Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Κυριάκος Χήνας: Μηδέποτε αισχρόν ποιήσας, έλπιζε λήσειν (Ισοκράτης)

Κυριάκος Χήνας: Μηδέποτε αισχρόν ποιήσας, έλπιζε λήσειν (Ισοκράτης)

Πάντοτε καίρια η θυμοσοφία της αρχαιοελληνικής διανόησης,υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να φανταζόμαστε ότι θα ξεχαστούν όσα αισχρά έχουμε διαπράξει.

Ταιριάζει πολύ αυτή η άποψη με την τραγελαφική επικοινωνιακή πολιτική του επίσημου ΠΑΟΚ, ο οποίος τόσο άστοχα επένδυσε στο να ξεχαστούν τα κουμπούρια και οι απειλές δίνοντας έμφαση στο αν γελούσαν κάποιοι τρομοκρατημένοι στα αποδυτήρια. Αλλού γι αλλού.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της πάντοτε έγκυρης Pulse, διαπιστώσαμε ότι καταιγιστική ήταν η πλειοψηφία όσων πολιτών διατείνονται ότι έχει αδικηθεί η Βόρεια Ελλάδα. Είχαμε αναφερθεί επανειλημμένα σε αυτό, τονίζοντας την αδικία με την υπανάπτυξη σε έργα υποδομής της περιοχής, την καθυστέρηση στο μετρό, την ανησυχητική ανεργία και γενικά την αίσθηση ότι η πολιτεία δεν είναι ευαίσθητη στις ανάγκες της περιοχής.

Αυτό έχει προ πολλού παγιώσει ένα δικαιολογημένο αίσθημα οργής στους ντόπιους. Αλλά το διακύβευμα στον αθλητισμό είναι εντελώς διαφορετικό. Ο ΠΑΟΚ έχει ευνοηθεί σκανδαλωδώς με ρυθμίσεις που δεν είχαν ηθικό έρεισμα, με τη βοήθεια στην ανέγερση του κλειστού της Πυλαίας, με οικονομική στήριξη σε χαλεπές περιόδους, φέτος με χαριστικές διαιτησίες κ.α. Ειδικά η ΑΕΚ πότε ευνοήθηκε σε αγώνες με τον ΠΑΟΚ, ώστε να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα;

Επειδή λοιπόν στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε ο Σαββίδης και όντως τροφοδότησε πειστικές ελπίδες για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και για μια σύνολη ανάκαμψη του οργανισμού ΠΑΟΚ, αμέσως έγινε απαιτητό το σαθρό, τυραννικό και αποτρόπαιο “ή εμείς ή κανείς”. Πού είναι γραμμένο ότι η καταξίωση θα έρθει από την πρώτη ή τη δεύτερη χρονιά… Μετά τη διάψευση των ελπίδων,άρχισαν λοιπόν την επίθεση σε επικοινωνιακό επίπεδο, με έναν κραυγαλέα άκομψο και αλαζονικό τρόπο.

Μόλις χθες διαβάσαμε σε ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ότι το… γκολ του Βαρέλα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο του Μαρτίου–υπερβαίνεις έτσι κάθε λογικό όριο. Προτάθηκε να μην επενδύσει ο Σαββίδης ούτε ένα ευρώ κάτω από την Κατερίνη. Ακούσαμε ομαδικές οιμωγές για απόσχιση από το… κράτος της Αθήνας. Υποστηρίχθηκε ότι συνασπίστηκαν ΑΕΚ και ΟΣΦΠ— ναι, είναι παραδοσιακός ο αμοιβαίος έρωτας—για να μην πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ!

Αλλά το πιο έωλο επιχείρημα είναι η απαξίωση για χάρτινο πρωτάθλημα. Η έννοια του χάρτινου έχει ανέκαθεν την έννοια ότι υπάρχει μια ομάδα που με νομικίστικες δικολαβίες υφαρπάζει τον τίτλο. Συνέβη αυτό με την περίπτωση της Τούμπας; Δεν εντάσσεται η ένοπλη εισβολή προέδρου ομάδας στον αγωνιστικό χώρο στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός αποτελέσματος; Δε θα ζυγίσουμε τις φορτισμένες απειλές και το υβρεολόγιο ως λειτουργικό συστατικό ενός αγώνα;

Αυτά φυσικά πρέπει να θεωρηθούν ως συστατικό κομμάτι του αγώνα και με τις νόμιμες διαδικασίες να επισύρουν την προβλεπόμενη ποινή. Αλλιώς, σε κάθε αγώνα να εισβάλλουν κουμπουροφόροι και εμείς να μην αντιδρούμε λέγοντας ότι το μόνο που μετράει είναι τα γκολ και οι φάσεις του αγώνα. Γελοίο έως επικίνδυνο.

Ειλικρινής ευχή όσων βιώνουν αυτά τα εξωφρενικά είναι: Oι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ να αποτολμήσουν μια λυτρωτική εγκάρσια αυτοκριτική, καταλογίζοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ώστε του χρόνου να διεκδικήσουν τους στόχους τους εναρμονισμένοι στον ποδοσφαιρικό πολιτισμό, που απείλησαν φέτος με τόσο χυδαίο και ιταμό τρόπο.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Δύο χρόνια και μία… μέρα!

Χθες το AEK Passion έκλεισε δύο χρόνια και δεν είναι δυνατό να μην γράψουμε λίγες… …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com