Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Παράγοντες της ΑΕΚ που τη λάμπρυναν προπολεμικά

Κυριάκος Χήνας: Παράγοντες της ΑΕΚ που τη λάμπρυναν προπολεμικά

Ο Κυριάκος Χήνας αρθρογραφεί στο AEKPASSION για παράγοντες που έδωσαν πολλά στην Ένωση και είναι σημαντικά έως μεγάλα κομμάτια στην ιστορία της!

Είναι αληθινά συγκλονιστική η προσπάθεια που έκαναν οι γιγάντιες φυσιογνωμίες των Κωνσταντινουπολιτών να διαμορφώσουν ευνοϊκές ισορροπίες στην κοινωνία και την αθλητική ζωή, ώστε να μπορέσει η νεοσύστατη ΑΕΚ του 1924 να σταθεί όρθια μέσα σε συνθήκες πολύ δύσκολης επιβίωσης για τους πρόσφυγες. Αυτή ήταν αρχικά η τεράστια επιτυχία τους. Οι “γιαουρτοβαφτισμένοι”, οι “τουρκόσποροι” κατάφεραν να περιορίσουν αισθητά την ατμόσφαιρα των προσβολών και των ταπεινώσεων.

Σε μια τέτοια προσπάθεια,σημαντικότατη ήταν η συμβολή σημαντικών προσωπικοτήτων, οι οποίες με το κύρος και το συνεπή αγώνα τους πέτυχαν αυτό που φάνταζε ουτοπικό: Μια ΑΕΚ που βαθμιαία έφτασε στην αναγνώριση και σε πρωταγωνιστικά επίπεδα. Ελάχιστη υποχρέωση τιμής να θυμηθούμε μερικούς ενωσίτες παράγοντες από τους πολλούς που οδήγησαν ψηλά την ΑΕΚ.

Θέτουμε τρεις αιρέσεις σε αυτόν τον πίνακα:

Πρώτο, μνημονεύουμε μόνον παράγοντες και μάλιστα όσους δραστηριοποιήθηκαν στην Αθήνα μετά την ίδρυση της ΑΕΚ, αν και αρκετοί είχαν σπουδαία ήδη δημιουργικότητα στην Κωνσταντινούπολη π.χ. ο Μενέλαος Καροτσιέρης, πρωταθλητής στίβου και άλλων αθλημάτων, αλλά και κορυφαίος παράγοντας του Συνδέσμου Αθλητικών Σωματείων της Πόλης.

Δεύτερο, δεν καταγράφονται αθλητές που είχαν υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όπως π.χ. ο Ηλίας Ηλιάσκος, καθηγητής του Κολλεγίου Αθηνών.

Τρίτο, δεν αναφερόμαστε στον Κωνσταντίνο Σπανούδη, γιατί οποιαδήποτε συνοπτική αφιέρωση θα τον αδικούσε κατάφωρα, αλλά και γιατί θα υπάρξει σε λίγο καιρό πολύ εκτεταμένη μελέτη γι αυτόν. Τον αξιολογούμε ως τον κορυφαίο παράγοντα της ΑΕΚ όλων των εποχών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

Ιδρυτικό μέλος, διοικητικός παράγοντας προπολεμικά και πρόεδρος της ΑΕΚ κατά την περίοδο 1963-1966. Σημαντική και πολυεπίπεδη προσωπικότητα με σπουδές στη Νομική Αθηνών και στις Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι. Συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία σε κρίσιμες διεθνείς διασκέψεις. Τιμήθηκε με βραβεία από την Πολιτεία και από επιστημονικές οργανώσεις.

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΕΛΕΟΠΟΥΛΟΣ

Ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της ΑΕΚ στο πρώτο ΔΣ. Επί 35 χρόνια καθηγητής στο Κολλέγιο Αθηνών με σπουδαίο συγγραφικό έργο (όπως η τρίτομη ελληνική ιστορία για μαθητές, παιδαγωγικές και ιστορικές μελέτες), διευθυντής του Εκπαιδευτικού Τμήματος της ΧΑΝ Αθηνών (με δική του παρέμβαση, στεγάστηκαν εκεί τα πρώτα γραφεία της ΑΕΚ).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΡΙΦΗΣ

Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ΑΕΚ κατά τα έτη 1933-1935. Διατέλεσε βουλευτής των Φιλελευθέρων στην περιφέρεια Αθηνών από την εκλογή του (Ιανουάριος 1936) μέχρι τη δικτατορία Μεταξά (Αύγουστος). Σημαντικός τραπεζίτης, εγγονός του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Ζαρίφη.

ΦΩΚΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Ιδρυτικό μέλος, δημοσιογράφος και σκιτσογράφος με πολιτικές και κοινωνικές αναφορές. Κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γελοιογραφίας του Λος Άντζελες (1961) και το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1969).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Ιδρυτικό μέλος. Πολύ αξιόλογος παράγοντας επί σειρά ετών στα διοικητικά της ΑΕΚ με ξεχωριστό κύρος. Παράλληλα, ήταν ο μόνος ενωσίτης με σημαντικές θέσεις στην ΕΠΟ, όπου διατέλεσε Αντιπρόεδρος, αρχηγός αποστολών της Εθνικής στο εξωτερικό και σύμβουλος σε ποικίλα ζητήματα. Έχει γραφεί (απομένει προς διασταύρωση) ότι ήταν θείος του δημοφιλέστατου ηθοποιού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ

Ιδρυτικό μέλος. Πρόεδρος της ΑΕΚ κατά τα έτη 1932-1933. Πρόκειται για προσωπικότητα με ευρεία κοινωνική εμβέλεια και οικονομική δύναμη.

ΒΥΡΩΝ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αντιπρόεδρος της ΑΕΚ μετά τις εκλογές της 27ης Ιανουαρίου 1929. Με μια μικρή επιφύλαξη, μάλλον πρόκειται για τον βουλευτή Λέσβου των Φιλελευθέρων, τρεις φορές υπουργό (στις κυβερνήσεις Μιχαλακοπούλου το 1924, Βενιζέλου το 1928 και Τσουδερού το 1943 στο Κάιρο).

ΑΔΕΛΦΟΙ ΙΩΝΑ

Το κατάστημα αθλητικών ειδών και οργάνων, που διατηρούσαν μαζί με τον Κώστα Δημόπουλος, πρώτα στη στοά Λουξ και μετά στην οδό Πατησίων,ήταν από τα σπουδαιότερα της Αθήνας, μαζί με αυτό του Δημήτρη Καραμπάτη, αθλητή και παράγοντα του Πανιωνίου. Είχε γίνει κυψέλη των ζυμώσεων για την ίδρυση της ΑΕΚ και εκεί συμφωνήθηκε η τελική διεργασία που οδήγησε στη Γενική Συνέλευση της 30ης Μαΐου. Και τα δύο αδέλφια διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο στα αγωνίσματα δρόμου με τα χρώματα της ΑΕΚ.

Με το όνομα Δημόπουλος καταγράφεται (απομένει η διασταύρωση) ένα μέλος της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ το 1927.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος της ΑΕΚ κατά τα έτη 1937-1938. Ανώτερο στέλεχος της Εταιρείας Υδάτων (η σημερινή ΕΥΔΑΠ), με υψηλό κοινωνικό κύρος.

Εάν προσθέσουμε τον Τιμολέοντα Τάγαρη, τον Βασίλειο Φρυδά, τον Ελευθέριο Παξιμαδά, τον Φίλιππο Φλωρίδη, τον Τιμολέοντα Ιωάννου, τον Κώστα Θεοφανίδη, τον Π.Μπαρκούλη, τον Στέφανο Κεχαγιά κ.α, τότε μένουμε πράγματι κατάπληκτοι για το ποιοτικό δυναμικό της ΑΕΚ μέσα σε 12 μόλις χρόνια (από το 1924 μέχρι την αρχή της δικτατορίας Μεταξά 1936). Δεν έχουμε διαπιστώσει σε άλλη ομάδα, ή ακόμη και στην ΑΕΚ, είκοσι τουλάχιστον πολύ αξιόλογα στελέχη μέσα σε τόσο λίγα χρόνια.

ΥΓ. Ευκολονόητη η παράκληση να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη στα στοιχεία των προσώπων (άλλωστε ήταν πολύ συνοπτική η παρουσίασή τους), ώστε να εμπλουτίζεται η γνώση μας στην ενωσίτικη ιστορία.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Διαμορφώνονται τα αποδυτήρια και οι εσωτερικοί χώροι στην «Αγιά-Σοφιά»!

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την επιστροφή της ΑΕΚ στο σπίτι της! Με …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com