Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Μια εκδήλωση για το μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού

Κυριάκος Χήνας: Μια εκδήλωση για το μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού

Έτσι συντηρούνται και αναπαράγονται οι ιστορικές συνειδήσεις.

Μοιραζόμαστε απόψεις για το χθες και το αύριο κάθε κοινωνικής οργάνωσης, όπως ένα αθλητικό σωματείο, διαχέουμε τον προβληματισμό για να καρπίσουν νέες γόνιμες προτάσεις. Και δεν μπορεί ασφαλώς να υπάρξει πιο πρόσφορη μέθοδος για έναν αποδοτικό διάλογο από την εισήγηση ενός εμβριθούς και καταρτισμένου διανοητή.

Ο Σάββας Καλεντερίδης, με βαρυσήμαντους συμβολισμούς δράσης, προσκλήθηκε από τη Λέσχη Ιστορίας-Πολιτισμού ΑΕΚ για να ανοίξει τον αναγκαίο διάλογο για τη χρησιμότητα του ιδρυόμενου Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.Υψηλόφρων στόχος-ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας.

Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στους ελληνικούς αποικισμούς στην αρχαιότητα, ειδικά στον Πόντο και στη Μικρασία, στην ιωνική και αιολική Δωδεκάπολη και την αλεξανδρινή περίοδο, επικεντρώθηκε στο Τανζιμάτ του 1774, στο Χάτι Χουμαγιούν του 1856, που έδωσε ανάσες στον υπόδουλο ελληνισμό και στις συνθήκες ζωής του ελληνισμού πριν από τον ξεριζωμό.

Ειδικά αυτή τη σχετικά πρόσφατη ιστορική διαδρομή (πριν και μετά τον ξεριζωμό) καλείται να καλύψει το Μουσείο. Έχει ήδη αποκτήσει τη νομική μορφή του και στελεχώνεται με πρόσωπα που θα συλλέγουν—αξιολογούν–ταξινομούν το υλικό που θα συγκεντρωθεί. Σε λίγο καιρό θα ανακοινωθούν οι νομικές μορφές και οι τρόποι της συλλογής των εκθεμάτων.

Την Κυριακή 3 Μαρτίου στον καλαίσθητο χώρο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας φιλοξενήθηκε η σχετική εκδήλωση με τη συμμετοχή ενωσιτών που δίνουν έμφαση στην ανάδειξη της κουλτούρας της προσφυγιάς και της κοσμαγάπητης ομάδας της.

Εκτός από τις τιμητικές βραβεύσεις, εντυπωσίασε ο μεστός ουσιώδης λόγος των χαιρετισμών από προσωπικότητες που συμμετείχαν (π.χ. Σοφία Σακοράφα, Νίκος Ουζούνογλου, Σπύρος Τζόκας κ.α.), όπως και οι ένθερμοι γραπτοί χαιρετισμοί αυτών που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, με κορυφαίο τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.Βαρθολομαίο, οποίος συνεχάρη τη Λέσχη για το πολιτιστικό έργο της, αλλά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τους πολιτικούς Γιώργο Πάντζα, Βασίλη Κικίλια, Δημήτρη Στρατούλη, Φάνη Σπανό κ.α. Ιδιαίτερη μνεία επαίνου και ευχαριστιών στον δημοσιογράφο Τάσο Τσατάλη, που συντόνισε μεταδίδοντας στην εκδήλωση έμφορτη συγκίνηση και ευστοχία πληροφοριών.

Αξίζει να επαναλάβουμε παλαιότερη προτροπή μας προς τους Ενωσίτες να αντιμετωπίζουν με αγάπη και θαυμασμό την άδολη και ποιοτική δραστηριότητα των συλλογικών φορέων σε δύο κατευθύνσεις: πρώτο, τους Συλλόγους που τροφοδοτούν την ιστορική μνήμη για τον ελληνισμό της καθ ημάς Ανατολής,όπως τον ΑΣ Πέρα, τον ΑΟ Ταταύλα, την Οικουμενική Ομοσπονδία Κων/τών, την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ.α. Δεύτερο, τους αντίστοιχους συλλόγους της Νέας Ιωνίας με τόσο πληθωρική δράση,όπως τους Σπαρταλήδες, τους Σμυρναίους, τους Αλαγιώτες,τους Καππαδόκες, τους Ινεπολίτες-Κασταμονίτες κ.α.

Όσο για το έτερο Μουσείο ( της Ιστορίας της ΑΕΚ ) θα εξελίσσεται παράλληλα η συλλογή κειμηλίων και τεκμηρίων. Κοινός στόχος να είμαστε έτοιμοι μόλις ολοκληρωθεί η ανέγερση της Αγια-Σοφιάς, η οποία αυτονόητα θα εκτινάξει την ομάδα σε νέα θαυμαστά επίπεδα, με άμεση αλληλεπίδραση στο αγωνιστικό σκέλος. Έχουμε αποφασιστικότητα και επιμονή στο γιγάντιο όραμα, είμαστε δυνατοί για να χαρούν γενιές και γενιές αυτή την Εστία της αλληλεγγύης των Ενωσιτών.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Κυριάκος Χήνας: Η Οικονομική εξυγίανση και η Αγωνιστική καχεξία της ΑΕΚ

Ανεξάντλητη η διαμάχη μεταξύ των Επιστημών για να εντοπιστούν τα αίτια που ωθούν τους Έλληνες …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com