Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Ο αθλητισμός στην ασφυκτική μέγγενη του ιού

Κυριάκος Χήνας: Ο αθλητισμός στην ασφυκτική μέγγενη του ιού

Χαρακτηριστική των προηγμένων δυτικών κοινωνιών η τριπλή σωφροσύνη να εμπιστεύονται τη διαχείριση εξειδικευμένων ζητημάτων στους αρμόδιους επιστήμονες, να πειθαρχούν στις οδηγίες τους, αλλά και να παραμένουν ψύχραιμοι στο λόγο και στις πράξεις τους.

Με αυτό το γνώμονα πρέπει να πορευτούμε σε αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση με μια υγειονομική δοκιμασία που δεν είχαν βιώσει οι άνθρωποι της εποχής μας.

Οι παρενέργειες στον αθλητισμό είναι δυστυχώς οδυνηρές. Χωρίζονται σε τρεις σχηματικές κατηγορίες:

** Οι ομάδες οι οποίες θα συνεχίσουν την αγωνιστική δράση τους (στην πρώτη κατηγορία του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ) θα επηρεαστούν σε τρία επίπεδα.

Πρώτο, θα αναδειχθεί πιο εμφατικά το οικονομικό πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν εισπράξεις από εισιτήρια αγώνων ή διαρκείας και οι χορηγίες έχουν μειωθεί αισθητά, με μόνη ουσιώδη αρωγή τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Δεύτερο, θα υπάρχει η επικρεμάμενη αγωνία εάν θα διεξάγονται ή θα αναβάλλονται αγώνες μέχρι το τέλος της περιόδου με την αίρεση των κρουσμάτων. Τρίτο, η ψυχολογία των αθλητών, με ένα ζοφερό περιβάλλον εντελώς αντίρροπο με την ηρεμία που χρειάζονται για να αποδώσουν το μέγιστο στο γήπεδο, θα έχει τα χαρακτηριστικά παλίνδρομης και ευμετάβλητης ισορροπίας.

** Σε χειρότερη μοίρα είναι οι αθλητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν λόγω αναστολής του προγράμματος των αγώνων τους.

Πρώτιστα το οικονομικό, ειδικά για όσους εξαρτώνται αποκλειστικά από την αγωνιστική αμοιβή τους, αφού είναι πολύ δύσκολο στην πράξη να πληρωθούν από σωματεία που ακόμη και σε ομαλότερες εποχές μάτωναν για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμός. Δεύτερο, η απαγόρευση για ομαδικές προπονήσεις θα οδηγήσει στην ατομική άσκηση, η οποία-όσο φιλότιμη και αν είναι-ουδόλως αναπληρώνει τη συλλογική αλληλοδιόρθωση και συνεργασία.

** Το θέμα των Ακαδημιών είναι αληθινά καταστροφικό για τα Σωματεία.Ασφαλώς προέχει απαρέγκλιτα η υγεία,αλλά το αποτέλεσμα για τα ερασιτεχνικά τμήματα θα είναι πολύ οδυνηρό.

Τα έσοδα από την Ακαδημία δεν αποτελούσαν απλώς ενισχυτική βοήθεια,αλλά καθοριστικό πυλώνα για την επιβίωση των Σωματείων, ενώ παράλληλα από εκεί αναδεικνύονταν ταλαντούχοι που στελέχωναν τις μεγάλες ομάδες.

Η Πολιτεία πρέπει να πιστωθεί την έγκαιρη αντίδραση στο δεύτερο κύμα της δοκιμασίας,αλλά και να χρεωθεί μια αντιφατική πρακτική:

Από τη μία δεν εστιάζει στον εμφανή κίνδυνο που υπάρχει με τη συγκεκριμένη λειτουργία στα δημόσια μέσα μεταφοράς, από την άλλη έχει ανεπαρκές Σύστημα Υγείας και έτσι ακολουθεί υποχρεωτικά το μονόδρομο –που ασφαλώς επιβάλλεται– με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Οι λύσεις που προτείνουν οι Σύλλογοι (ιδιαίτερα μεστές είναι οι απόψεις του ΑΣ ΑΕΚ) αλλά και θεσμικοί φορείς δεν είναι ουτοπικές ούτε πολυέξοδες. Εάν πιστεύουμε πράγματι ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός βοηθούν στην ανακάλυψη του πιο ποιοτικού εαυτού μας, τότε από αύριο κιόλας πρέπει να ενταχθούν οι αθλούμενοι και οι Σύλλογοι (ασφαλώς και οι άνθρωποι του πολιτισμού ) στις προστατευτικές δικλείδες που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

ΠΑΕ ΑΕΚ: «Δεν υπάρχει πρόταση για Χοσεϊνί»

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί προτάσεως στον Μαζίντ Χοσεϊνί η Ένωση και τονίζει πως δεν έχει …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com