Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Συγγραφικές μυσταγωγίες 21 ενωσιτών διανοητών

Κυριάκος Χήνας: Συγγραφικές μυσταγωγίες 21 ενωσιτών διανοητών

Σε μια εμβληματική ομάδα που τροφοδοτεί ελευθερόφρονες συνειδήσεις, είναι εύλογο να παρατηρείς πνευματικούς ανθρώπους με πλούσια πολιτισμική υποδομή και αξιοθαύμαστες συγγραφικές δημιουργίες.

Επειδή μάλιστα πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο, όπου κατά παράδοση αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για διάβασμα, σήμερα παρουσιάζουμε πολύ συνοπτικά 21 βιβλία τα οποία έχουν γραφεί από ενωσίτες διανοητές. Αλφαβητικά λοιπόν:

1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ : Με τη βασική πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός είναι η πλέον ανταποδοτική κατάθεση μιας χώρας,μια διαπρεπής μορφή της σύγχρονης πνευματικής ζωής επισημαίνει πολιτικές και πολιτιστικές νοοτροπίες που πρέπει να εξαλειφθούν,στο έργο “Πολιτική,Πόλις,Πολίτης”.

2. ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ : O πολυτάλαντος συγγραφέας-λαογράφος,με μάχιμη αφοσίωση στη Λευκάδα,παρουσίασε πρόσφατα την τριλογία του για τους Σφακιώτες (γενέτειρα γη), τον Λευκαδίτικο γάμο (έθιμα, τραγούδι, συμβολισμοί) και μια θεατρική διασκευή του “Φωτεινού” του Βαλαωρίτη. Σπουδαίο έργο του και η ποιητική συλλογή “Ταυροκαθάψια”.

3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΜΛΗΣ : Με σπουδές στο Παρίσι και εύδρομη πορεία στην κοινωνία της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, στο έργο του “Πιτσιρίκος στο γήπεδο” συναρπάζει αφηγούμενος και σχολιάζοντας συναισθηματικά 40 περίπου προσωπικά βιώματα γύρω από πρόσωπα και γεγονότα της ΑΕΚ.

4. ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΝΗΣ : Ο Διευθυντής του ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.Καβάλας στο πρόσφατο βιβλίο του “Εθνικός Κήπος-περίπατος μαθητείας” οδοιπορεί ανάμεσα σε προτομές προσωπικοτήτων, πεντακόσια είδη φυτών, όμορφα μονοπάτια κ.α.αξιοποιώντας σκέψεις-κείμενα και σχετικό υλικό για να γνωρίσουμε τον Εθνικό Κήπο με τη δική του διεισδυτική ματιά.

5. ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΑΔΗΣ : Γεννημένος στα Ταταύλα, αναπτύσσει πολυσχιδή δράση ως μουσικός παραγωγός,δημοσιογράφος,εύστοχος αναλυτής και συγγραφέας. Το βιβλίο του “Μικρά Νυχτερινά” περιλαμβάνει 27 βιωματικά διηγήματα με εμπειρίες από τα πολλά ταξίδια και την κοινωνική ζωή του.

6. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΕΡΤΣΟΣ : Ο εμπνευστής και δημιουργός της διώροφης εξέδρας του “Νίκος Γκούμας”στο βιβλίο “Στάδιο ΑΕΚ και η Ιστορία του ( 1928-2015)” αναφέρεται σε πολύ ενδιαφέροντα πρωτότυπα στοιχεία που σχετίζονται με το παλαιό γήπεδο και παράλληλα παραθέτει τις προτάσεις Γρανίτσα-Μελισσανίδη και τη δική του.

7. ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΙΣΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ : Ο ποιητής-μύστης της ανθρώπινης ψυχής αρδεύει τους ορίζοντες της ευαισθησίας μας με τις ποιητικές συλλογές “Το άνθος της μπαμπακιάς”,” Εσύ του Έρωτα”, “Ανατροπές με Α”.

8. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΚΙΣΗΣ : Από τις εντυπωσιακές συγγραφικές δημιουργίες του, προτείνουμε το συναισθηματικό “Όλο αέρα” με πλούσιες βιωματικές ή έμμεσες αναφορές (και τη γνωστή ευθυκρισία του) σε 35 προσωπικότητες,όπως ο Χατζηδάκης, η Ράμπλιγκ, ο Δαμιανός, ο Κουμανούδης, ο Ζαχαρίου,ο Πασχάλης, ο Βέγγος, ο Γαβράς,ο Ταχτσής κ.α.

9. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ : Ο σπουδαίος ποιητής,με Κρατικά Βραβεία και το Βραβείο Καβάφη, στο τελευταίο βιβλίο του “Ποιήματα 1968-2010” σταχυολογεί αγαπημένα ποιήματα (αξιοποιώντας την πλούσια συγκρότησή του) από επτά παλαιότερες εξαίρετες συλλογές του.

10. ΘΩΜΑΣ ΜΑΥΡΟΣ : Από τα πρώτα βήματα στο Παλαιό Φάληρο και την ένταξή του στον Πανιώνιο μέχρι τη δοξασμένη πορεία του στην ΑΕΚ και τη Μικτή Κόσμου, ο κορυφαίος σκόρερ περιγράφει με σεμνότητα και διαύγεια τη ζωή του.

11. ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ : Με την πολυεπίπεδη σκευή του, ο συγκλονιστικός μελωδός καταθέτει τις προσωπικές σκέψεις-συγκινήσεις-αισθήματα για αιχμηρά θέματα στο βιβλίο “Μετά πάσης ειλικρινείας” ελπίζοντας, όπως λέει,να συναντηθούν με εκείνες άλλων ανθρώπων που έζησαν κοινά γεγονότα.

12. ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ : Ο εμβριθέστερος ενωσίτης νομικός επιστήμονας με πλούσια συγγραφική δημιουργία, από την οποία σταχυολογώ το βιβλίο “Η Ευρώπη σε κρίση”, όπου υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται διέξοδος από την πολύπλευρη κρίση της ΕΕ, χωρίς την επαναζωογόνηση της δημοκρατικής της συνταγματοποίησης.

13. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ : Με πληθώρα ντοκουμέντων ύστερα από ενδελεχή έρευνα,το έργο του “Ο Ελληνικός Αθλητισμός στη Σμύρνη 1890-1922” καταγράφει την πλούσια δράση των αθλητικών σωματείων (κυρίως του Πανιωνίου και του Απόλλωνα) στην πολύπαθη πόλη κατά την περίοδο της ακμής της.

14. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ : Μετά τα έργα του “Στου πουθενά τη μέθη” και “Μετέωρος στο Μέγαρο Μαξίμου”, ήρθε η ποιητική συλλογή “Νηφάλιο Φως” με εμβριθείς ιδεολογικές και κοινωνικές τοποθετήσεις ενός ιδεολογικού και δημοσιογραφικού ρέκτη.

15. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Στο πιο ώριμο στάδιο της διαδρομής του στη ζωγραφική, έχουν κυκλοφορήσει το βιβλίο-λεύκωμα “Στίχοι και καβαλέτο” με 117 έργα του εμπνευσμένα από ισάριθμα ποιήματα και το “50 / 30 ” με επιλογή 320 έργων από τα 50 χρόνια της δημιουργικότητάς του.

16. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ : Στο έργο “Κωνσταντινούπολη: “H Πόλη” που δεν έζησα” ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κων-τών συγγράφει τα επεξηγηματικά κείμενα που πλαισιώνουν τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες του αρχιτέκτονα Σωτήρη Λαμπαδαρίδη, όπου αποτυπώνεται η Πόλη του σήμερα,ενώ παράλληλα προβάλλεται η μακραίωνη πορεία της μέσα στο χρόνο.

17. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΝΤΑΖΗ : Με πολύ συγκινητικό τρόπο μνημειώνει την προσφορά του πατέρα της Τάκη Χατζηγρηγορίου στο βιβλίο ” Μετ εμποδίων” ως πρωταθλητή δρομέα,κυρίως στα εμπόδια, την επιστημονική κατάρτισή του στη φυσικοθεραπεία στο Κάσελ και την προπονητική πορεία του. Άξια μεγάλης τιμής.

18. ΝΙΚΟΣ ΠΕΛΕΚΟΥΔΑΣ : Με διδακτορικό και μεταπτυχιακό στην πολιτική επιστήμη αλλά και μάχιμος σε ποιοτικές διεκδικήσεις, στο βιβλίο του ” Η πρώτη σπορά” καταγράφει τα ιδεολογικά προτάγματα και τη δράση σοσιαλιστικών και αναρχικών ομάδων στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1877-1907.

19. ΧΑΡΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ : Εμβληματική και δημάρατη φυσιογνωμία της Νέας Ιωνίας που,μαζί με τον πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκά Χριστοδούλου, συνέγραψε μια εκτενή (450 σελίδες) εξιστόρηση της εξέλιξης της προσφυγικής αυτής περιοχής με τίτλο “Η Νέα Ιωνία 1941-1976” καλύπτοντας τα καίρια κοινωνικά-πολιτισμικά-οικονομικά-πολιτικά γεγονότα.

20. ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Βαρυσήμαντη προσωπικότητα της ελληνικής σκέψης,σε 29 βιβλία,όπως “Εμείς και τα ΜΜΕ”–” Τα (εκ) λογικά”–“Τα ανδρείκελα” κ.α. με σκίτσα-σατιρικά σχόλια και κόμικς αποδίδει το ηχόχρωμα των καιρών με την πλούσια διεισδυτική ματιά του.

21. ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΟΚΑΣ : Στο πρόσφατο ιστορικό μυθιστόρημα ” Η Κραυγή της Σιωπής” ο σπουδαίος πανεπιστημιακός διανοητής με υψηλά ανακλαστικά πολιτισμού παρακολουθεί τη συγκλονιστική ιστορία του έθνους μέσα από τη ζωή της οικογένειας Κοντούλη, με έμφαση στον τραγικό ήρωα Σπύρο, ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και της Εθνικής.

Υπερηφάνεια και θαυμασμός για τη μεγάλη ΑΕΚ των υψηλών πολιτισμικών συμβολισμών.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

AEK/Oλυμπιακός Ξυνή: Δηλώσεις πρωταγωνιστών και προϊστορία

Διαβάστε αναλυτικά όσα δήλωσαν οι Παναγιώτης Νικολαϊδης και Δημήτρης Δημητρούλιας για τον αυριανό αγώνα, αλλά …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com