Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Κυριάκος Χήνας: ΠΑΟΚ, παταγώδης επιτυχία στην εσωτερική προπαγάνδα –παταγώδης αποτυχία στον αθλητικό πολιτισμό

Κυριάκος Χήνας: ΠΑΟΚ, παταγώδης επιτυχία στην εσωτερική προπαγάνδα –παταγώδης αποτυχία στον αθλητικό πολιτισμό

Χωρίς να αυτομαστιγωνόμαστε, πρέπει να είμαστε βαθιά αυτοκριτικοί εδώ στην Αθήνα για την αδυναμία ή αβουλία μας να υποστηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη στη Βόρειο Ελλάδα.

Ελάχιστη φροντίδα για τις παραγωγικές δυνάμεις, το μετρό, τις υποδομές και την ανεργία. Και βλέπουμε μια κραυγαλέα επίπτωση στο ότι ο ΠΑΟΚ πανέξυπνα οικειοποιείται αυτή την οργή για το «κράτος της Αθήνας», τη χειραγωγεί και μέσω αυτής προσπαθεί να εκμαιεύσει ποδοσφαιρικά οφέλη. Πασιφανώς έχει αποτέλεσμα στη συνείδηση των οπαδών, κατακρεουργεί όμως τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Ας εξετάσουμε μερικές μόνο διαστάσεις αυτής της ευφυούς επικοινωνιακής τακτικής:

1. Διατηρείται πάντοτε η απίθανη ουτοπία,που περνάει και στον κόσμο, ότι ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα π.χ.στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ αναγράφεται η βαθμολογία με τον ΠΑΟΚ πρώτο με 29 αγώνες και 70 βαθμούς και την ΑΕΚ δεύτερη με 30 αγώνες και 67 βαθμούς. Ποια φερεγγυότητα σοβαρότητας και αξιοπιστίας μπορεί να έχει μια τέτοια στάση;

2. Επιτρέπουν, αν δεν παρακινούν,τον δύσμοιρο Λουτσέσκου να αναρριπίζει τη θυμική οργή των οπαδών, όπως με την πρόσφατη δήλωση «ΑΕΚ και ΟΣΦΠ θα ζήσουν με την ντροπή σε όλη τη ζωή τους,έχουν κλέψει, δειλοί, δεν έπαιξαν μαζί μας» κλπ. Νομίζω ότι ουδείς αξίζει να απαντήσει σε τέτοια πρόκληση, γιατί τον νομιμοποιείς ως συνομιλητή, αλλά τα αρμόδια όργανα πρέπει να τον συνετίσουν, όπως επιτάσσουν οι πρόσφατες διατάξεις.

3. Υπερεκθειάζεται η προσωπικότητα του Ιβάν Σαββίδη, με τις γνωστές συμπεριφορές, ως πόλου ηθικής και αγνότητας. Μόλις κυκλοφόρησε και πωλείται στο ηλεκτρονικό κατάστημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ,T -shirt με φωτό Σαββίδη να κρατάει το Κύπελλο και επιγραφή «Για σένα Πρόεδρε». Παράλληλα, αποθεωτικά σχόλια υπάρχουν για την επέτειο των έξι ετών από τότε που πήρε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ πλειστάκις διαγκωνίζονται δημοσιογράφοι για επαίνους όπως “όλοι είστε τόσο βρώμικοι που δεν μπορείτε καν να αγγίξετε τον Ιβάν”.

4. Είναι οδυνηρή διαπίστωση για την ποιότητα των Ελλήνων πολιτικών το ότι δε βρέθηκε ούτε ένας βορειοελλαδίτης–μακάρι να έχω λάθος–να αντισταθεί στο κύμα των εμπρηστικών δηλώσεων που διχάζουν την Ελλάδα π.χ. δημοσιογράφος ουδόλως αποδοκιμάστηκε όταν παρότρυνε τον Ιβάν Σαββίδη «ούτε ευρώ επένδυση κάτω από την Κατερίνη». Και πολλά άλλα σχετικά. Αν είχε γίνει ανάλογη δήλωση για τη Βόρειο Ελλάδα…

5. Εκλογικευμένα δεν αναφερόμαστε στα απίθανα σχόλια διαφόρων σε τοπικές ιστοσελίδες π.χ. η δεύτερη ενδεκάδα του ΠΑΟΚ θα ήταν φαβορί απέναντι στην ΑΕΚ. Ουδείς οπαδός άλλης ομάδας οδηγείται σε τέτοιο σημείο παράκρουσης. Όμως η προπαγάνδα έχει πετύχει να εσωτερικεύεται σε πολλούς η αντίληψη για υπερομάδα του ΠΑΟΚ.

6. Για τις δηλώσεις Γιώργου Σαββίδη και Κυριάκου Κυριάκου θα έλεγα μόνον ότι υπεύθυνοι παράγοντες με επίσημη θεσμική θέση γαλουχούν συνειδήσεις, διαμορφώνουν ιδεοδρόμια στους οπαδούς, οπότε είναι απαραίτητο να μιλάνε και να διαλέγονται με νηφάλιο τρόπο και άκρως συναινετικά.

ΥΓ. Αν παγιωθεί αυτή η στρατηγική του ΠΑΟΚ που διαφαίνεται μέχρι τώρα, δηλαδή η σύμπραξη με τον ΟΣΦΠ, η εμπειρία από ανάλογες «συνεργασίες» πείθει ότι το εμπεδωμένο σύστημα ισχύος και η χρόνια πονηράδα-υπουλία του ΟΣΦΠ θα εκμεταλλευθούν, θα αποχυμώσουν τον ονειροπόλο αλλά αφελή ΠΑΟΚ και θα τον πετάξουν σαν στημένη λεμονόκουπα.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Κυριάκος Χήνας: Γιώργος Νικολάου- Ένας εύψυχος μύστης των Ενωσίτικων αξιών!

Η εμπειρία μας από τις αθλητικές κοινωνίες συγκλίνει στη διαπίστωση ότι τρία είναι τα ουσιώδη …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com