Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Το τριήμερο που καταύγασε την Eνωσίτικη ιστορία!

Κυριάκος Χήνας: Το τριήμερο που καταύγασε την Eνωσίτικη ιστορία!

Δέος και συγκίνηση υποδαυλίζουν πολλές στιγμές αγωνιστικών θριάμβων στη μυριάκριβη ιστορία της ΑΕΚ.

Αλλά συνεχόμενο τριήμερο μιας ιριδίζουσας πανδαισίας,όπως η Παρασκευή 4 (ημιτελικός με τη Μούρθια), το Σάββατο 5 (γύρος του θριάμβου στη Ριζούπολη) και την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 (τελικός με τη Μονακό), δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ξανά.

Επιδίωξη του παρόντος σημειώματος δεν είναι να ξαναθυμηθούμε όσα βιώσαμε εκείνη την περίοδο. Το πιο αποτελεσματικό είναι ,με την πιο ψύχραιμη ματιά της δίχρονης χρονικής απόστασης, να αποτιμήσουμε την αξία και τα οφέλη αυτών των επικών στιγμών. Ας το επιχειρήσουμε, πάντοτε με το μειονέκτημα της υποκειμενικής ματιάς:

1. Όπως η σωφροσύνη της Ιστορίας διδάσκει (συναρτάται ενίοτε με τη “θεωρία των παιγνίων”) όταν πετυχαίνεις ένα συγκλονιστικό άθλο, τότε συνήθως συμπιέζεις τους ανταγωνιστές να οδηγηθούν σε πανικόβλητες άφρονες κινήσεις για να ανατρέψουν την υπεροχή σου. Ακριβώς αυτό επιχείρησαν ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ και βλέπουμε τώρα σε ποιο δικαστικό τέλμα βρίσκονται με περίεργα αποτελέσματα και πολυιδιοκτησίες.

2. Παρεμφερές κέρδος είναι ότι σε αυτή την απέλπιδα προσπάθεια αντίδρασης τους, έχουν ξιφουλκήσει μεταξύ τους με βαρύτατους χαρακτηρισμούς,που προδικάζουν μακροχρόνια αλληλοσφαγή με άδηλα αποτελέσματα (αν και φαίνεται μια σχετική υπεροχή του ΟΣΦΠ λόγω της φίλιας κυβέρνησης). Αιφνιδιαστική πρόσφατη εξέλιξη η ανακοίνωση των Παλαίμαχων του ΠΑΟΚ και θα ακολουθήσουν άλλα.

3. Οι πρωτιές του 2018 ήταν οι πρώτες ύστερα από πολλά ατελέσφορα χρόνια.Στο ποδόσφαιρο το τελευταίο πρωτάθλημα είχε έρθει το 1994, ενώ στο μπάσκετ ο τελευταίος ευρωπαϊκός τίτλος αναγόταν στο 2000. Έτσι, ο σύνολος οργανισμός ΑΕΚ επανέκαμψε με πομπώδη τρόπο στα ποιοτικά επίπεδα που στοιχίζονται με την ιστορία του.

4. Στο ποδόσφαιρο, είχαμε δύο επιπλέον κέρδη: Α. επιβεβαιώθηκε στην πράξη η λήξη ενός φαυλεπίφαυλου καθεστώτος που διασφάλισε 19 στα 21 πρωταθλήματα στον ΟΣΦΠ. Αναδιαρθρώθηκαν οι ισορροπίες στην ΕΠΟ και η συμμετοχή του διεθνή παράγοντα βοήθησε στην πιο αξιοκρατική εξέλιξη του πρωταθλήματος. Β. πετύχαμε να αναζωπυρώσουμε την πίστη μας ότι η ομάδα θα μείνει σε πρωταγωνιστικό επίπεδο, μετά τον εφιάλτη του 2013.

5. Σε επίπεδο οπαδών, επανατροφοδοτήθηκε το ενδιαφέρον για το συνδεσμιακό κίνημα, αν και δεν εκμεταλλευτήκαμε το σχετικό ενθουσιασμό για να εμπεδώσουμε την απαραίτητη (και ακόμη ακατόρθωτη) συσπείρωση ενότητας και κοινής δράσης.

6. Η σκληρή όξυνση της ενορχηστρωμένης στοχοποίησης του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι απότοκος του τίτλου του 2018. Όλοι γνωρίζουμε τις καθοριστικές πρωτοβουλίες του να άρει το άγος του κατεστημένου που λυμαινόταν το ποδόσφαιρο. Σχετικές (φυσικά σε μικρότερη έκταση) είναι και οι πρόσφατες επιθέσεις κατά του προέδρου της Σούπερ Λιγκ Μηνά Λυσάνδρου.

7. Στο μπάσκετ, είχαμε ως θετικές επιπτώσεις: Α. την κατακύρωση της ΑΕΚ ως αξιόπιστης δύναμης στον ευρωπαϊκό χώρο με την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού Κυπέλλου όπου συμμετείχαν 56 ομάδες από 32 χώρες, εκ των οποίων αρκετές ήταν πρωταθλήτριες στη χώρα τους Β. την εμφανή ποιοτική διαφοροποίησή της από παραδοσιακές δυνάμεις του μπάσκετ, όπως ο Άρης και ο ΠΑΟΚ.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, ότι δηλαδή ύστερα από θριάμβους τέτοιας εμβέλειας καλλιεργούνται προσδοκίες οι οποίες είναι αδύνατο να επαναληφθούν-ικανοποιηθούν στον ίδιο βαθμό κατά τα επόμενα χρόνια.

Είναι κάποιες λαμπρές βιωματικές ώρες, που δε συμβαίνουν κάθε χρόνο, αλλά αξίζει να τις βλέπουμε ως εφαλτήριο για να παγιωθεί μια σταθερή πορεία σε πρωταγωνιστικό επίπεδο.

Αυτή άλλωστε είναι και η μεγάλη παρακαταθήκη εκείνου του ιστορικού Μαΐου του 2018.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Η ΠΑΕ ΑΕΚ για την Άλωση της Πόλης (pic)

«Η ιστορία μας δεν έχει τέλος… ΜΟΝΟ ΑΡΧΗ!», σημειώνει μεταξύ άλλων η «κιτρινόμαυρη» διοίκηση. Αναλυτικά …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com