Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυριάκος Χήνας: Xάρης Σαπουντζάκης: Η φιλόκαλη ευλογία της Νέας Ιωνίας!

Κυριάκος Χήνας: Xάρης Σαπουντζάκης: Η φιλόκαλη ευλογία της Νέας Ιωνίας!

Με τα ανακλαστικά των εμβληματικών ιστορικών ηγετών που κατακυρώνουν την αντίληψη ότι η προσφυγική κοινότητα αξιοποιεί το ποιοτικότερο δυναμικό της ο Κύριος Χάρης Σαπουντζάκης έδειξε το δρόμο ώστε να εγκαταλείψουμε τα ανώφελα Εγώ και να ανοιχτούμε στα λυτρωτικά Εμείς.

Με ρωμαλέα λυσιτελή δράση και το ουμανιστικό πνεύμα του, εδώ και πολλά χρόνια εγείρει δημιουργικές ποιοτικές συγκινήσεις στους συμπολίτες του, που περιβάλλουν με σεβασμό και πάνδημη αγάπη τον ευκλεή απόγονο Σπαρταλήδων.

Η Σπάρτη της Πισιδίας (τουρκικά Ισπάρτα) βρίσκεται στη ΝΔ Μικρά Ασία,στο νότιο τόξο της οροσειράς του Ταύρου, σε υψόμετρο 1.035 μ. Σε σύνολο 30.000 κατοίκων,οι Έλληνες το 1920 αριθμούσαν πληθυσμό 6.000 ασχολούμενοι κυρίως με την Ταπητουργία (σύμφωνα με γερμανική πηγή υπήρχαν 820 αργαλειοί με 3.100 υφαντές). Με την Καταστροφή,αναφέρει ο κ.Σαπουντζάκης, οι πιο πολλοί άνδρες οδηγήθηκαν βίαια στο εσωτερικό, ενώ τα γυναικόπαιδα–χάρη στην καθοριστική παρέμβαση του Παπαιωακείμ Πεσματζόγλου– μπήκαν εσπευσμένα σε τρία πλοία και ήρθαν από την Αττάλεια στην Ελλάδα.

Και συνεχίζει: “Με εντολή της Επαναστατικής κυβέρνησης Πλαστήρα, οι διασκορπισμένοι πρόσφυγες ήρθαν στους Ποδαράδες το 1923, όπου τότε διέμεναν ελάχιστοι Μενιδιάτες σε καλύβες, και δημιουργήθηκαν οι πρώτες κατοικίες. Σημαντική είναι η συμβολή του αμερικανού Χένρυ Μοργκεντάου, προέδρου της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων (δυστυχώς κομματικές σκοπιμότητες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος της φερώνυμης οδού–σήμερα οδός Βάρναλη). Η Νέα Ιωνία οφείλει πολλά σε αυτόν. Προσπάθησα να επαναφέρω την ονοματοδοσία της οδού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι Σπαρταλήδες ήταν οι ιδρυτές της Νέας Ιωνίας και η πρώτη αριθμητικά δύναμη προσφυγικής κοινότητας στην περιοχή.Το 1934 η Νέα Ιωνία έγινε αυτοτελής Δήμος και το 1949 ενσωμάτωσε την Καλογρέζα”.

Ακολούθως, μας πληροφορεί:”Μετά την Ένωση Πισιδών στη Σμύρνη( από το 1913 με χίλια μέλη) και το Σύλλογο Πισιδίας (από το 1923 στους Ποδαράδες) ιδρύθηκε το 1933 η Ένωση Σπαρταλήδων “Τα Σπάρτα”,στην οποία το 1951 παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το σημερινό οικόπεδο( θεμελιώθηκε το 1956 και πρωτολειτούργησε το 1960,ενώ από το 1980 διαθέτει μεγάλη βιβλιοθήκη που αριθμεί σήμερα 10.000 τόμους)”. Ο κ.Χάρης Σαπουντζάκης υπηρέτησε την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας (το σημερινό όνομα)ως εκλεγμένος πρόεδρος από το 1985 μέχρι το 2019!!

