Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Μια αξιολόγηση της κατάστασης των ανταγωνιστών μας

Κυριάκος Χήνας: Μια αξιολόγηση της κατάστασης των ανταγωνιστών μας

Επειδή είναι αναγκαίο να αξιολογούμε τους σημαντικούς ποδοσφαιρικούς ανταγωνιστές μας με ψύχραιμη ματιά……

αφού με αυτούς θα διεκδικήσουμε τις πρωταγωνιστικές θέσεις, θα ήταν ενδιαφέρουσα μια πρώτη προσέγγιση στην κατάστασή τους, με μειονέκτημα βέβαια ότι δεν έχουν σχηματοποιήσει τα ρόστερ τους στην τελική μορφή. Έχουν όμως καταγραφεί δύο σημαντικά στοιχεία: πρώτο, ποια είναι τα στηρίγματά τους για τη νέα χρονιά και δεύτερο, ποιες είναι κάποιες διαφαινόμενες αδυναμίες τους.

Αρχίζουμε με τον ΟΣΦΠ, για τον οποίο υποκειμενικά πιστεύω ότι θα αποτελέσει φέτος τον βασικό αντίπαλό μας. Η καίρια και πειστική δύναμή του αντλείται από την επελθούσα κυβερνητική μεταβολή. Προσωπικά, υποστηρίζω με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ΑΕΚ έχει θωρακιστεί πολυεπίπεδα απέναντι σε κάθε ενδεχόμενη απόπειρα να υπονομευτεί η πρωταγωνιστική θέση της, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι:

1. ο νέος πρωθυπουργός έχει συγγενική σχέση με τον κ.Μαρινάκη και είναι οπαδός του ΟΣΦΠ.

2. ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Λ.Αυγενάκης είναι σθεναρός υποστηρικτής του ( όλοι θυμούνται ότι στήριξε τον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά Μώραλη το 2014, σε κόντρα με τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ του Α. Σαμαρά)

3. οι θεσμικοί μηχανισμοί στελεχώνονται με φίλια πρόσωπα.

4. διατηρεί βαρύνουσα επιρροή στα ΜΜΕ.

Παράλληλα, σε αγωνιστικό επίπεδο η ομάδα έχει παγιώσει μια καλή απόδοση που εγγυάται διακρίσεις, ειδικά εντός έδρας. Ενδεικτικό της σφοδρής θέλησης για τον τίτλο είναι και η δήλωση του Μαρινάκη ότι “πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας πως ότι κι αν γίνει, ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα”…

Από την άλλη όμως, ο νέος ΓΓ Αθλητισμού Γ.Μαυρωτάς είναι ακέραιος άνθρωπος και ασφαλώς δε θα δεχθεί καταστρατηγήσεις κανόνων και αξιών. Επίσης,πολλά θα κριθούν από τη δικαστική εξέλιξη των εκκρεμοτήτων του Β.Μαρινάκη, αν και ο πολύς κόσμος νιώθει ότι δεν πρέπει να περιμένει πολλά από αυτό το θέμα.

Στον ΠΑΟΚ, η ευνοϊκή διάσταση εντοπίζεται στο ότι ως οργανισμός αναπτύσσεται πολλαπλώς: εξαλείφεται σταδιακά το σύμπλεγμα ότι δεν είναι ανταγωνιστικός με τις ομάδες της Αθήνας, ο τίτλος ανέβασε την ψυχολογία των παικτών και του κόσμου, έχει αρχίσει να ριζώνει οπαδικά σε νομούς της νότιας Ελλάδας που ήταν γι αυτόν απροσπέλαστοι (με την έξυπνη αλλά και δαπανηρή αρωγή σε συλλόγους ή με την ίδρυση νέων σωματείων), έχει ενισχύσει θεαματικά την επιρροή του στα ΜΜΕ και αγωνιστικά ενισχύεται σε αδύναμες θέσεις του.

Στα αρνητικά καταχωρούνται: πρώτον η εύλογη στατιστική δυσκολία να επαναλάβει τον περυσινό άθλο μια ομάδα που χρόνια ολόκληρα δεν ήταν πρωταγωνίστρια και δεν έχει το μέγεθος των ομάδων της Αθήνας, δεύτερο είναι απίθανο να συνεχιστεί φέτος η σκανδαλώδης διαιτητική εύνοια και τρίτο όλες οι ομάδες θα τον περιμένουν πιο υποψιασμένες στο γήπεδο,σε αντίθεση με πέρυσι.

Ο ΠΑΟ δεν έχει βέβαια βλέψεις προς την κορυφή, αλλά τον μνημονεύουμε με την ευχή να εξελιχθεί το πλάνο αυτό-χρηματοδότησης σύμφωνα με τις προσδοκίες της ηγεσίας του. Θα ήταν μια αισιόδοξη αφετηρία για να ξανασκεφτούμε το μοντέλο ευρείας λαϊκής συμμετοχής. Ρεαλιστικά φρονώ ότι ο στόχος των 20 εκατ. ευρώ είναι εντελώς ουτοπικός, αν δεν υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις των οικονομικά ισχυρών. Από τη μια,ο Έλληνας δεν είναι ακόμη εξοικειωμένος με ανάλογα σχήματα συμμετοχής (όπως στη Γερμανία ή στην Ισπανία κ.α.), από την άλλη δεν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα φερεγγυότητας στην ομάδα για να καταθέσει χρήματα ο απλός οπαδός.

Φυσικά, κάθε δυσκολία για την ΑΕΚ περιορίζεται αφού έχει ισχυρή διοίκηση και τελικά εκμηδενίζεται με την εκτόξευση που εγγυάται το νέο πανέμορφο γήπεδό μας.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Συλλυπητήρια της ΑΕΚ για το θάνατο του Αντώνη Νταή

Η ΚΑΕ ΑΕΚ εξέφρασε με ανακοίνωση της τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο του Αντώνη …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com