Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: ΠΑΟ-ΑΕΚ: οι κραυγαλέες έξω-αγωνιστικές διαφορές τους!

Κυριάκος Χήνας: ΠΑΟ-ΑΕΚ: οι κραυγαλέες έξω-αγωνιστικές διαφορές τους!

Κοινότοπη και διασταυρωμένη από την εξέλιξη δεκαετιών η διαπίστωση ότι στα ντέρμπι δεν υπάρχει φαβορί με βάση την αγωνιστική κατάσταση των αντιπάλων.

Πρόσφατα δείγματα τα αποτελέσματα του ΠΑΟ απέναντι στον ΟΣΦΠ και τον ΠΑΟΚ. Την Κυριακή στο ΟΑΚΑ δεν πρέπει να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι επαρκεί για τη νίκη το εμφανώς ποιοτικότερο αγωνιστικό υλικό της ΑΕΚ.

Αλλά,αφού μας δίνεται η ευκαιρία με τον αγώνα,χρήσιμο θα ήταν να ιχνηλατήσουμε την πρωτοφανή περιπέτεια του ΠΑΟ, με πρόθεση να διακρίνουμε σημεία τα οποία μοιάζουν ή διαφέρουν από τις δικές μας χαλεπές ημέρες και φρόνιμο είναι να τις θυμόμαστε για να μην τις ξαναζήσουμε.

1. Η ηγετική φυσιογνωμία μιας ομάδας δείχνει προσανατολισμούς και προοπτικές για το παρόν και το μέλλον. Εντελώς διαφορετικό βεληνεκές έχει ο Μελισσανίδης, εντελώς άλλο ο Αλαφούζος. Ο πρώτος ετοιμάζει γήπεδο με προσωπικό αγώνα, αναδιαρθρώνει το προπονητικό, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανατροπή της παράγκας, δίνει κύρος και οντότητα στη σημερινή ΑΕΚ. Ο άλλος παρακολουθεί αμήχανος και αδύναμος την απίσχναση της ομάδας του, χωρίς να μπορεί να ανακόψει μέχρι τώρα τη φρενήρη παρακμή.

2. Και οι δύο ομάδες επιχείρησαν να εφαρμόσουν το μοντέλο της λαϊκής βάσης, στην ΑΕΚ με σαφείς προτάσεις υλοποίησης,στον ΠΑΟ με τη θνησιγενή “Συμμαχία”, που απέτυχε,αφού έλειπε η φερέγγυα προοπτική. Πέρα από τις χαλεπές οικονομικά εποχές, η κουλτούρα της συμμετοχικής διαδικασίας είναι ανύπαρκτη στη νοοτροπία του οπαδού στην Ελλάδα. Δεν έχουν διαμορφωθεί εδώ οι κατάλληλες αντιλήψεις για να καρποφορήσει είτε η υποχρεωτική δύναμη του Ερασιτεχνικού Σωματείου με το 50% των μετοχών που έχει στην ΠΑΕ, όπως π.χ. στη Γερμανία είτε η εγγραφή εκατοντάδων χιλιάδων μελών ως μετόχων στην ΠΑΕ με αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπως π.χ. στην Ισπανία.

3. Η ανέγερση νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου είναι κρίσιμο σημείο της διαφοράς. Στην ΑΕΚ ξεπεράσαμε τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία αλλά και τον ανηλεή πόλεμο τόσο της Δημοτικής Αρχής στη ΝΦ-ΝΧ όσο και τον απαράδεκτο εσωτερικό πόλεμο από “ενωσίτες”. Στον ΠΑΟ ταλαντεύονται ακόμη για τον κατάλληλο χώρο και παλινδρομούν ανάμεσα σε προτάσεις που μένουν μετέωρες. Τελικά είναι θέμα Ηγέτη στις δύο ομάδες και οργάνωσης κάθε διαδικασίας με ενδιάμεσους και τελικούς στόχους.

4. Η αξιολογική βαρύτητα της ΑΕΚ σήμερα την κατατάσσει στις πρωταγωνιστικές ομάδες, με πρόσφατη την κατάκτηση πρωταθλήματος και τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Ληγκ, ενώ παράλληλα υπολογίζεται σοβαρά ο λόγος της στην ΕΠΟ και στα εξουσιαστικά όργανα. Αντίθετα στον ΠΑΟ, πρέπει να γυρίσουμε στο 2010 ( ! ) για να θυμηθούμε την τελευταία κατάκτηση πρωταθλήματος, ενώ είναι εξαφανισμένος από την ευρωπαϊκή τρέχουσα δυναμική και ανυπόληπτος στα ελληνικά κέντρα αποφάσεων.

5. Απότοκο της πράσινης παρακμής το κλίμα αποχής των οπαδών από τους αγώνες, απότοκο της κίτρινης εσωστρέφειας η περιορισμένη παρουσία των οπαδών στους αγώνες (δεν πρέπει να ωραιοποιούμε την πραγματικότητα στην ΑΕΚ). Και στις δύο πλευρές, υφέρπει ή άλλοτε εκδηλώνεται φανερά μια πίεση των οπαδών στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ για επενδύσεις σε ποδοσφαιριστές. Αυτή η υπόθεση έχει ρεαλιστική αφετηρία στον ΠΑΟ, αφού η ομάδα έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικότητες, αλλά είναι εμφανώς άδικη στην ΑΕΚ όπου πολλοί παραγνωρίζουν τα τεράστια μηνιαία έξοδα για το γήπεδο (σαρκάζοντας μάλιστα άδικα ότι το γήπεδο είναι πρόσχημα για να μη γίνουν μεγάλες μετεγγραφές).

Το κοινό άσχημο αγωνιστικό στοιχείο και για τις δύο ομάδες είναι η παταγώδης αποτυχία τους σε ντέρμπι, κατά την πρόσφατη ιστορία. Ο ΠΑΟ έχει να κερδίσει ντέρμπι από τον Οκτώβριο του 2017, όταν νίκησε τον ΟΣΦΠ με 1-0, ενώ και η ΑΕΚ δεν έχει κερδίσει ΠΑΟ-ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ στα δέκα τελευταία ματς!!

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Μεγάλη ανησυχία στην ΑΕΚ για τον τραυματισμό του Γαλανόπουλου – Ευχάριστα τα νέα για Σιμόες

  Ο Έλληνας διεθνής παραμένει εκτός προπονήσεων  Η κατάσταση με τον τραυματισμό του Κώστα Γαλανόπουλου …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com