Αρχική / ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΚΟΚΤΕΙΛ / Κυριάκος Χήνας:ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ:Ποιος είναι πιο ρυπαρός;

Κυριάκος Χήνας:ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ:Ποιος είναι πιο ρυπαρός;

Κατά τον ‘Γεώργιο Παπανδρέου “δεν κάνουμε επιλογή τυράννων, αρνούμαστε την τυραννία”, οπότε το δίλημμα που επεξεργαζόμαστε για το ποιος είναι πιο ρυπαρός, ίσως είναι ανούσιο.

Αλλά επειδή ουδέποτε δύο κοινωνικές οντότητες,όπως οι αθλητικές ομάδες, έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, θα αποτολμήσουμε μια υποκειμενική σύγκριση ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ, με κριτήριο το πόσο επικίνδυνες για τον αθλητικό πολιτισμό είναι οι συμπεριφορές τους.

Συνοπτικά και τους δύο, δε θα μπορούσε κανείς να τους περιγράψει πιο εύστοχα από τον Ξενοφώντα: “τοις πεπραγμένοις αισχυνόμενοι,τοις πραττομένοις βαρυνόμενοι”. Για τα πεπραγμένα του ΟΣΦΠ μιλούν η αηδία του φίλαθλου κόσμου για την 20ετία της αισχύνης πχ. τα 91-0 πέναλτι στα έτη 2011-2015 και οι 74-0 κόκκινες κάρτες στα έτη 2011-2015. Για τα πραττόμενα του ΠΑΟΚ μιλούν η θέση του “ή εμείς ή κανείς” και η αλαζονική έπαρση σε βαθμό παράκρουσης.

Όμως, οι δύο ομάδες δεν έχουν βλάψει τον αθλητισμό στον ίδιο βαθμό. Ο ΟΣΦΠ έχει μολύνει τη νοοτροπία και το θυμικό του φίλαθλου κόσμου με την ετσιθελική επικράτηση, η οποία παγίωσε την αντίληψη ότι δεν αξίζει η ενασχόληση με τέτοιο ποδόσφαιρο, όπου όλα είναι στημένα. Ας σκεφτούμε πόσοι νέοι μεγάλωσαν με την πρακτική του ΟΣΦΠ ότι στη ζωή όλα επιτρέπονται, αρκεί να είσαι επιδέξιο αρπακτικό.

Παράλληλα, στέρησε από την ΑΕΚ τίτλους και διακρίσεις με προκλητικά αυθαίρετο τρόπο,σε σημείο να οδηγηθεί η ομάδα σε ταπεινώσεις κατώτερων κατηγοριών–δεν ξεχνούμε ότι για 21 ολόκληρα χρόνια δεν κερδίσαμε εντός έδρας πέναλτι από τον ΟΣΦΠ!! Μόλις πρόσφατα, απέρριψε τις προτάσεις Βασιλειάδη για την επανέναρξη του πρωταθλήματος, επειδή προφανώς δεν αντέχει να ζήσει… τα πανηγυρικά δρώμενα της τελευταίας αγωνιστικής στη Ριζούπολη.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ–ακυρώνοντας τον έντιμο χαρακτήρα της προσφυγιάς–επένδυσε την ανάδειξή του σε ένα συνδυασμό πρακτικών του ΟΣΦΠ, εκμετάλλευσης του αντί-αθηναϊκού αισθήματος της Θεσσαλονίκης και ηγετικής φυσιογνωμίας που λειτουργεί σαν Κοτζάμπασης επί Τουρκοκρατίας και σοβιετικός κομισάριος. Ακολουθεί στρεβλό δρόμο και μάλιστα με μέθοδο τόσο χοντροκομμένη, που οδηγεί σε λάθη αυτοκαταστροφής. Και σε αυτή την περίπτωση ένας ολόκληρος κόσμος γαλουχείται με την πολωτική λογική ότι αγαθό είναι ότι μας συμφέρει, εναντίον όλων που μας ζηλεύουν και μας πολεμούν.

Έχει προκλητική στήριξη από παντού, διαιτησίες-όνειρο, δικαστικές αποφάσεις μεταμεσονύκτιες και αμφιλεγόμενες, ασυδοσία σε αμετροέπεια δηλώσεων που δεν τιμωρούνται, μετακινήσεις οπαδών με επεισόδια που δε διώκονται, παρελθόν με αδιανόητες συμπεριφορές σε τοπικά σωματεία π.χ. Ηρακλής. Έξυπνα προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση από την οπλοφορία στο πόσες αγαθοεργίες πιστώνεται ο Σαββίδης ή πόσο μεσολαβεί για τους κρατούμενους στρατιωτικούς στην Τουρκία ή πόσα εκατομμύρια θα επενδύσει στην οικονομία, χωρίς βέβαια να είναι αυτό το διακύβευμα που αξιολογείται. Για άλλο διώκεται.

Ας μου επιτραπεί η προσωπική άποψη ότι ο νεόκοπος χαλίφης, αν και γελοιοποίησε στην κοινή γνώμη τη συμμαχία της κάθαρσης στο ποδόσφαιρο, δεν έχει προλάβει–αδιόρατο το μέλλον–να καταλύσει αξίες και ιδανικά, που έχει αμαυρώσει–καταρρακώσει με τον πιο επονείδιστο τρόπο ο εφιαλτικός δυνάστης της 20ετίας. Αυτός είναι ο πρωτομάστορας της ολέθριας απαξίωσης του ποδοσφαίρου μας.

Σχετικά με Κυριάκος Χήνας

Κυριάκος Χήνας
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής του επιχείρησε να καταδείξει ότι η Ιστορία έχει λυτρωτικό ρόλο μόνον όταν μελετά τους πολύμορφους συσχετισμούς που διαλεκτικά διαμορφώνουν ένα γεγονός. Στην ΑΕΚ επικεντρώνεται σε δύο άξονες: Να συσπειρωθεί σε ενωτική βάση η συνεργασία όλων των οπαδών χωρίς αποκλεισμούς και να αναδειχθεί το συναρπαστικό πολιτιστικό μέγεθος των Συμβολισμών της.

Ελέγξτε επίσης

Μπακαούκας στο AEKPASSION: «Δεύτερη οικογένεια μου η ΑΕΚ, έδινα τα πάντα για την φανέλα και τον κόσμο»

Η τεράστια μορφή του τμήματος Χάντμπολ, που ακούει στο όνομα, Χριστόφορος Μπακαούκας, αποκλειστικά στο AEKPASSION. …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com