Με συγκίνηση και σεβασμό θυμάται τους γονείς του: “Ο πατέρας μου Δαμιανός συνεπικουρούσε τον αδελφό του Αντώνη,ο οποίος το 1927 είχε δημιουργήσει το ιδιωτικό σχολείο “Κάδμος” που γαλούχησε πολλούς επιστήμονες. Στην μητέρα μου Κυριακή οφείλω το ευ ζην, γιατί δούλευε σκληρά ως υφάντρια για να με μεγαλώσει, αφού είχα χάσει τον πατέρα μου σε ηλικία 5 ετών”.

Για την εντυπωσιακή συλλογική δημιουργικότητά του, αναφέρει: “Θεωρώ ως κορωνίδα της διδασκαλικής πορείας μου την περίοδο όπου ήμουν Σχολικός Σύμβουλος στο Μενίδι. Επικεντρώθηκα στη μόρφωση των Ελληνοπόντιων (επέμεινα στην απάλειψη του προσβλητικού όρου Ρωσοπόντιοι) και των Αθίγγανων της περιοχής δημιουργώντας δύο ξεχωριστά σχολεία με ειδικά εκπαιδευμένους δασκάλους. Μερίμνησα μάλιστα για να γραφεί ένα ειδικό σχολικό βιβλίο για να διευκολυνθούν οι Αθίγγανοι”. Η έμφυτη σεμνότητά του δεν επέτρεψε να προσθέσει ότι αρίστευσε σε όλες τις εκπαιδευτικές εξετάσεις που έδωσε,ειδικά μάλιστα για τη μετεκπαίδευση διδασκάλων είχε έρθει 5ος ανάμεσα σε 750.

” Ήμουν αντιδήμαρχος Παιδείας επί Δημαρχίας Πέτρου Μπουρδούκου από το 1991,πρώτος Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού από το 2003 μέχρι το 2010 (που έχει διεξαγάγει 10 επιστημονικά Συμπόσια και έχει πλέον πανελλήνιο κύρος), ήμουν εισηγητής σε πολλά συνέδρια, συνέγραψα πολλά επιστημονικά άρθρα και μελέτες,ήμουν μέλος της πρώτης διοίκησης της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος”.

Το 1992 παρέλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών από τον αείμνηστο πρόεδρό της Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο για την προσφορά της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας στη μελέτη της ιστορίας των Αλησμόνητων Πατρίδων της Μ.Ασίας.

Το 2018,μαζί με τον εξαίρετο Λουκά Χριστοδούλου (διάδοχό του στην προεδρία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και της Ένωσης Σπάρτης), κυκλοφόρησε το βαρυσήμαντο βιβλίο “Η Νέα Ιωνία από την Κατοχή στη Μεταπολίτευση 1941-1976”,πυλώνας πληροφοριών για την προσφυγική αυτή συνοικία.

Για τη σχέση του με την ΑΕΚ: “Aπό μικρό παιδί έχω δεθεί με τα τιμημένα σύμβολα αυτής της προσφυγικής ομάδας, σε μια περιοχή με πολύ έντονη την υποστήριξη στην ΑΕΚ. Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή ότι έχω συμπεριληφθεί στην επιστημονική επιτροπή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο θα λειτουργήσει στο νέο γήπεδο για να συντηρεί τις μνήμες της πολυσήμαντης προσφυγικής κουλτούρας”.

Το 2016 ο Χάρης Σαπουντζάκης τιμήθηκε για τη βαρυσήμαντη συλλογική προσφορά του με το μετάλλιο Α τάξεως από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και πρόσφατα στις 30 Ιουνίου από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας-Νέας Φιλαδέλφειας-Ηρακλείου κ.Γαβριήλ με το παράσημο του Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου. Ειδικά για τον Σεβασμιώτατο Γαβριήλ αναφέρει :”Mε ταπεινοφροσύνη και σκληρή προσπάθεια είναι πάντοτε μπροστά στα δύσκολα. Με την ευρεία καλλιέργεια και το κύρος του έχει κερδίσει την αγάπη όλων”.

Ευχαριστούμε θερμά τον υπέροχο Άνθρωπο κ.Χάρη Σαπουντζάκη για την εξαίρετη τιμή της συνέντευξης.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Αυτός είναι ο λόγος που ο αετός μας ονομάστηκε «Οδυσσέας» (pic)

Μία συγκλονιστική ιστορία κρύβεται πίσω από το όνομα του αετού. Την είδηση έκανε γνωστή ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com