Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Τα σκληρά δεδομένα στην υπόθεση του ΣΑΝΤ ΡΟΣ!

Κυριάκος Χήνας: Τα σκληρά δεδομένα στην υπόθεση του ΣΑΝΤ ΡΟΣ!

Οι πιο ευαίσθητες λαϊκές ψυχές δεν μπορούσαν ποτέ να συμβιβαστούν με τα περιορισμένα όρια του Εφικτού, γιατί απαιτούσαν και πετούσαν πάντοτε στα ιδεώδη όρια του Ευκταίου.

Αλλά η πραγματικότητα κινείται με τους δικούς της αυστηρούς αμείλικτους κανόνες, μας προσγειώνει σε αυτά που μπορούν να πραγματοποιηθούν, όχι σε αυτά που θέλουμε.Τα αντικειμενικά δεδομένα στην υπόθεση του Σαντ Ρος θα επιχειρήσουμε να παραθέσουμε και ο καθένας με τη δική του ματιά θα τα αξιολογήσει, χωρίς τον ουτοπικό στόχο να συμφωνήσουμε όλοι.

ΠΡΩΤΟ: Αρχικά, η αντίληψη του παίκτη είναι ξεκάθαρη: είναι 28 ετών, δέχθηκε πρόταση από την πρωταθλήτρια Ευρώπης με εξαιρετική αμοιβή και εξακτίνωση της εμβέλειας του. Λένε κάποιοι ότι έπρεπε να μείνει στην ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι και μετά να πήγαινε στη Ρωσία. Εντελώς μετέωρη άποψη, γιατί το καλοκαίρι μόνο σίγουρο δεν είναι ότι η ΤΣΣΚΑ θα επανερχόταν σε αυτόν με πρόταση, αφού κάθε καλοκαίρι ανοίγει η αγορά και θα αναζητούσε άλλον. Πρόκειται για ευκαιρία ζωής, την οποία ο καθένας μας θα αξιοποιούσε αυθωρεί, εάν του παρουσιαζόταν στην εργασία του.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Αρκετοί υποστηρίζουν ότι αυτά θα συμβαίνουν όσο η ΑΕΚ αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Ληγκ και υπάρχει για τους παίκτες η πρόκληση της Ευρωλίγκας. Νομίζω ότι δεν είναι έτσι. Και η Βιλερμπάν ή η Άλμπα και άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας δεν μπορούν να κρατήσουν παίκτη τους, εάν γίνει κρούση από τις κορυφαίες οικονομικά και αγωνιστικά ομάδες της διοργάνωσης.

ΤΡΙΤΟ: Ένα άλλο σημείο αιχμής είναι η μομφή ότι πρέπει να παίζουμε στο Γιούροκαπ, ώστε να έχουμε την προοπτική της Ευρωλίγκας. Θεωρώ ως αφελή την άποψη να αγωνιστούμε εκεί με στόχο να καταλάβουμε μία από τις δύο πρώτες θέσεις,οπότε θα πετύχουμε τι; Μόνο το δικαίωμα να παίξουμε ένα χρόνο στην Ευρωλίγκα (με ποια χρήματα θα δημιουργηθεί ομάδα τόσο υψηλού επιπέδου;) και μετά επιστροφή στο άδηλο μέλλον. Αποκαλυπτικό είναι το σχόλιο του Χαρίδημου Μανουσάκη για την Γαλατά που έπαθε οικονομική πανωλεθρία και διασώθηκε από την ποδοσφαιρική ομάδα της.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Μια άλλη σοβαρή παράμετρος είναι η οικονομική. Βιώνοντας την αναδημιουργία της ΑΕΚ από το 2014 βλέπουμε ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει διαθέσει για την ομάδα ποσά τα οποία θα τα χαρακτηρίζαμε ως ιλιγγιώδη για τα μέτρα και τα δεδομένα μας. Θα πρότεινα να συνυπολογίζουμε ότι δεν πρόκειται για οικονομικό κολοσσό και ότι ματώνει κάθε χρόνο. Εκτός αν χαιρόμαστε με διαδικτυακά γελοία σχόλια του τύπου “αν δεν μπορείς, πούλα και φύγε”. Στη σειρά περιμένουν οι μνηστήρες…

ΠΕΜΠΤΟ: Παράλληλα, εάν κρατούσαμε με τη βία τον Κουβανό, ποια εικόνα θα δίναμε σημειολογικά σε όποιον παίκτη θέλαμε να πάρουμε στο μέλλον; Ότι θα τον δεσμεύαμε στην ομάδα καταναγκαστικά, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να μετεγγραφεί σε ένα άλλο επίπεδο; Οι συμπεριφορές των ομάδων στο μπάσκετ πρέπει να διακρίνονται από πλήρη σεβασμό στον άτυπο κανόνα της καλής μεταχείρισης του παίκτη. Αλλιώς, δεν εγγράφεσαι στη λίστα των ομάδων που είναι η χαρά του αθλητή.

ΕΚΤΟ: Ελπίζουμε να είναι παροδική η νέα διχαστική τάση που βλέπουμε μεταξύ των ενωσιτών για το θέμα. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι η διαφορετική ιδέα κάποιου άλλου ενωσίτη είναι σεβαστή, χωρίς να οργιζόμαστε, όσο ακραία κι αν μας φαίνεται. Είναι λάθος να λέμε π.χ ότι εμείς θέλουμε την ΑΕΚ πάντοτε πρώτη και εσείς οι “μίζεροι” δεν πονάτε που έφυγε ο Σαντ Ρος. Όλοι πονάνε, αλλά βλέπουν ότι δε γινόταν αλλιώς.

Ουδεμία αμφιβολία ότι ο Σαντ Ρος δεν αντικαθίσταται ισοδύναμα. Ένα πολυεργαλείο που προσέφερε πολλά σε τεχνικό και λειτουργικό επίπεδο, πέρα από το μειλίχιο χαρακτήρα του. Αλλά, ο αδήριτος νόμος του επαγγελματισμού δεν έχει συνασθηματικές αποχρώσεις, ένα καλό συμβόλαιο είναι η ποθούμενη στοχοθεσία για κάθε αθλητή. Με αυτό το σύστημα κανόνων θα βαδίζουμε, σε αυτό το σύστημα κανόνων θα πρσαρμόσουμε τη σκέψη μας.

Ελεύθερη η κριτική σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, αλλά σώφρον είναι να εγκολπώνεται τα δεδομένα της πραγματικότητας, όχι να φέρνει την πραγματικότητα στα μέτρα της.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Συγκέντρωση στο στόχο και διαχείριση

Μας έλειψε το ποδόσφαιρο. Ξεχάσαμε την αγαπημένη μας ρουτίνα του Σαββατοκύριακου και θα προσπαθήσουμε να …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com