Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Ο Μίκης και το Ποδόσφαιρο!

Κυριάκος Χήνας: Ο Μίκης και το Ποδόσφαιρο!

Κάθε απαιτητικός και συνειδητός θεράποντας της Τέχνης νομίζω ότι αξιολογεί τον καλλιτέχνη με τρία κριτήρια:

Πρώτο, εάν καταφέρνει να προκαλεί ποιοτικές συγκινήσεις με τα έργα του, δεύτερο εάν καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις μέσω των έργων του για διαχρονικά και σύγχρονα διακυβεύματα και τρίτο εάν πετυχαίνει να αφομοιώνει και να αναπλάθει τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης προσπόρισε στην παγκόσμια κοινότητα και τις τρεις αυτές μυήσεις σε εντυπωσιακό επίπεδο, ώστε δίκαια θεωρείται ως κορυφαίος πνευματικός ηγέτης. Αλλά μια σχετικά άγνωστη διάσταση της πολυεπίπεδης ιδιοσυγκρασίας του είναι η γνωριμία και το άνοιγμα της καρδιάς του σε σπουδαίες ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες.

Ο σπουδαιότερος ποδοσφαιράνθρωπος της εποχής μας, κατά την ταπεινή άποψή μου, ο κ. Νίκος Μάλλιαρης ήταν ο καθοριστικός διαμεσολαβητής.Πρόκειται για τον Γενικό Γραμματέα του ΠΣΑΠ (προ πολλών ετών) με δυναμικές παρεμβάσεις σε εποχές (δεκαετία του 80) όπου διαρθρωνόταν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε επαγγελματική βάση, τον άνθρωπο που πασχίζει τόσα χρόνια να συνδέσει το ποδόσφαιρο με τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας και να το εξορθολογίσει, ενώ το ίδιο επιχειρεί σήμερα ως πρόεδρος της οργάνωσης “Επίσκυρον”.

Πριν αρχίσει ο σημαντικός αγώνας της Εθνικής μας στο γήπεδο της Λεωφόρου τον Οκτώβριο του 2003 με τη Βόρεια Ιρλανδία (μια νίκη που έκρινε την πρόκριση στο θριαμβικό 2004, με πέναλτι του Τσιάρτα), ο Μίκης συζητούσε με πολιτικοκοινωνικούς παράγοντες, όταν ο κ.Μάλλιαρης συγκέντρωσε τους ευκλεείς Παλαίμαχους που βρίσκονταν στο γήπεδο για να πλησιάσουν και να μιλήσουν με τον μεγάλο μουσουργό.

Ο κ. Μάλλιαρης θεωρεί αυτονόητο ότι ο Μίκης γοητευόταν από την αύρα των Παλαίμαχων, γιατί θεωρούσε το ποδόσφαιρο ως αυθεντικό λαϊκό δρώμενο και αγαπούσε ιδιαίτερα την εθνική ομάδα που υπερέβαινε τις σωματειακές διαφορές. Μάλιστα, μας είπε ότι σε μια συνάντηση του Μίκη με τους παίκτες του Euro 2004 που είχε οργανώσει ο ίδιος το 2012, ο Μίκης υπογράμμισε ότι με το θρίαμβο στην Πορτογαλία κατάφεραν να δώσουν το παράδειγμα της ενότητας, να κινητοποιήσουν ενιαία τον κόσμο, χωρίς τους οπαδικούς διχασμούς που απεχθανόταν.

Απότοκος αυτής της όμορφης συνάντησης ήταν η συγκέντρωση που συμφωνήθηκε να γίνει στο Χίλτον στις 18 Δεκεμβρίου 2003. Από τη συνάντηση αυτή παραθέτουμε μια όμορφη φωτογραφία με τον Μίκη και τον Μίμη Παπαϊωάννου. Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Μάλλιαρη για τη φιλόφρονα παραχώρηση φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του. Στο επόμενο σημείωμα θα εστιάσουμε σε αυτή τη συνάντηση. Εν σκηναίς Δικαίων, Μίκη Θεοδωράκη, Αθάνατος.

ΥΓ. Ο κ. Μάλλιαρης υπογράμμισε ότι ο Μίκης, παράλληλα με την ερυθρόλευκη οπαδική προτίμησή του, συμπαθούσε αρκετά και την ΑΕΚ, επειδή η μητέρα του–το γένος Πουλάκη–καταγόταν από τη Μικρά Ασία.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Θλάση ο Άμπραμπατ, δεν παίζει στην Τούμπα

 Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός που αποχώρησε με ενοχλήσεις από το ματς με την Λαμία, έχει υποστεί …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com