Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Μια αιχμηρή αλλά αναγκαία πικρή διαπίστωση!

Κυριάκος Χήνας: Μια αιχμηρή αλλά αναγκαία πικρή διαπίστωση!

Το σοβαρό θέμα για την πενιχρή στήριξη των Ελλήνων φιλάθλων σε οικονομικές εκκλήσεις ή σημαντικές συνάξεις των ομάδων επανήλθε στο προσκήνιο με τη δήλωση του σημαντικού και δημοφιλούς ηγετικού παράγοντα Σταμάτη Παπασταμάτη στο enwsi.gr: “

To θεωρώ προσβλητικό να μην έχουμε ξεπεράσει τα 2 χιλ. εισιτήρια. Με λυπεί ιδιαίτερα, γιατί δείχνει ότι ο Αεκτζής δεν είναι κοντά στην ομάδα, όπως θα έπρεπε”.

Διατηρώ τη σαφή πεποίθηση ότι το ζήτημα έχει σαφώς ρίζες σε μια ισχνή φίλαθλη κουλτούρα που δεν έχει την παραμικρή σχέση με το υπόβαθρο της Δυτικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, σε εκείνες τις χώρες υπάρχει–παγιωμένη στη συνείδηση του κόσμου–η πίστη ότι αξίζει η πειθαρχία σε αυτό που επιτάσσει ένα κοινωνικό υποσύνολο π.χ. μια αθλητική ομάδα και όχι η ατομική αντίληψη ότι εγώ θα κρίνω τον τρόπο που θα προσφέρω στο υποσύνολο.

Αυτό, επειδή συναρτάται με κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες,δεν αλλάζει αυτόματα και χρειάζεται ειδική μέριμνα και πρωτοβουλίες των σωματείων, όπως π.χ. ημερίδες για τη διαλεκτική ανάλυση των σχέσεων ομάδων-οπαδών (κάτι που χρειάζεται επειγόντως και για πολλά παρεμφερή θέματα).

Ας υπενθυμίσουμε μερικές μόνον από τις πολλές κραυγαλέες περιπτώσεις στην ΑΕΚ:

1. Υπήρξε μια κατανοητή προσπάθεια ωραιοποίησης στον αριθμό όσων είχαν προσέλθει εκείνο το βροχερό βράδυ στον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Ιούλιο του 2017. Ο κόσμος περίμενε με αδημονία το γήπεδο τόσο πολλά χρόνια και εκεί ήταν το πολύ τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι.

2. Ο πρώτος αγώνας μετά την κατάκτηση του FIBA Champions League το 2018 στο μπάσκετ (με 20.000 θεατές στον ημιτελικό και άλλους τόσους στον τελικό) ήταν με την Κύμη για το ελληνικό πρωτάθλημα. Στο γήπεδο δεν ήταν περισσότερα από 300 άτομα, θυμάμαι χαρακτηριστικά την απορία και την απογοήτευση των ξένων παικτών.

3. Απογοητευτική ήταν στο μπάσκετ τόσο η διάθεση των εισιτηρίων των αγώνων, που κόστιζαν 5 ευρώ, όσο και η κίνηση των εισιτηρίων διαρκείας,που κόστιζαν φτηνότερα από τα αντίστοιχα ομάδων Β’ Εθνικής. Ας αναφέρουμε απλώς το παράδειγμα της Μπούργος (προτού κατακτήσει τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια) με τα 8.000 διαρκείας, όσα διέθεσε και φέτος ενώ ο κόσμος ήξερε ότι δε θα μπορέσει να πάει στο γήπεδο.

4. Εάν δούμε τι συνέβη σε αγώνες-εκδηλώσεις προς τιμή λαμπρών ποδοσφαιριστών που αποχωρούσαν από την ενεργό δράση, καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα. Η θλιβερότερη εικόνα καταγράφηκε στο ματς προς τιμή του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου πριν από μια εικοσαετία (από ντροπή δεν αναφέρουμε αριθμούς).

5. Η κάρτα φίλου για την ετήσια ενίσχυση του Σωματείου με τα τόσα ερασιτεχνικά αθλήματα παραμένει άκρως απογοητευτική. Αναφερόμαστε στην ΑΕΚ με τους εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς. Φέτος διατέθηκαν 10.000 κάρτες αναδεικνύοντας το πρόβλημα πιο εμφατικά. Η κάρτα κόστιζε 10 ευρώ.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Εικόνες από την πρώτη προπόνηση στην Πορταριά(φωτό, vid)

Τα δύσκολα για τους παίκτες της ΑΕΚ ξεκίνησαν και η ΠΑΕ μας μεταφέρει εικόνες από …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com