Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Στέλιος Σεραφείδης – Ένας ρωμαλέος άλκιμος της ενωσίτικης ψυχής

Κυριάκος Χήνας: Στέλιος Σεραφείδης – Ένας ρωμαλέος άλκιμος της ενωσίτικης ψυχής

Κοινότοπη η διαπίστωση στην ανθρώπινη ιστορία, ότι άλλοι θηρεύουν το Ωφέλιμον που προσφέρει ποσοτικές απολαύσεις και άλλοι διεκδικούν το Υψηλόν, δηλαδή μια διαρκή πάλη να μεταθέτουν πιο ψηλά τα όρια της ποιότητας.

Αυτόν ακριβώς τον αγώνα για το Υψηλόν εκφράζει ο θρυλικός Στέλιος Σεραφείδης, που αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αγάπη από το σύνολο του ενωσίτικου κόσμου. Δεν τιμάται μόνον η αγωνιστική προσφορά του, αλλά και η συνεπής και σταθερή επί δεκαετίες άδολη λατρεία προς τα δοξασμένα 95χρονα Σύμβολα.

Γεννήθηκε το 1935 σε προσφυγικές παράγκες στο Γκάζι,ποντιακής καταγωγής. Ήρθε στην ΑΕΚ από τον Απόλλωνα το 1951, αγωνίστηκε σε 300 περίπου παιχνίδια (μία φορά διεθνής) και αποχώρησε το 1972. Συμμετείχε στην κατάκτηση 3 πρωταθλημάτων (1963-1968-1071) και 3 Κυπέλλων.

Αργότερα ήταν προπονητής τερματοφυλάκων στην ΑΕΚ, επί Μπάρλου και κυρίως επί Μπάγεβιτς. Μεγάλο αγωνιστικό πλεονέκτημά του ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα,παρατηρούσε με προσοχή κάθε φάση, ώστε να δίνει μεγάλη έμφαση στο να προβλέπει τους πιθανούς κινδύνους που θα εκδηλωθούν και να καθοδηγεί ανάλογα τους συμπαίκτες του.

Από το 2009, μετά τον Στέλιο Σκευοφύλακα, είναι πρόεδρος των Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ με μεγάλη συμβολή στο όντως εντυπωσιακό δημιουργικό έργο τους. Είναι γνωστό ότι έχει ακαταπόνητη ενεργητικότητα εξακτινώνοντας την προσφορά του (φυσικά με τη συνεπικουρία των υπόλοιπων μελών του ΔΣ, με προεξάρχοντα τον Μιχάλη Συμιγδαλά) σε πολλά επίπεδα δράσης: πρώτο, στη διοργάνωση πολλών φιλικών (κυρίως φιλανθρωπικών) αγώνων σε όλη την Ελλάδα,οι οποίοι επικυρώνουν τη μεγάλη εμβέλεια της ΑΕΚ, τιμούν τα 95χρονα Σύμβολα και τροφοδοτούν με ενθουσιασμό τους φιλάθλους κάθε ομάδας που βλέπουν από κοντά θρύλους του παρελθόντος.

Δεύτερο, συμμετέχει σε πάρα πολλές εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, όπου με τη βαρύνουσα παρουσία του επαναβεβαιώνει το σεβασμό των πολλών προς τη μεγάλη ομάδα μας.

Τρίτο,έχει τα σταθερά χαρακτηριστικά μιας ενωτικής προσωπικότητας,που επιδιώκει να μην υπεισέρχεται διχασμός και μικροπρέπειες μέσα στην ΑΕΚ, ειδικά τώρα που χρειάζεται άκρα συσπείρωση,αφού είμαστε στο τέλος της ανέγερσης του ονειρικού γηπέδου μας αλλά και στην αρχή ενός φρικτού πολέμου ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ με άδηλες συνέπειες.

Η σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει είναι υποδειγματική. Αν και συγκαταλέγεται στις μνημειώδεις φυσιογνωμίες της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, ουδέποτε σπιλώθηκε από την έπαρση που συνήθως εμφανίζεται σε αρκετούς επώνυμους. Ακολουθεί την ομάδα ακόμη και στα γήπεδα της ελληνικής περιφέρειας, ποιος δε γνωρίζει τα βραδινά ταξίδια του με το τραίνο στη Θεσσαλονίκη για να δει την αγαπημένη του ομάδα. Διακριτικός και εχέφρων αποφεύγει την προσωπική προβολή, μολονότι εκτιμάται πανελλήνια και τιμάται με σωρεία βραβείων (ίσως είναι ο πιο πολυβραβευμένος ενωσίτης).

Παράλληλα, έχει συνειδητή και μάχιμη συμμετοχή στη δημόσια ζωή εκφράζοντας με δράσεις τις απόψεις του τόσο σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης ή πολιτικών εξελίξεων, όσο και στα δημοτικά ζητήματα.

Τι ξεχωρίζει ο ίδιος με ξεχωριστή συγκίνηση, μέσα από τα πολλά συγκλονιστικά βιώματα στα γήπεδα; Όπως περιγράφει,ήταν 37 ή 38 ετών, όταν (παραγκωνισμένος ήδη ως πρώτη επιλογή) επιστρατεύθηκε από τον Στάνκοβιτς ως λύση έκτακτης ανάγκης σε έναν αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Χάρη και στη δική του εντυπωσιακή απόδοση κερδίσαμε 2-1 και στο τέλος του αγώνα, ο Κώστας Νεστορίδης τον περιέφερε στο γήπεδο πάνω στους ώμους του τιμητικά,ενώ ο κόσμος τον αποθέωνε.

Εάν τον ερωτήσεις ποιος επιθετικός τον προβλημάτισε περισσότερο,θα απαντήσει με ιδιαίτερο τρόπο: “με φόβιζαν περισσότερο αυτοί που δεν ήξεραν να σουτάρουν, γιατί ήταν απρόβλεπτοι,δεν είχαν συγκεκριμένο στόχο ώστε να τους καταλάβω και έτσι έκαναν την απρόσμενη ζημιά”.

Στα μέσα του μήνα οι Παλαίμαχοι έχουν προγραμματίσει την εκλογικό-απολογιστική Γενική Συνέλευση,όπου θα εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Είθε να συστρατευθούν με τη συμμετοχή τους πολλοί σπουδαίοι βετεράνοι ποδοσφαιριστές,ώστε να δοθεί νέα δυναμική στο ΔΣ, το οποίο φυσικά θα συμμετέχει στα εγκαίνια του νέου γηπέδου.

Είτε επανεκλεγεί στη θέση του Προέδρου είτε αποσυρθεί, ο Στέλιος έχει εγγράψει τις πιο βαρυσήμαντες παρακαταθήκες ήθους και καθημερινής αφοσίωσης στην εξακτίνωση της δράσης των Παλαίμαχων.

Ευγνωμοσύνη και σεβασμός στον τεράστιο Στέλιο Σεραφείδη.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Ε.Π.Σ. Φθιώτιδας: Τη Δευτέρα η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. που τελειώνει Σακελλάρη και ΠΑΟΚ

 Την Δεύτερα η Ε.Π.Σ. Φθιώτιδας μπαίνει στην εποχή Κορδολέμη, καθώς θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com