Από τα βάθη των αιώνων η βαθυστόχαστη άποψη του Ισοκράτη καλεί σε νηφάλια και διαλλακτική στάση απέναντι σε δύσκολες ώρες οδύνης και απογοήτευσης.
Μεγάλη η αξία να μπορούμε τέτοιες ώρες να μην αντιδρούμε με σπασμωδικές θυμικές κινήσεις, να αφήνουμε λίγο το χρόνο για να επεξεργαστούμε σκέψεις, αλλά–όταν κατασταλάξουμε–να ενεργούμε άμεσα και δραστικά.
Ας συγχωρηθεί η έντονη διαφωνία με τις βιαστικές οιμωγές και θρηνωδίες πολλών οπαδών για το όντως πολύ άσχημο τέλος της ποδοσφαιρικής χρονιάς, αν και φυσικά αναγνωρίζουμε τις καλόπιστες αφετηρίες των περισσότερων που έχουν δώσει πειστικά δείγματα αφοσίωσης. Είναι σκληρό να ακυρώνονται οι ευγενικοί οραματισμοί των αγνών.
Αλλά, αν επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε-αξιολογήσουμε συνολικά την κατάσταση της ΑΕΚ, θα πρέπει να έχουμε δύο δομικά κριτήρια:
ΠΡΩΤΟ, η βαθμολόγηση θα γίνει με βάση το ποιες προδιαγραφές χαράσσει για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον της ομάδας η χρονιά αυτή.
ΔΕΥΤΕΡΟ, θα κριθεί εάν το πλάνο της αναδημιουργίας,όπως προσδιορίστηκε μετά το 2013, εφαρμόζεται ή έχουμε παρεκκλίνει.
Ανέκαθεν αυτά είναι τα ουσιαστικά διακυβεύματα,όταν κρίνεις για το μέλλον.Εάν κάποιος απαιτεί να συνυπολογίσουμε κοντόφθαλμες συνέπειες στο σήμερα και λογικές του τύπου “με 3 νίκες, μας έκανε πελάτη ο ΠΑΟΚ” ή ” πόσο μίκρυνε η ομάδα φέτος”, τότε το παρόν σημείωμα θα εγείρει αγανάκτηση.
Σε κάθε εποχή υπήρχαν όσοι αξιολογούσαν την πραγματικότητα με το μυωπικό κάτοπτρο του σήμερα, αλλά η ιστορία γράφεται με όσα γεγονότα μένουν ζωντανά μετά από πολλά χρόνια.
1. Στο πρώτο κριτήριο, υπάρχει αναμφίβολα το στίγμα της μηδενικής συγκομιδής βαθμών στην Ευρώπη. Εντονότερη απογοήτευση προκαλούν η άνευ όρων παράδοση στο πρωτάθλημα και η άνευρη εμφάνιση στον τελικό Κυπέλλου. Κοινός παρονομαστής της αποτυχίας ο εσφαλμένος προγραμματισμός σε παίκτες, με αποτέλεσμα την έλλειψη ποιότητας. Πιο σοβαρό: σε αρκετούς αναπτύσσεται ο φόβος ότι η ΑΕΚ έχει μείνει αισθητά πίσω από τους ανταγωνιστές της, στοιχείο δυσοίωνο για το άμεσο μέλλον.
Στον αντίποδα όμως, τα θετικά στοιχεία είναι εμφανώς πιο ουσιώδη, εάν η ματιά μας απαγκιστρωθεί από το στενόμυαλο σήμερα. Η ομάδα επανεγγράφεται σε υψηλές θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη, με τη συμμετοχή της σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από πολλά χρόνια. Στο γήπεδο καμαρώνουμε εντατικούς ρυθμούς ανέγερσης, που πείθουν ότι το 2020 θα το εγκαινιάσουμε. Το προπονητικό Κέντρο αναδιαμορφώνεται με μοντέρνες προδιαγραφές. Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού αλλά και το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ συγκεντρώνουν συγκινητικά κειμήλια συγκινητικής μνήμης.
2. Το πλάνο αναδημιουργίας υπηρετείται με σταθερό και λυσιτελή τρόπο. Το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων δεν παρεκκλίνει με ανοίγματα που θα επέφεραν δυσάρεστες ανατροπές,τα στελέχη της ΠΑΕ έχουν την εμπειρία και τις ικανότητες να εκπροσωπούν την ΑΕΚ σε κάθε επίπεδο απαιτήσεων, ο Δημήτρης Μελισσανίδης αφιερώνει καθημερινά πολύ χρόνο για να συντονίζει το πολυεπίπεδο έργο του στην ομάδα, στα έργα που είχαν προγραμματιστεί τηρείται η δέουσα χρονική εξέλιξη, το σύνολο πρόσωπο της ομάδας διαχέει την πρωταγωνιστική εμβέλειά του σε φίλους και αντιπάλους ( σαφής ένδειξη της αξίας μας,ο ανηλεής πόλεμος των ανταγωνιστών).
Το υποκειμενικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να δούμε πρώτα τις κινήσεις του διοικητικού ηγέτη και στη συνέχεια να επανέλθουμε με εμπεριστατωμένα σχόλια. Βιαζόμαστε υπέρμετρα, ειδικά με τη (συχνά χολερική) κριτική, με βάση τη στενή διόπτρα του σήμερα, που κατέκλυσε το διαδίκτυο.
Θα εντοπίσουμε εύκολα τις ρίζες αυτής της επιπολαιότητας σε ιστορικά-κοινωνιολογικά στοιχεία, για τα οποία δεν επαρκεί εδώ ο χώρος και θα αποτελέσουν το περιεχόμενο ειδικού πονήματος.
Επιτροχάδην αναφέρουμε τη γνωστή αντίληψη του Διαφωτισμού ότι φυσική ζωή είναι η ευτυχία την οποία πρέπει σήμερα άμεσα να την απολαύσουμε, την ιστορική πορεία της Ελλάδος που δεν ήξερε τι ξημερώνει αύριο και ανάγκασε τον Έλληνα να θέλει τη χαρά εδώ και τώρα, την απογύμνωση από παραδοσιακά στηρίγματα (ιδεολογίες-κοινωνικές σχέσεις) που οδηγεί σε εκτονώσεις του σήμερα, την άκρατη αποθέωση του “εγώ” που θεωρεί ότι εμείς ξέρουμε τις αλήθειες των πραγμάτων και απαιτούμε να μας θεωρούν δικαιωμένες αυθεντίες και άλλα πολλά.
Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά ελάχιστοι θέλουν να αλλάξουν τον εαυτό τους.
