Αρχική / AEKPASSION / Κυριάκος Χήνας: Τιμή και σεβασμός στον Ντούσαν Ίβκοβιτς!

Κυριάκος Χήνας: Τιμή και σεβασμός στον Ντούσαν Ίβκοβιτς!

Συνήθως απολήγουν σε ανούσια αγιογραφία αρκετές αναλύσεις μετά την εκδημία προβεβλημένων προσωπικοτήτων. Το βλέπουμε και στα αφιερώματα για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Δεν υπαινίσσομαι ότι τέτοιες θρηνητικές ώρες θα ήταν δεντολογικό να ενδιατρίβουμε στις αδυναμίες του χαρακτήρα ή της δημόσιας πορείας τους, αλλά νομίζω ότι χρήσιμο θα ήταν να εστιάζαμε σε συμπεράσματα από τη ζωή τους που μπορούν να βοηθήσουν τη δική μας ζωή. Ας επιχειρήσουμε συνοπτικά λίγες ανάλογες σκέψεις:

1. Ο Ίβκοβιτς δεν περιόριζε τους ορίζοντές του μόνο στο αγαπημένο μπάσκετ. Είχε ευρεία αντίληψη της σύνολης πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, δίπλα σε πνευματικές φυσιογνωμίες όπως ο Νίκολα Τέσλα, εφευρέτης παγκόσμιου κύρους στον ηλεκτρισμό και στο μαγνητισμό. Η σφαιρική πολυεπίπεδη ματιά στη ζωή διευκολύνει πάντοτε έναν αρτιότερο χειρισμό των προβλημάτων που προκύπτουν.

2. Εμμένοντας στην υποβοήθηση της ψυχολογίας των αθλητών έδειξε το δρόμο για τον τρόπο που ο ηγέτης μιας ομάδας πρέπει να διαχειρίζεται τα σκαμπανεβάσματά τους. Μεγάλο τμήμα της απόδοσης εξαρτάται από την ψυχολογική προετοιμασία και τη φλόγα που θα εμφυσήσει ο προπονητής και στο σημείο αυτό ο Ίβκοβιτς δίδαξε πολλά.

3. Η εκρηκτικότητα του χαρακτήρα σε συνδυασμό με την ψυχραιμία, ανάλογα με την περίσταση. Χρειάζεται ορθολογισμένη επιλογή και των δύο συμπεριφορών. Πόσες εκρήξεις του είχαν πετύχει να “ξυπνήσουν” την αγωνιστικότητα των παικτών του, πόσες ήπιες στιγμές διατήρησαν την ισορροπία σε δύσκολες αγωνιστικές ώρες. Ποιος δε θυμάται τη μεγάλη απογοήτευση και τα νεύρα των οπαδών στις εξέδρες του τελικού της Λωζάνης, όταν η Κίντερ σχεδόν κάλυψε τη διαφορά. Ο Ντούντα πήρε τάιμ-άουτ, έδειξε ολύμπια ψυχραιμία και ανέτρεψε το κλίμα.

4. Η επιμονή του να δίνει ζωτικό χώρο για την ανάδειξη νέων (ταλαντούχων βέβαια) αθλητών δίνει το ηχηρό μήνυμα ότι μια καθοριστική προσφορά ενός προπονητή είναι η ευκαιρία σε ανερχόμενους να παίξουν επιτέλους και να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους δίπλα στις διδαχές ενός σημαντικού τεχνικού.

5. Η λεπτή αίσθηση του χιούμορ, πέρα από το ότι καλλιεργεί μια αίσθηση φιλικότητας με τον παίκτη και τους παράγοντες,αποφορτίζει το κλίμα της έντασης που δημιουργεί η πίεση για τη διεκδίκηση στόχων και τίτλων. Η στριφνή βαρύγδουπη σοβαροφάνεια δημιουργεί αποστάσεις που αγριεύουν τον αθλητή και τον καταπιέζουν. Στον΄Ιβκοβιτς αποδίδεται η ατάκα-απάντηση σε αθλητή που του ζήτησε να απουσιάσει από μια προπόνηση επικαλούμενος προσωπικό θέμα: “Κανένα πρόβλημα, αλλά δεν γίνεται”!

Ευγνωμοσύνη και τιμή στον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Πάντοτε θα τον μνημονεύουμε και θα σεβόμαστε την προσφορά του.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Για τη δεύτερη συνεχομένη νίκη στην Πάτρα η ΑΕΚ

 Η Βασίλισσα αντιμετωπίζει (17:00, ΕΡΤ 3) στην Πάτρα τον Απόλλωνα για την 3η αγωνιστική της …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com