Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Προμηθέας Πάτρας- μια φερέγγυα προσδοκία για το ελληνικό μπάσκετ

Κυριάκος Χήνας: Προμηθέας Πάτρας- μια φερέγγυα προσδοκία για το ελληνικό μπάσκετ

Υπονομεύεται εύκολα η ψύχραιμη κρίση όταν ανεβαίνει η αδρεναλίνη πριν από έναν τελικό, όπως αυτός της Κυριακής στο μπάσκετ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ξεκάθαρα να αξιολογούμε τη δυναμική και τα σύνολα γνωρίσματα του αντίπαλου.

Κι όμως ο Προμηθέας εξελίσσεται σε μια πειστική και πολύ αισιόδοξη πρόταση για την ελληνική μπασκετική πραγματικότητα,αφού δεν περιορίζεται στο σπασμωδικό ακτιβισμό της ρητορείας, αλλά προχώρησε σε ουσιώδη έργα και δράσεις. Ας δούμε μερικά από αυτά:

1. Ενώ μέχρι το 2013 δεν είχε σημειώσει αισθητή επιτυχία σε πανελλαδικό επίπεδο, αγωνιζόμενος στις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚ Αχαΐας-Ηλείας, αμέσως μετά κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια ανέβηκε τέσσερις (!) κατηγορίες και ήδη από το 2016 εμπεδώνει τη συμμετοχή του με φερέγγυο τρόπο στις κορυφαίες θέσεις της μεγάλης κατηγορίας. Πέρυσι κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

2. Πρωτοπορεί με τη δημιουργία ενός προπονητηρίου, έκτασης 2.500τ.μ., το οποίο διαθέτει τρία γήπεδα μπάσκετ, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και εργαστήριο εργομετρικών. Τα παιδιά που επιλέγονται προσεκτικά από όλη την Ελλάδα, διαμένουν σε ειδικό σύγχρονο ξενώνα και φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο. Εντυπωσιακές παρακαταθήκες πολιτισμού και αθλητισμού, με 500 νέους να μυούνται στο μπάσκετ.

Σπουδαίες επιτυχίες έχουν σημειώσει οι Παίδες (πρώτοι το 2019 σε όλη την Ελλάδα) και οι Έφηβοι (δεύτεροι το 2018 σε όλη την Ελλάδα) με γερά πλασαρίσματα κάθε χρόνο στην τετράδα. Ο Μαντζούκας και τα άλλα παιδιά υπόσχονται σπουδαία μπασκετική εξέλιξη. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, εάν δεν υπάρχει κάποιο λάθος, ότι ο Λευτέρης Μαντζούκας προέρχεται από πολύ γνωστή ενωσίτικη οικογένεια των Ιωαννίνων, ποιος ντόπιος δε θυμάται τον αείμνηστο Άκη για την άδολη αφοσίωσή του στην ΑΕΚ;

3. Εμπνευστής και ηγέτης αυτής της ποιοτικής συγκρότησης της ομάδας είναι ο κ. Ευάγγελος Λιόλιος, με πλούσια επιστημονική σκευή (είναι παιδίατρος), ο οποίος ίδρυσε και φέρεται να ελέγχει μετοχικά πολλά καταστήματα της Coffee Island στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έπαιξε μπάσκετ στον Προμηθέα τόσο στο εφηβικό όσο και στο ανδρικό. Εξαιρετικά ρεαλιστική η βασική πεποίθησή του ότι “πρέπει να κοιτάμε ψηλά και ας χάνουμε, παρά χαμηλά και να κερδίζουμε”. Γενικά πείθει ότι έχει δυναμικά και εύψυχα ηγετικά προσόντα.

Πρόσφατα, φέρεται ως ενδιαφερόμενος για τη θέση του προέδρου της ΕΟΚ κατά τις επικείμενες εκλογές. Αν και προσωπικά θεωρούμε ότι νέος πρόεδρος θα πρέπει να είναι μια προσωπικότητα που δε συναρτάται άμεσα με ομάδα (όπως ο ρέκτης Κώστας Αλεξανδρίδης, με σπουδαίο έργο στη λειτουργία και στις εκδηλώσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καλαθοσφαιριστών), φαίνεται ότι στη φάση αυτή ο Ευ.Λιόλιος έχει τη συναίνεση αρκετών ανθρώπων του μπάσκετ.

4. Αγωνιστικά η ομάδα έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί αξιόμαχα την ΑΕΚ στον τελικό, με δεδομένη βέβαια την απουσία του Λάνγκφορντ όπως και του Γκίκα. Με τις ελληνικές παρουσίες του πολύ φορμαρισμένου Μαυροκεφαλίδη, του έμπειρου Μάντζαρη και του ικανού Αγραβάνη, αλλά και των Κασελάκη-Κατσίβελη, ο Προμηθέας είναι στη θεωρία ισοδύναμος με την ΑΕΚ, πόσο μάλλον όταν κάθε τελικός είναι θέμα των συσχετισμών και ισορροπιών που θα προκύψουν από την ψυχολογία της στιγμής. Ας θυμηθούμε την παθιασμένη ΑΕΚ του 2018 στο ίδιο γήπεδο εναντίον του υπέρτερου ΟΣΦΠ.

Ειλικρινή και άδολα πρέπει να είναι τα συγχαρητήριά μας προς τον Προμηθέα, γιατί σε αμφιλεγόμενες ώρες για το ελληνικό μπάσκετ διαμορφώνει μια οπτιμιστική αίσθηση σε όσους αγωνιούν για την υπέρβαση της κρίσης.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Πινγκ Πονγκ: Η κλήρωση του Πρωταθλήματος

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Ένωσης στην Α1 Κατηγορία Ανδρών. Ολοκληρώθηκε η κλήρωση του Πρωταθλήματος της …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com