Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Τέχνη και Αθλητισμός: συνάλληλα στην υπηρεσία της Ψυχής και του Πνεύματος

Κυριάκος Χήνας: Τέχνη και Αθλητισμός: συνάλληλα στην υπηρεσία της Ψυχής και του Πνεύματος

Κυνική και απαξιωτική ήταν αλλά και είναι στη σκέψη πολλών καλλιτεχνών και ανθρώπων των Γραμμάτων η γνώμη τους για το Ποδόσφαιρο.

Είτε προερχόταν από ιδεολογική αντίληψη ( θεωρούνταν ως “όπιο” των μαζών) είτε από την αλαζονική υπεροψία του πνευματικού ανθρώπου, το Ποδόσφαιρο ταυτιζόταν με τα ακαλλιέργητα λαϊκά στρώματα που δεν είχαν αξιώσεις για τα Μεγάλα της ζωής.

Αλλά η εμπειρία μας από την ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών πείθει ότι πρόκειται για ένα μαζικό φαινόμενο που δεν περιορίζεται σε μια ρηχή εκτόνωση και διασκέδαση. Θα αναφέρουμε μερικά σχετικά σημεία για να καταδειχθεί πόσο παράλληλα οφέλη προσφέρουν η Τέχνη και το Ποδόσφαιρο, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά στην ψυχή και στη σκέψη του ανθρώπου.

1. Όπως η Τέχνη ανέκαθεν προβάλλει αιρετικές ιδέες που αμφισβητούν δυσλειτουργίες της πραγματικότητας και μας προσφέρει νέες προτάσεις για τη ζωή, έτσι και το ποδόσφαιρο δίνει την ευκαιρία να υποδηλωθούν θέσεις για ποικίλα θέματα π.χ. η απαίτηση των Καταλανών για αυτονομία εκφράζεται μαζικά μέσα από την υποστήριξη της Μπαρτσελόνα, η αντιπαλότητα Καθολικών-Προτεσταντών με τη διαμάχη Σέλτικ-Ρέιντζερς, οι κομματικές αντιπαραθέσεις στην Κύπρο μέσα από τη συσπείρωση σε ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια και πολλά άλλα.

2. Όπως χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν λυτρωτικές διεξόδους στην Τέχνη, έτσι και οι συντροφιές των οπαδών τροφοδοτούν μια υπέροχη αλληλεγγύη ψυχών, που στηρίζει το άτομο απέναντι στη χοάνη της ιδιώτευσης. Αποκαλυπτικά είναι πολλά γηπεδικά τραγούδια: εσύ μου δίνεις λόγο να υπάρχω, γιατί μονάχα αυτή η ομάδα μου ομορφαίνει τη ζωή, εδώ είναι το σπίτι του κάθε αεκτζή κλπ.

3. Όπως η Τέχνη με τις δραματικές διακυμάνσεις της πλειοψηφίας των έργων της,έτσι και το ποδόσφαιρο, μέσα από τις νίκες και τις ήττες, μας υποβάλλει ακραία συναισθήματα θριάμβου και απογοήτευσης, μεγάλης ευφορίας και κατάπτωσης. Με τα συχνά αυτά βιώματα εγγράφεται στην ψυχή του ανθρώπου η ρεαλιστική αντίληψη ότι είναι φυσιολογικό στη ζωή να εναλλάσσονται η χαρά και ο πόνος (σε αντίθεση με την αφελή αντίληψη που διοχέτευσε ο Διαφωτισμός ότι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι η ευτυχία και κάθε άλλη εξέλιξη είναι παράταιρη).

4. Όπως η Τέχνη με τα έργα της σφυρηλατεί έναν άνθρωπο μαχητή που νιώθει ότι έχει δύναμη και το δικαίωμα να διεκδικήσει τα πάντα απέναντι στην εξουσία, έτσι και το ποδόσφαιρο παρωθεί τους οπαδούς να παρεμβαίνουν σε πολλά θέματα π.χ. από τη συμπαράσταση στη Σερβία με το φιλικό Παρτίζαν-ΑΕΚ μέχρι τη συμμετοχή σε μπλοκ κοινωνικών διεκδικήσεων.

5. Ειδικά για τον Έλληνα, το ποδόσφαιρο ταυτίζεται με τον ψυχισμό του σύμφωνα με την ιστορική παρακαταθήκη του. Αν και ο δικός του θεός Απόλλων προτείνει την αρμονία και την τάξη ως συμπεριφορά, ένας άλλος θεός του, ο Διόνυσος καλεί σε έκσταση και ορμητικό πάθος. Πρόκειται για δύο διαφορετικά συστήματα Αξιών τα οποία πραγματεύεται παράλληλα και η Τέχνη με μεγαλειώδη έργα της.

Χωρίς να συνδυάζονται εσκεμμένα ή να συνεργάζονται, η Τέχνη και ο Αθλητισμός αποτελούν όντως δύο (διαφορετικές βέβαια) αφετηρίες που πυργώνουν στην καθημερινή ζωή τις αναγκαίες βοήθειες στον πολύ χειμαζόμενο σημερινό άνθρωπο.

Όσο πιο ουσιαστικά εκμεταλλευθούμε τις εύχυμες ωφέλειες τους, τόσο πιο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίζουμε τις κακοτοπιές της ζωής.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

ΚΑΕ ΑΕΚ: Νίκο, καλώς όρισες στο «σπίτι» σου! (ΦΩΤΟ)

Η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ με ανάρτηση της στα Social Media, καλωσορίζει τον Έλληνα διεθνή με μια …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com