Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Το πρόσημο της ποδοσφαιρικής χρονιάς που τελειώνει!

Κυριάκος Χήνας: Το πρόσημο της ποδοσφαιρικής χρονιάς που τελειώνει!

Σε εποχές σοβαρής δοκιμασίας, όπως αυτή που διανύουμε, ανιχνεύεται με σαφήνεια η σύγκρουση δύο αντίθετων τάσεων που παρατηρούνται στην ψυχολογία του κόσμου (εύλογα και του οπαδού):

η θετική, κατά την οποία παραμερίζουμε σε δεύτερο επίπεδο όσα μικροπρεπή μεγαλοποιούσαμε σε εποχές ευφορίας και εμμένουμε στα βαρυσήμαντα–και η αρνητική,με την έντονα αυξημένη εριστικότητα και διάθεση σαρωτικής αποδόμησης των πάντων. Ποιο από τα δύο θα επικρατήσει στην κοινωνική όσμωση,είναι θέμα πολλών παραγόντων. Ας επιχειρήσουμε να διασαφηνίσουμε τα δεδομένα της σχετικής πραγματικότητας της ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο σήμερα.

Πρώτη συνιστώσα της κυοφορούμενης αισιοδοξίας είναι η ανέγερση του γηπέδου μας. Οι συντριπτικά περισσότεροι ενωσίτες ζυγίζουν αυτό το έργο ως μια μακροπρόθεσμη εκτίναξη της ΑΕΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη, οπότε διαμορφώνουν ένα κλίμα ευεξίας, απόλυτα δικαιολογημένο και ρεαλιστικό. Στην Αγια-Σοφιά θα στεγαστούν και τα δύο Μουσεία-ορόσημα πνευματικών ζυμώσεων.

Δεύτερη θετική παράμετρος η πειστική αγωνιστική βελτίωση της ομάδας,που σχετίζεται με τη βαθμολογική θέση (εάν λογικά και δίκαια ισχύσει η –έστω και μηδαμινή– ποινή του ΠΑΟΚ), τη δουλειά του Καρέρα και τη λάμψη μερικών ποδοσφαιριστών με εντυπωσιακή ποιότητα.

Τρίτη ενίσχυση της θετικής ατμόσφαιρας οι σημερινές ισορροπίες στην ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα,όπου αποτρέπονται οι παλαιότερες φρικτές μονομέρειες και διευκολύνουν να θεσμίζεται μια κατάσταση χωρίς πατρίκιους και πληβείους. Αυτό φαίνεται ότι θα πάρει λειτουργική σταθερή μορφή με τις εκλογές στην ΕΠΟ και τη νέα διοίκηση στη Σούπερ Λίγκα (μετά από τη θαυμάσια θητεία Λυσάνδρου).

Στην αρνητική σκοπιά, επειδή πάντοτε το αγωνιστικό σκέλος ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο, υπάρχει μετέωρος ο κίνδυνος να αρχίσει κύκλος εσωστρέφειας και διαδικτυακών λιβελλογραφημάτων με ενδεχόμενο αποκλεισμό από τον τελικό Κυπέλλου και απώλεια της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε με την αποχώρηση Βράνιες και τον προβληματισμό για άλλες περιπτώσεις. Σε μια σώφρονα σκέψη, ουδέποτε θα είχε προτεραιότητα το Βραχυπρόθεσμο έναντι του Μακροπρόθεσμου, αλλά στην Ελλάδα ατυχώς αυτό είναι το σύνηθες κριτήριο για να αξιολογήσουμε μια κατάσταση.

Δεύτερη αρνητική παράμετρος είναι η σαφής κυβερνητική στήριξη στον ΟΣΦΠ. Κραυγαλέα και όχι αξιοκρατική. Με εξαιρέσεις κάποιων, διαπιστώνεις την επιφύλαξη αρκετών ενωσιτών πολιτευόμενων να δηλώσουν την οπαδική προτίμησή τους, προφανώς για να μην ενοχλήσουν και ενοχληθούν. Ας σημειωθεί ότι αυτό δεν παρατηρείται σε παοκτζήδες πολιτευόμενους. Επίσης, η φημολογούμενη αντικατάσταση του κ.Αυγενάκη δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση, αφού και ο αντικαταστάτης του θα έχει την ίδια αφετηρία ενεργειών..

Τρίτη δύσκολη διάσταση είναι η ευρεία δύναμη του ΟΣΦΠ στον πολιτικό και αθλητικό Τύπο και ΜΜΕ, όπου διαμορφώνεται ένα πλαίσιο αλλοιωμένης-στρεβλής παραπληροφόρησης, που–κυρίως στην περιφέρεια–διαμορφώνει τις φίλαθλες συνειδήσεις. Ειδικά στην εποχή της πανδημίας, χωρίς τη δυνατότητα να βιώνουμε άμεσα τα αθλητικά γεγονότα και την προσωπική επικοινωνία, η κύρια πηγή ενημέρωσης ήταν τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

Ο καθένας μας δικαιούται βέβαια να συγκρίνει με προσωπικό γνώμονα τα αισιόδοξα και τα απαισιόδοξα αυτά στοιχεία και να αποφανθεί στο τέλος των αγώνων κατάταξης αν θεωρεί πετυχημένη ή μη αυτή την αγωνιστική χρονιά. Ας επιτραπεί να επαναλάβω την προσωπική πεποίθηση ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ της ΑΕΚ με πρόσημο την ανέγερση του γηπέδου και αυτό δεν είναι ωραιοποιημένη δικαιολογία για ενδεχόμενες αγωνιστικές αποτυχίες. Είναι η ξεκάθαρη προτίμηση ενός μεγάλου καλού που θα επηρεάσει για πολλά χρόνια, απέναντι σε κάτι άλλο που επηρεάζει βραχύχρονα.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Νίκη με στυλ… Ιταλικό

 Ο Γιάννης Γρεβενάρης γράφει για τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού. Η Ένωση πέτυχε …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com