Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Ο αγωνιστικός εφιάλτης του Φεβρουαρίου 1931

Κυριάκος Χήνας: Ο αγωνιστικός εφιάλτης του Φεβρουαρίου 1931

Ο Κυριάκος Χήνας γράφει στο AEKPASSION για την αγωνιστική κατρακύλα της Ένωσης τον Φλεβάρη του 1931 και την μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του συλλόγου στο πρωτάθλημα.

Σταθερή είναι διαχρονικά η ψυχολογική ανάγκη να κουβεντιάζει ο άνθρωπος τα ευχάριστα θέματα που του προκαλούν ευεξία, αντί να αναμοχλεύει άσχημες αναμνήσεις που τον καταρρακώνουν,ειδικά σε περιόδους συλλογικής ανασφάλειας, όπως είναι η σημερινή υγειονομική δοκιμασία. Αλλά η προσπάθεια να εμβαθύνουμε σε αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος για να προλάβουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, συνιστά σωφροσύνη μιας κοινωνίας που θέλει να βελτιώνεται.

Ας επιχειρήσουμε μια αθλητική αναδρομή 90 χρόνια πριν. Το 1931 η ΑΕΚ, ως δεύτερη στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Αθήνας, προκρίθηκε στους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη,όπου τελικά κατατάχθηκε στην 4η θέση. Το επίμαχο θέμα στο σημερινό σημείωμα είναι ο αγώνας με τον Ηρακλή στις 3 Φεβρουαρίου, ακριβώς πριν από 90 χρόνια.

Στο πρώτο ημίχρονο, ο αγώνας είναι ισορροπημένο, ο Ηρακλής ανοίγει το σκορ και η ΑΕΚ μετά ισοφαρίζει με τον Μάλλιο. Στο δεύτερο ημίχρονο συμβαίνει το πρωτάκουστο και μάλλον ανεπανάληπτο: η ΑΕΚ δέχεται επτά (7) τέρματα και έτσι σημειώνεται η ευρύτερη ήττα στην ιστορία της στο εθνικό πρωτάθλημα με 1-8. Μέσα στο γενικό πάταγο,κατηγορήθηκαν όλοι οι παίκτες για επιδεικτική αδιαφορία και τρεις πυλώνες της ομάδας (ο τερματοφύλακας Γιάμαλης,ο αμυντικός Μάλλιος και ο θρύλος Νεγρεπόντης) τιμωρήθηκαν από τη διοίκηση υποχρεούμενοι να προπονούνται αλλά και να αγωνίζονται με τη δεύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα Β΄ομάδων της ΕΠΣΑ.

Εάν δεν αφήνουμε τα ιστορικά γεγονότα να σκουριάσουν σε απολιθωμένες αποθήκες, τότε πρέπει να φωτίσουμε ενδελεχώς τις αποτυχίες για να μας χρησιμεύσουν ως αφετηρίες για το μέλλον. Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα ευκολονόητα από το γεγονός εκείνο του μακρινού 1931:

1. Χωρίς διοικητική σταθερότητα και οικονομική ευεξία, μια ομάδα μοιραία θα αναμένει αγωνιστικές οδύνες. Η ευφυής κίνηση είναι να προλαβαίνεις τη ζημιά με τις πρώτες ενδείξεις. Όταν δέχεσαι επτά γκολ σε ένα ημίχρονο, δε δικαιολογείται αβουλία και αδράνεια. Απαιτούνται άμεσα και ριζικά μέτρα προτού οδηγηθείς σε νέες ταπεινώσεις. Η ΑΕΚ άφησε την κατάσταση χωρίς δραστικές παρεμβάσεις-βελτιώσεις, με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά (1932) να αγωνιστεί σε μπαράζ για να παραμείνει στην κατηγορία! Τα βιώσαμε στο τέλος της πρώτης και στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, όταν αφήναμε παθητικά την κατάσταση να φτάσει στην τραγωδία…

2. Η αύρα μιας μεγάλης ομάδας, ακόμη και σε δυσχερείς ώρες, διοχετεύεται συχνά στον ψυχισμό των παικτών και μπορεί να προπορίσει εκπληκτικά αποτελέσματα. Έτσι, εννιά μήνες μετά το εφιαλτικό 1-8 και ενώ η κρίση μεγάλωνε, η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας στον τελικό τον ισχυρότατο Άρη (που είχε διαλύσει τον ΠΑΟ με 7-1 και είχε πέντε παίκτες στην Εθνική). Περιστασιακές εκλάμψεις που ζήσαμε και φέτος, αλλά δεν πρέπει να μας τυφλώνουν.

3. Για την τελμάτωση του δεύτερου ημιχρόνου στο 1-8 είχαμε πειθαρχικές ποινές, αλλά αυτές φυσικά δεν επαρκούν. Η πειθαρχία είναι μια αντίληψη που δεν την μετακυλίεις μόνο με τιμωρίες στους αθλητές, αλλά μόνον όταν πείθεις ποιο είναι το σωστό… Έτσι, ήταν φυσικό μετά από μήνες, σε ένα άλλο περιστατικό παραβατικότητας, ένας παίκτης να πάει στα γραφεία της ΑΕΚ και να σκίσει το αναρτημενο έγγραφο της τιμωρίας του. Μια μεγάλη ομάδα οφείλει να διασφαλίσει την απόλυτη προσήλωση των παικτών στους αξιακούς κανόνες της.

4. Μεταξύ των τιμωρηθέντων παικτών ήταν και ο θρύλος της Πέρα Κλουμπ Κώστας Νεγρεπόντης, που είχε παίξει και στη Γαλλία. Ορθότατα η διοίκηση δεν κοίταξε ονόματα και αγωνιστική αξία, όταν έκρινε ότι υπήρξε παρέκκλιση και σφάλμα. Διαχρονικά με αυτή τη μεθοδολογία διατηρείται η αίσθηση της μεγάλης ομάδας, αυτή είναι πάντοτε η λυδία λίθος για να αποκατασταθεί η ισορροπία.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Το fair play του Ρογκαβόπουλου (pics)

Ο διαιτητής του αγώνα ΑΕΚ-Μεσολόγγι προέβη σε μια λανθασμένη απόφαση, την οποία έσπευσε γρήγορα να …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com