Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Οκτώ λόγοι για ένα παγκόσμιο συνέδριο των οπαδών της ΑΕΚ

Κυριάκος Χήνας: Οκτώ λόγοι για ένα παγκόσμιο συνέδριο των οπαδών της ΑΕΚ

Ο Κυριάκος Χήνας εξηγεί για ποιον λόγο είναι απαραίτητο ένα παγκόσμιο συνέδριο των οπαδών της ΑΕΚ!

Ενδέχεται να κουράζει η χιλιογραμμένη άποψή μας ότι σε όλη την ανθρώπινη ιστορία τα παραγκωνισμένα λαικά στρώματα αναζητούσαν ένα μαζικό φαινόμενο με μεγάλη απήχηση για να εκφράσουν εκεί τις διαμαρτυρίες τους για τη ζωή και για να αναπληρώσουν εκεί όσα τους στερούσε η ζωή, από τις ολισθαίνουσες οικογένειες μέχρι τις παρακμιακές ιδεολογίες.

Κάποτε ήταν ο βυζαντινός Ιππόδρομος, στη Δύση οι εμπορικές πανηγύρεις, άλλοτε οι αιρέσεις, σήμερα είναι ο αθλητισμός και πιο εμφατικά το ποδόσφαιρο.

Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η βία στα γήπεδα γιατί έχει εξωαθλητικές αφετηρίες. Τα μέτρα που θεωρούμε προληπτικά δεν είναι ρεαλιστικά ούτε θα έχουν ουσιώδες αποτέλεσμα,αφού δεν μπορούν να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήματος, αν δεν υπάρξει οικονομικο-κοινωνική σταθερότητα και δικαιοσύνη.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα μείνουμε απαθείς είτε ως Πολιτεία είτε ως ομάδα. Εμείς οφείλουμε τουλάχιστο να θεσμοποιήσουμε παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί πολύ η αθλιότητα.

Η σχετική αποτυχία μας στην ΑΕΚ έχει ομολογηθεί από την ηγετική κορυφή μέχρι τον τελευταίο οπαδό. Οι δικαιολογίες είναι… αδικαιολόγητες και προσβάλλουν τη νοημοσύνη των σκεπτόμενων.

Πρέπει να επεξεργαστούμε πρωτοβουλίες,ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί π.χ. η αιώνια αστειότητα της αυτοκριτικής,χωρίς όμως να βελτιωνόμαστε-επειδή είναι παντελώς αόριστη-πρέπει τώρα να σταματήσει. Προτάσεις χρειάζονται και μάλιστα εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές.

Άμεση επείγουσα αφετηρία για κάθε ισορροπημένη φυσιογνωμία της ομάδας θεωρούμε απαρέγκλιτα ότι είναι ένα Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της ΑΕΚ. Στην ένσταση κάποιων ότι θα προκληθούν έριδες και αντεγκλήσεις, απαντούμε ότι είναι προσβολή να λένε ότι δεν είμαστε άξιοι για έναν ήρεμο διάλογο, όταν π.χ. τόσο ο ΟΣΦΠ όσο και ο ΠΑΟΚ έχουν ωφεληθεί πολύ από αντίστοιχα συνέδρια.

Επαναλαμβάνουμε όσα υποστηρίζουμε ότι πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν σε αυτό το Βήμα Διαβούλευσης:

1. Η ενότητα των οπαδών, χωρίς διχαστικές ψυχώσεις και χωρίς να απαξιώνει η μια οργάνωση την άλλη με αεκόμετρα.

2. Η συμπεριφορά προς τις άλλες ομάδες π.χ η σκοπιμότητα της αντιπαλότητας με ομάδες πολύ χαμηλής εμβέλειας ή το υβρεολόγιο κατά πόλεων που προσβάλλει τους τοπικούς οπαδούς μας.

3. Η εξέταση κάθε ρεαλιστικού τρόπου για να στηριχθούν οι Σύνδεσμοι, ειδικά της περιφέρειας, που λειτουργούν πλέον με προσωπικές θυσίες.

4. Η διαμόρφωση σταθερών σχέσεων επικοινωνίας με τους ομογενείς του εξωτερικού, που έχουν απύλωτη αγάπη για την ομάδα.

5. Η συνεχής παρακολούθηση των αντιδράσεων κάθε εγκάθετου για την ανέγερση του γηπέδου, ώστε να φτάσουμε ομαλά στα εγκαίνια.

6. Το θέμα του Μέτρου–βέβαια πολύ δύσκολο–στα διαδίκτυο, τουλάχιστον από τις οργανωμένες ομάδες πχ. δεν μπορεί να γράφουν πολλοί το γελοίο “δικαιώθηκα” όταν έχουν γράψει 10 πράγματα,πετυχαίνει το ένα και.. ξεχνούν να ομολογήσουν το λάθος τους στα εννιά. Ή να κραυγάζουν πέρυσι ότι ο Μελισσανίδης έχει δώσει το πρωτάθλημα στον Σαββίδη και μετά να συνεχίζουν ακάθεκτοι τις αφέλειές τους. Ή ότι τις αντιδράσεις Βασιλόπουλου για το γήπεδο τις υποκινεί ο Μελισσανίδης και τώρα το γήπεδο να ανεγείρεται. Σε μεμονωμένους οπαδούς είναι αδύνατος ο σχετικός έλεγχος,αλλά σε οργανωμένους οπαδούς είναι επικίνδυνες οι αθλιότητες.

7. Εντελώς διαφορετική αξία έχει μια ανακοίνωση ενός μεμονωμένου Συνδέσμου,εντελώς διαφορετική μια ανακοίνωση που θα έχει τη βαρύτητα της υπογραφής του ενωτικού συνδεσμιακού κινήματος. Κάθε Σύνδεσμος φυσικά θα έχει την αυτόβουλη έκφραση, αλλά στα κρίσιμα θέματα χρειάζεται μια βροντώδης ενιαία φωνή.

8. Και φυσικά,το ερώτημα πώς θα προασπίσουμε την ομαλότητα μέσα στο γήπεδο. Αυτό φαντάζει δύσκολο,αλλά δεν είναι τόσο,αν οι οπαδοί συμφωνήσουμε στο ότι δε θα ανέχονται την είσοδο των γνωστών στην εξέδρα και άλλα πολλά.

** Ευνόητο είναι ότι ο καθένας μπορεί να προσθέσει θεματολόγιο κατά την κρίση του. Σύνδεσμοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα, θα μπορούν να εκφράσουν τις θέσεις τους μέσω εκπροσώπων.

Ούτε το ίδιο όραμα έχουμε όλοι για την ΑΕΚ ούτε ξεκινάμε από την ίδια ιδεολογική κλπ.αφετηρία. Αλλά σκεπτόμενοι άνθρωποι που εκφράζονται από αυτά τα 94χρονα Σύμβολα, ασφαλώς μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν άξονα αρχών Λόγου και Πράξης.

Η ΑΕΚ γιγαντώθηκε πάλι,μετά από μια φρικτή δοκιμασία, και πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους όρους της ισχύος της.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΑΚΜΑΙΟΤΗΤΑ.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Γήπεδο χάντμπολ στο Μαρούσι!

Στα πλαίσια των εκλογών της Ερασιτεχνικής, ο Σταμάτης Παπασταμάτης έβγαλε τη σημαντική είδηση. Ο αντιπροέδρος …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com