στην Τούμπα, πέρα από τον καγχασμό για τη γελοία γραφικότητα των πανό που θα δούμε, θα αντιμετωπίσουμε τη βάναυση συμπεριφορά των αφιονισμένων που χειραγωγούνται εύκολα από την προπαγάνδα.Ούτε σε περίπτωση νίκης παίρνουμε το πρωτάθλημα ούτε σε ήττα καταστρεφόμαστε.

Ο γνωστός χαρακτηρισμός “Έλληνες αεί παίδες” υποδηλώνει την αδυναμία μας να αποφεύγουμε τα ακραία συναισθήματα “Ωσαννά” ή “Σταύρωσον Αυτόν”και να ορθοφρονούμε με μετριοπάθεια. Αυτό το πνευματικό αγώνισμα διαφοροποιεί τα έθνη και τις κοινωνίες ποιοτικά.

Γι αυτό επιμένουμε στην επείγουσα ανάγκη να αναδιαμορφωθεί η πρακτική πολλών οπαδών,άσχετα με τα κίνητρα και την καλοπιστία τους. Αξίζει πράγματι να διαχωρίσουμε επιτέλους τα ΜΕΙΖΟΝΑ από τα ΕΛΑΣΣΟΝΑ. Ελάσσονα είναι η έμφαση στην αντιπαράθεση με τον…Πανιώνιο ( λες και αυτό είναι το αξιακό μέγεθός μας) ή το υβρεολόγιο κατά πόλεων της χώρας πχ. τι κάνει ο ΠΑΣ και ο κάθε παγουράς ή… την Κρήτη όλη, σαν να μη σεβόμαστε τους πολλούς οπαδούς μας στις πόλεις που καθυβρίζουμε.

Ελάσσονα είναι η χιλιοστή επανάληψη των διαμαρτυριών για το λάθος με τη μη απόκτηση ενός χαφ, τώρα που πλέον δεν μπορεί να γίνει κάτι ή η ανούσια κριτική για παρελθοντικές διοικητικές πρακτικές που δεν έχουν την παραμικρή σημασία με τη διοίκηση πλήρους υγείας σήμερα.

Αντίθετα, μείζονα θέματα όπου δυστυχώς δεν τροφοδοτείται από τους μεμψίμοιρους ο αναγκαίος διάλογος είναι: η σταθερή προσήλωσή μας στην ανέγερση του γηπέδου, η ομοψυχία για τις δύσκολες αγωνιστικές προκλήσεις που έρχονται,η συγκρότηση ενός ενιαίου ενωτικού ψηφοδελτίου για τις εκλογές στο Δήμο του γηπέδου στις 26 Μαΐου, η πίεση για τη συμμετοχή ενωσιτών σε πολλές ομοσπονδίες Αθλημάτων-έχουμε μόνο στο βόλεϊ και στο χάντμπολ-η συσπείρωση των ενωσίτικων Συνδέσμων σε μια Ομοσπονδία Οπαδών ΑΕΚ για να έχουμε ισχυρή φωνή και τόσα άλλα.

Από αυτά τα σοβαρά διακυβεύματα θα κριθεί η περαιτέρω εκτόξευση της ομάδας, εκεί θα φανεί πόσο δυναμικά αντανακλαστικά έχει ως συνολικός οργανισμός η ΑΕΚ.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Αύριο το πολύ σημαντικό αθλητιατρικό συνέδριο της ΑΕΚ

Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα V.I.P. του ΟΑΚΑ είναι απολύτως έτοιμη να υποδεχθεί τους συμμετέχοντες στο …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com