Κυριάκος Χήνας: Μια εναλλακτική άποψη για τον ρόλο των οπαδών

Θεωρείται φυσιολογικό να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους φίλαθλοι και οπαδοί στα αποτελέσματα, τους παίκτες, σε όσα εξελίσσονται στον αγωνιστικό χώρο και λιγότερο σε άλλες εκδηλώσεις της ομάδας που υποστηρίζουν. Αλλά η μέριμνα σε μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης δίνει εμφατική αξία και βάρος σε έναν άλλον τομέα: Την κατάσταση των φιλάθλων και κυρίως των οπαδών του συλλόγου, στο ρόλο και τον προσανατολισμό τους.


Σε αυτή την παράμετρο αξίζουν γενναίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην ΑΕΚ. Με επιτελικά στελέχη στην ΠΑΕ και στην ΚΑΕ που έχουν δώσει διαπιστευτήρια ικανότητας και αφοσίωσης, όπως ο Γιώργος Νικολάου και ο Νίκος Χαριτάκης με μειλίχιο πρόσημο, πολλά μπορούμε να περιμένουμε. Επιχειρούμε ένα υποκειμενικό πλαίσιο προτάσεων για τους οπαδούς μας,μια και είμαστε στην αφετηρία μιας νέας αγωνιστικής περιόδου και όλοι οι επιμέρους φορείς πρέπει να έχουν διακριτούς και ορθολογισμένους ρόλους.

1. Πάνω από κάθε άλλη παρέμβαση επείγει ένα Πανελλήνιο Συνέδριο Οπαδών της ΑΕΚ, ώστε να διευθετήσουμε κυρίως δύο αμφιλεγόμενα σημεία. Πρώτο,να εκλείψει η αδικαιολόγητη μη συνεργασία μεταξύ Συνδέσμων, που ενίοτε έχει χαρακτήρα αντιπαράθεσης. Ασφαλώς κάθε Σύνδεσμος έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη για το πώς θέλει την ΑΕΚ, αλλά οι στόχοι είναι κοινοί και χρειάζεται ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, χωρίς αεκόμετρα και αποκλεισμούς. Δεύτερο, να προσδιοριστούν οι τρόποι με τους οποίους οι Σύνδεσμοι θα βοηθούν και θα βοηθούνται από τη θεσμική ΑΕΚ πχ. ένας φιλικός αγώνας της ομάδας, με τα έσοδα να πηγαίνουν στην επικουρία των εξόδων τους.

2. Άκρως λειτουργική θα ήταν η συγκρότηση μιας Γνωμοδοτικής Συντονιστικής Επιτροπής των Συνδέσμων, με αντιπροσώπευση όλων των Συνδέσμων, ασφαλώς και της Ορίτζιναλ,που διατηρεί συνήθως μια ιδιαίτερη αυτόνομη πρακτική χωρίς συνεργασίες με άλλους. Από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τη Νάξο και τη Μυτιλήνη μέχρι την Πάτρα, τη Λαμία, την Κατερίνη και τη Νέα Σινώπη, θα διασφαλίζεται έτσι δημοκρατικά μια ομοιογενής γραμμή, που θα προσθέσει βαρύτητα και κύρος π.χ. έχει διαφορετική αξία να υπογράφεται μια ανακοίνωση από ένα μόνον Σύνδεσμο και διαφορετική από τη Συντονιστική.

3. Οι ημερίδες σε πρωτεύουσες νομών για θέματα της ομάδας–δε συνηθίζονται στη χώρα μας–φέρνουν στο επίκεντρο πολλών περιοχών για λίγες ημέρες την ομάδα, ανοίγουν ορίζοντες σκέψης με το διάλογο και βάζουν τον οπαδό συμμέτοχο σε εστίες συλλογικής δράσης. Στη Γερμανία πχ.μεγάλα έντυπα και ιστοσελίδες δίνουν χώρο και καλύπτουν εκτενώς τέτοια γεγονότα.

4. Πολύ σοβαρό ζήτημα, που κακώς θεωρήθηκε δευτερεύον και δε συζητήθηκε μετά τον συγκινητικό Αγιασμό είναι αυτό που συμβαίνει δυστυχώς σε όλες τις ελληνικές ομάδες. Απίστευτη προσκόλληση στο αγωνιστικό κομμάτι και μηδαμινή σε όσα συμβολικά προσδιορίζουν την ομάδα. Σε κάθε Σύλλογο το παρατηρούμε. Την Τρίτη στον αγώνα της ΑΕΚ είχαμε 30.000 κόσμο και την Πέμπτη στον Αγιασμό ενός γηπέδου που ποθούσαμε 14 χρόνια, ενός γηπέδου που θα εκτοξεύσει το κύρος της ομάδας,είχαμε το ένα τρίτο…

Το ίδιο βλέπουμε στα κλασικά ματς προς τιμήν όσων αποχωρούν από την ενεργό δράση: Ελάχιστος κόσμος, ασέβεια προς τα είδωλα που αφοσιώθηκαν και υπηρέτησαν την ομάδα. Το ίδιο και σε μερικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, πρόχειρα θυμάμαι προ ολίγων ετών την παρουσίαση βιβλίου του Διονύση Χαριτόπουλου, με την παρουσία Κόκκαλη στη Λέσχη του ΟΣΦΠ, με περιορισμένη προσέλευση του κόσμου.

5. Στο θέμα των ομογενών στο εξωτερικό, θα χρειαζόταν μια οργανωμένη και δραστήρια προσπάθεια να ενημερωθούν όλοι για το νέο γήπεδο και τις ανάγκες του, πχ το Μουσείο, για τη δυνατότητα να προβάλουν την ΑΕΚ σε κάθε χώρα–θυμάμαι πόσες ερωτήσεις γίνονταν για την αφετηρία του ονόματος της ΑΕΚ Τιμισοάρα στην Ευρώπη–για τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν σε ενωσίτικες γωνιές ανά την Ελλάδα, για εκδηλώσεις-“πρεσβείες” της αξίας μας.

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ποσοτικά μεγάλη μερίδα οπαδών οι οποίοι αναλώνονται στο να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα προσωπικά κάθε παίκτη και ενδιαφέρονται μόνο να μπαίνει η μπάλα στο πλεκτό,χλευάζοντας κάθε άλλη δράση γύρω από την ομάδα. Αλλά,όταν δίκαια υπερηφανεύεσαι ότι η ΑΕΚ είναι ομάδα των μεγάλων Συμβολισμών, χρειάζεται το mes que un club να το αποδεικνύεις.

 

Κυριάκος Χήνας.

Κυριάκος Χήνας
Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -