Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Ώρα υπευθυνότητας–Ώρα παρεμβάσεων

Κυριάκος Χήνας: Ώρα υπευθυνότητας–Ώρα παρεμβάσεων

Τέτοιες απογοητευτικές αγωνιστικές αποτυχίες επιβάλλεται να μετατραπούν σε αφετηρία για γόνιμες θεωρητικές αναλύσεις οι οποίες θα αποφέρουν πρακτικές παρεμβάσεις.

Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ εδώ και καιρό βρίσκεται σε αγωνιστικό λήθαργο, που ασφαλώς έχει βαθύτερα αίτια και χρειάζεται άμεσες λύσεις-διεξόδους. Το ζήτημα γίνεται πιο ασφυκτικό όταν αναφερόμαστε σε έναν αθλητικό οργανισμό τόσο τεράστιου βεληνεκούς,ο οποίος προετοιμάζεται μάλιστα να εισέλθει σε μια νέα λαμπρή φάση της ιστορίας του με το νέο γήπεδο.

Η βάση του εποικοδομήματος (λειτουργία της διοίκησης) είναι άρτια δομημένη,με οικονομική ισορροπία και γηπεδικές-προπονητικές υποδομές που εγγυώνται σταθερότητα σε πρωταγωνιστικό επίπεδο. Η στελέχωση της ομάδας σε ποδοσφαιριστές, με εξαίρεση κάποια σοβαρά αμυντικά κενά, δεν είναι κακή, υπάρχει αξιόλογη θωράκιση στο κέντρο και στην επίθεση.Θεωρούμε ότι το κυριότερο ζήτημα, στο οποίο επείγει να επικεντρωθούμε,είναι η συνολική αντίληψη-συναίσθηση των ποδοσφαιριστών και του προπονητή για τη βαρύτητα της ομάδας που υπηρετούν.

Σε κάθε μεγάλο αθλητικό οργανισμό,απαιτούνται προϋποθέσεις επιτυχίας,πέρα από την ανάλυση αγωνιστικών συστημάτων:

1. Να έχουν μυηθεί οι ποδοσφαιριστές στην ιστορική διαδρομή της ομάδας έχοντας νιώσει συνειδητά τι εκπροσωπεί και τι στοχεύει. Δεν είναι αόριστη θεωρία η φράση “το βάρος της φανέλλας”. Ενέχει την έννοια της δυναμικής ενός Συλλόγου, την ιστορική πορεία του, τους θριάμβους που δημιούργησαν την υπερηφάνεια του κόσμου. Εάν δεν μπορούν ή δε θέλουν ο προπονητής ή κάποιοι παίκτες να υπηρετήσουν αυτούς τους συμβολισμούς, η ΑΕΚ οφείλει να τους αντικαταστήσει πριν χαθούν οι στόχοι της αγωνιστικής χρονιάς.

2. Να γνωρίζουν ότι επαγγελματισμός δεν είναι μόνον η συνεπής είσπραξη των αποδοχών τους, αλλά και η καθημερινή επίπονη προετοιμασία, η 24ωρη διαφύλαξη της ισορροπίας στη ζωή τους και η ολοκληρωτική αφοσίωση στις συνθήκες του κάθε αγώνα,ανεξάρτητα από την ισχύ του αντιπάλου και της βαθμολογικής ισορροπίας.

3. Να έχουν εγκολπωθεί το πνεύμα της πλήρους συνεργασίας μεταξύ τους,εξακτινώνοντας το “εμείς” ως κυρίαρχη αντίληψη και όχι το “εγώ”. Εάν δεν μπορούν να το εγκολπωθούν αυτό ως κυρίαρχη αντίληψη, η ΑΕΚ οφείλει να το απαιτήσει και να το επιβάλει.

4. Να μη διστάσει η ΑΕΚ να τιμωρήσει κάθε διασάλευση της πειθαρχίας, σε όποιο επίπεδο κι αν παρατηρείται. Κάθε εποχή έχει ξεχωριστές συνθήκες συμπεριφοράς, αλλά είναι παντού διαχρονική η απαίτηση να διασφαλίζεται σταθερά ένα ισορροπημένο περιβάλλον. Όταν μελετάς το παρελθόν και διαβάζεις ότι η ΑΕΚ έχει τιμωρήσει αγωνιστικούς γίγαντες παλαιότερων εποχών για να εμπεδωθεί η πειθαρχία (τι άλλο ήταν ο Κώστας Νεγρεπόντης στο ποδόσφαιρο και ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος στον στίβο), πρέπει και σήμερα να δίνεις το μέτρο της δίκαιης αυστηρότητας σε περίπτωση παρεκτροπών.

5. Η ΑΕΚ αγωνίζεται φέτος σε ένα πρωτάθλημα όπου επικεφαλής είναι ο Άρης (!), ο ΟΣΦΠ ασθμαίνει αγωνιστικά,ο ΠΑΟΚ παίρνει έναν πόντο σε δύο ματς με την Ομόνοια και ο ΠΑΟ είναι στη γνωστή κατάσταση. Εάν λοιπόν το τεχνικό επιτελείο κρίνει ότι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας δεν είναι αρκούντως καλοί και χρειάζεται πολυάριθμη άμυνα για να αποφύγει ήττες,τότε καλύτερα για όλους θα ήταν να συζητήσει με τη διοίκηση τους βραχυπρόθεσμους στόχους και να υπάρξουν αποφάσεις.

Θεωρούμε ότι η ΑΕΚ βρίσκεται σε μια διαζευκτική καμπή: θα μείνει πίσω ή θα πάει μπροστά. Μετά τις εορτές θα είναι αργά για αποφάσεις, πολλά θα έχουν κριθεί.

Σε αυτή τη δύσκολη ώρα, είθε να πρυτανεύσουν άμεσα η σφαιρική ανάλυση και κυρίως οι λυσιτελείς αποφάσεις.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

ΠΑΕ ΑΕΚ: «Δεν υπάρχει πρόταση για Χοσεϊνί»

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί προτάσεως στον Μαζίντ Χοσεϊνί η Ένωση και τονίζει πως δεν έχει …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com