Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Κυριάκος Χήνας- Μουντιάλ: Η απειλητική διάσταση της πραγμοποίησης

Κυριάκος Χήνας- Μουντιάλ: Η απειλητική διάσταση της πραγμοποίησης

Είχε προκαλέσει πάταγο στην εποχή της η άποψη του Γάλλου διανοούμενου Ζαν Μποντριγιάρ ότι το γυμνασμένο υγιές σώμα είναι το ωραιότερο καταναλωτικό αντικείμενο.

Και σε αυτή την κατεύθυνση, μας προσανατόλισε περισσότερο η αναλυτική οντολογική σκέψη του Μισέλ Φουκό για ένα ανθρώπινο σώμα στο οποίο εφαρμόζεται η λεγόμενη “πολιτική τεχνολογία του σώματος”, δηλαδή η εξουσία ενσταλάζει στο σώμα αντιλήψεις που θα το κάνουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμο.

Έτσι, το σώμα ο σύγχρονος πανέξυπνος καταναλωτισμός δεν το εκμεταλλεύεται ενιαία, αλλά τεμαχισμένο σε τμήματα,έχοντας για το κάθε τμήμα ξεχωριστή προβολή και διαφήμιση για να πουλήσει αντικείμενα ζηλευτά. Το κεφάλι,τα χέρια, τα πόδια, κάθε πτυχή του σώματος, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται ως διανοητική ή ψυχική διάσταση, αλλά πραγμοποιημένο, σαν πράγμα που πωλείται. Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία.

Ο αθλητισμός δυστυχώς στην άσχημη εκδοχή του έχει υποβοηθήσει αυτή την “αγορά”. Και το Μουντιάλ προσφέρεται να συνδράμει σε αυτό, κυρίως με την παγκόσμια απήχηση της τηλεθέασης που επικεντρώνει την προσοχή του φιλάθλου όχι μόνον στην ποδοσφαιρική ποιότητα,αλλά και στην προώθηση προϊόντων που επιδεικνύονται και αφορούν στο σώμα, στο κάλλος και στη σεξιστική διάστασή του. Θα υποστήριζε κάποιος–όχι άδικα–ότι αν θέλουμε σπουδαίο ποδόσφαιρο, τότε πρέπει να προηγηθούν ηγεμονικές εισπράξεις που θα το διασφαλίσουν. Αλλά εδώ ακριβώς έγκειται ο ρόλος των διανοητών που πρέπει να πληροφορούν το κοινό για τις χυδαίες εκμεταλλεύσεις του σώματος. Μόνος του ο κόσμος δεν έχει τα διανοητικά εργαλεία να συλλάβει και να αποδοκιμάσει αυτή τη βαναυσότητα.

Βέβαια, τα μαζικά αθλητικά θεάματα έχουν χρησιμοποιηθεί και για πολιτικούς λόγους. Αξίζει κάποιος να θυμάται την ταινία της Λένι Ρίφενσταλ για τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936, εξακόντισε τη χιτλερική προπαγάνδα ή τους “διαμορφωμένους ” αθλητές που με τις ντοπαρισμένες νίκες τους ανέβαζαν το κύρος της χώρας τους ή αυτό που γράφει ο Ουμπέρτο Έκο για οπαδό-θύμα που αναλώνει την ενστικτώδη ορμή του σε αθλητικές δράσεις-βαλβίδες ασφαλείας που δεν μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική ζωή. Αλλά αυτά πάντοτε υπήρχαν και ενίοτε ο άνθρωπος τα αντιμετώπιζε. Η πρωτοφανής πραγμοποίηση του ανθρώπινου σώματος ανοίγει πολύ σοβαρό πεδίο διαλογισμού για να αντιμετωπιστεί.

Είναι πολύ δύσκολο σε μια κοινωνία που χειμάζεται από σκληρές κρίσεις να φέρνει στην επιφάνεια ανάλογους προβληματισμούς και να επείγεται για ρεαλιστικές διεξόδους. Αλλά ανέκαθεν στην ιστορία, η πρόοδος διασφαλιζόταν μόνον όταν οι κοινωνίες συλλάμβαναν τα υπόγεια ρεύματα των προβλημάτων που υπονόμευαν τις ισορροπίες του ανθρώπου και επέμεναν στην επίλυσή τους.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Αφεντικό και στην Τούμπα η ΑΕΚ

Από καταβολής Ά Εθνικής, η ΑΕΚ δεν πτοείται στην Τούμπα. Εντυπωσιακό το ρεκόρ της Ένωσης …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com