Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Μυτιλήνη 1930: Η αποθέωση της γιγάντιας ΑΕΚ!

Κυριάκος Χήνας: Μυτιλήνη 1930: Η αποθέωση της γιγάντιας ΑΕΚ!

Έτσι ιχνηλατούνται τα βαριά βήματα μιας δοξασμένης Ιστορίας. Οι κολοσσιαίες ομάδες αναγνωρίζονται από την παλλαϊκή αναγνώριση και θαυμασμό, ακόμη και από φιλάθλους άλλων αθλητικών συλλόγων. Μόλις έξι χρόνια μετά από την ίδρυση της…

Ενδεικτική της λαοφιλούς εμβέλειας της ΑΕΚ είναι και η συγκλονιστική υποδοχή της ομάδας στη Μυτιλήνη τον Μάιο του 1930. Εκεί είχε μεταβεί για φιλικό αγώνα με τον Παλλεσβιακό η δεύτερη ομάδα, ενισχυμένη από τους Μάλλιο, Μούγγρα, Δεληκάρη και Παντερμαλή,ενώ ο τεράστιος Κώστας Νεγρεπόντης θα διαιτήτευε. Αρχηγός της αποστολής ήταν το μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΚ Β.Λαζαρίδης.

Η περιγραφή που ακολουθεί βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Αθλητικός Τύπος”, 30 Μαΐου 1930 (πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων).

Μόλις το ατμόπλοιο “Αδριατικός” προσέγγιζε το λιμάνι της Μυτιλήνης, πάνω από 500 λέμβοι και βενζινόπλοια με λάβαρα και σημαίες του Δικέφαλου Αετού, που είχαν τα χρώματα της ΑΕΚ, δημιούργησαν συναρπαστική υποδοχή με πανδαιμόνιο ήχου και ζητωκραυγές: ” Γεια σου, Νέγρο–γεια σου, Μάλλιο, καλώς τα λεβεντόπαιδα”.

Δακρυσμένοι οι παίκτες στη γέφυρα του πλοίαρχου ανταπέδιδαν τους χαιρετισμούς, ενώ στο πλοίο ανέβηκε για να προσφωνήσει τους φιλοξενούμενους ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Μυτιλήνης Νικόλαος Μαντζόπουλος.

Όταν αγκυροβόλησε ο “Αδριατικός”, η αποστολή κατέβηκε με βενζινάκατο στην προκυμαία, όπου συνωστίζονταν 20.000 άνθρωποι, με επικεφαλής τους εκπροσώπους της Μητρόπολης και της Νομαρχίας, καθώς και όλα τα μέλη των Συμβουλίων των τοπικών αθλητικών σωματείων. Σημειώνεται ότι η προκυμαία στη Μυτιλήνη ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη της Καστέλλας στο Φάληρο. Μόνο με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων κατόρθωσαν οι παίκτες να φτάσουν σε ένα χώρο εστίασης,ενώ τα γειτονικά κτήρια ήταν κατάμεστα.

Στη μικρή δεξίωση που ακολούθησε, μίλησαν καταχειροκροτούμενοι ο Λαζαρίδης και ο Νεγρεπόντης, ενώ ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα συμβολικής αξίας (δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα στα γραφεία της ΑΕΚ, όπως άλλωστε κάθε προπολεμικό κειμήλιο λόγω της λεηλασίας κατά την εποχή της Κατοχής).

Τον αγώνα παρακολούθησαν επτά χιλιάδες θεατές, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης και το σύνολο των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, σε ατμόσφαιρα εσωτερικευμένης αγάπης σε όσα μυριάκριβα εκφράζει ο νόστος της αλύτρωτης πατρίδας. Το τελικό αποτέλεσμα ( 1-5 ) είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

Απευθυνθήκαμε σε μια από τις πολύ ελπιδοφόρες φυσιογνωμίες της αφοσίωσης σε ακήρατες αξίες, τον Στράτο Γυμνάγο, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, για να μας ενημερώσει γύρω από τις συνθήκες του ενωσίτικου οπαδικού χώρου:” Κατά την εφιαλτική εκδίωξη από τη Μικρασία το 1922, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων εγκαταστάθηκε στη Λέσβο. Από την ίδρυση της ΑΕΚ το 1924 υπήρχαν αξιόλογοι πυρήνες φιλάθλων της, μια ένδειξη των οποίων είναι η φιλική αναμέτρηση του 1930. Μετά από πολλά χρόνια (καλοκαίρι του 1994) έγινε και ένας άλλος φιλικός αγώνας της ΑΕΚ στη Μυτιλήνη στο γήπεδο του “Ταρλά” με τον Αιολικό, ύστερα από την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου πρωταθλήματος.

Σήμερα υπάρχουν τόσο η Λέσχη Φίλων ΑΕΚ Μυτιλήνης (με έτος ίδρυσης το 1973) όσο και η Ορίτζιναλ (από το 2010). Και οι δύο έχουν διακριθεί για εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας σε ένα νησί που τόσο δοκιμάζεται”.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Όταν οι σημαίες άλλαξαν ιστό…

Δύο από τις μεγαλύτερες μορφές της ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου, φόρεσαν και τίμησαν τη φανέλα …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com