Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Μια πρόταση για την ονοματοδοσία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού!

Κυριάκος Χήνας: Μια πρόταση για την ονοματοδοσία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού!

Σεβασμό στον κόσμο της ΑΕΚ προσπορίζει η πρόθεση της ΠΑΕ…

Να ανοίξει το διάλογο με προτάσεις των οπαδών για την ονοματοδοσία του αυτοτελούς κτηρίου πίσω από τη Σκεπαστή,όπου θα στεγαστούν τα δύο Μουσεία μας και άλλες υπηρεσίες. Εύλογο είναι να τοποθετηθούν πολλοί για το όνομα, αφού πρόκειται για τη συμμετοχή του ενωσίτη που περίμενε 18 χρόνια μέχρι να χαρεί το όνειρό του.

Ας επιτραπεί λοιπόν και μια προσωπική τοποθέτηση,πάντοτε με την επίγνωση ότι είναι υποκειμενική, άρα πάντοτε υπολανθάνει η αστοχία:

Η γενική πρότασή μας δεν αναφέρεται σε όλο το κτήριο, αφού αυτό θα εμπεριέχει αντικείμενα διαφορετικού προσανατολισμού (μουσεία, εστιατόρια, χρηστικές αίθουσες), αλλά μόνο στο χώρο όπου θα φιλοξενηθεί το καταπληκτικό Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Η δομή, το περιεχόμενο και η λειτουργία αυτού του χώρου πρέπει να παραπέμπουν σε μια προσωπικότητα η οποία πρέπει να σχετίζεται (και μάλιστα να συμβολίζει με το έργο και το κύρος της) με την προσφυγιά, τον Ελληνισμό της Ανατολής και τις Αλύτρωτες Πατρίδες.

Κωνσταντίνος Σπανούδης: μια εκρηκτική φυσιογνωμία με πολυεπίπεδη προσφορά. Επιχερούμε να αιτιολογήσουμε την πρότασή μας:

1. Ήταν αυτός που υπερασπίστηκε τα δίκαια του χειμαζόμενου Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης με τη θαρραλέα φωνή συνείδησης της εφημερίδας “Πρόοδος”, την οποία εξέδιδε από το 1904 μέχρι το 1922. Καθημερινή πύρινη αρθρογραφία, χωρίς συμβιβασμούς, παρά τη λογοκρισία και τις διώξεις από τους Νεότουρκους (ειδικά την απέλαση του 1912).

2. Ήταν αυτός που στήριξε το εγχείρημα της Πολιτικής Οργάνωσης Κωνσταντινουπόλεως,με στόχο να εγερθεί η ομογένεια για την προάσπιση της Μακεδονίας και της Θράκης από τη βουλγαρική απειλή.

3. Ήταν αυτός που συμμετείχε σε πολλά σωματεία της Πόλης,όπως ο Φιλολογικός Σύλλογος, ώστε να τονωθεί η συλλογικότητα μέσα από πολιτισμικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ειδικά με τον Ιωακείμ Γ΄) για τα προνόμια που έφθιναν.

4. Ήταν αυτός που, ως μέλος της Επιτροπής που συνέστησε η Ελληνική Βουλή,παρακολούθησε αυτοπροσώπως και κατέγραψε την αποχώρηση των Βουλγάρων από τα μακεδονικά και θρακικά εδάφη το 1913.

5. Ήταν αυτός που, δίπλα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, συμμετείχε άμεσα στη διαμόρφωση και διεκδίκηση των ελληνικών αιτημάτων κατά τη Διάσκεψη Ειρήνης (Παρίσι 1919), που απέφερε την έγκριση των Μεγάλων για την είσοδο της Ελλάδος στη Σμύρνη και τη Συνθήκη των Σεβρών.

6. Ήταν αυτός που συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Άμυνα,οργάνωση που επιχείρησε μετά το 1920 μια λυτρωτική διέξοδο από τη διαφαινόμενη καταστροφή.

7. Ήταν αυτός που συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία σε μια Συνέλευση του Παγκόσμιου Συνδέσμου για τη διεθνή φιλία μέσω των Εκκλησιών, ώστε να υποστηρίξει τα ελληνικά δίκαια σε μια περίοδο όπου οι Μεγάλοι αποστασιοποιούνταν από την Ελλάδα (Λονδίνο 1921).

8. Ήταν αυτός που υπεράσπισε τα δίκαια των Προσφύγων μετά την καταστροφή και τη μετεγκατάστασή του στην Αθήνα, μέσα από προσφυγικές οργανώσεις, όπως ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (που θαυμάζουμε μέχρι σήμερα στην Καλλιθέα για το γεραρό έργο του).

Επειδή σε αυτό το συγκεκριμένο Μουσείο τα κειμήλια επικεντρώνονται στον Προσφυγικό Ελληνισμό και όχι άμεσα στην ΑΕΚ, για αυτό στο σημερινό σημείωμα δεν έχει νόημα η αναφορά στην ενωσίτικη πλούσια δράση του Σπανούδη.

Άλλοι φίλοι θα έχουν ασφαλώς διαφορετικό σκεπτικό (απόλυτα σεβαστό). Ο δημόσιος διάλογος πάντοτε ανοίγει ορίζοντες σκέψης.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΓΑΠΗ-ΑΞΙΕΣ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ. ΚΑΛΟΤΥΧΟ ΤΟ 2021

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Γεμάτη… ΑΕΚ η αποστολή της Εθνικής στο Futsal

Οκτώ παίκτες επέλεξε ο Γιάννης Ζιάβας, για την αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, στο ποδόσφαιρο σάλας. …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com