Δύο ομάδες που έχουν συνήθως πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημά τους, οι οποίες πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελούν φόβητρο για μια σοβαρή ΑΕΚ, έβγαλε η κληρωτίδα των play offs του Champions League στον δρόμο της «Ένωσης». Ο «Δικέφαλος» θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) – Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν), με στόχο την είσοδο στη league phase της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
H Λέφσκι κατέκτησε το 27ο πρωτάθλημα στην ιστορία της και πρώτο μετά από 17 χρόνια, ενώ έχει πάρει το Κύπελλο άλλες 26 φορές, με τελευταία το 2022. Χρώμα της είναι το μπλε, ενώ έχει έδρα το «Ασπαρούχοφ» της Σόφιας, 18.000 θεατών. Προπονητής της είναι ο 44χρονος Ισπανός Χούλιο Βελάσκεθ. Μεγάλα της αστέρια είναι ο 26χρονος στόπερ από τη Βενεζουέλα Κριστιάν Μακούν και ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ Μαϊκόν. Φέτος απέκλεισε την Μπόρατς της Βοσνίας με 1-1 εκτός και 4-0 εντός στον πρώτο προκριματικό γύρο, ενώ στον δεύτερο νίκησε 1-0 την Κραϊόβα και πήρε 2-2 εκτός έδρας.
Η Καϊράτ έχει πάρει πέντε φορές το πρωτάθλημα Καζακστάν, τις δύο τελευταίες σερί, ενώ έχει και δέκα Κύπελλα, με τελευταίο το 2010. Χρώματά της είναι το κίτρινο και το μαύρο και έδρα είναι το «Αλμάτι Σέντραλ», 23.800 θεατών. Προπονητής της είναι ο Καζάκος Ράφαελ Ουραζμπαχτίν από το 2024, ενώ το μεγάλο της αστέρι, ο 17χρονος Καζάκος επιθετικός Ντάσταν Σαπτάεφ, πουλήθηκε στην Τσέλσι για 2,5 εκατ. ευρώ. Η Καϊράτ απέκλεισε την Σουτιέσκα στον πρώτο προκριματικό με δύο νίκες (2-1 εντός και 2-0 εκτός) και στον δεύτερο απέκλεισε στα πέναλτι την Ομόνοια με 6-5 (1-0 εντός, 1-0 εκτός). Πέρσι είχε παίξει στην League Phase με τον Ολυμπιακό χάνοντας με 1-0 στην έδρα της. Στο τρέχον πρωτάθλημα μετά από 20 αγωνιστικές είναι δεύτερη, στο -1 από την Ορντάμπασι.
Φαβορί και λόγω… Transfermarkt η ΑΕΚ
Αναφορικά με το έμψυχο δυναμικό τους, αξίζει να σημειωθεί πως στο Transfermarkt, η Λέφσκι Σόφιας «αποτιμάται» στα 37,8 εκατ. ευρώ (οι δύο πολυτιμότεροι είναι οι ανωτέρω αναφερθέντες, Μακούν και Μαϊκόν, που αγωνίζονται στην άμυνα), ενώ η Καϊράτ, που βρέθηκε πέρυσι στη League Phase του Champions League, χάνοντας από τον Ολυμπιακό στο Καζακστάν με 1-0, «αποτιμάται» στα 12,7 εκατ. ευρώ, με προοπτικές πάντως «υποβάθμισης», δεδομένης της παραχώρησης του Σατπάεφ στην Τσέλσι. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αξία, καθώς το έμψυχο δυναμικό της εκτιμάται στα 86 εκατ. ευρώ, με τον Λούκα Γιόβιτς να είναι στην πρώτη θέση στη σχετική λίστα, με το market value του να ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ από κοντά είναι ο «νέος» Λόβρο Μάγερ, του οποίου η «αξία» φτάνει τα 8 εκατ. ευρώ.
Το μεταγραφικό σενάριο που συνέδεσε ΑΕΚ με Λέφσκι Σόφιας
Το τελευταίο διάστημα υπενθυμίζεται πως υπήρξαν και μεταγραφικά σενάρια που συνέδεσαν την ΑΕΚ με τη Λέφσκι Σόφιας. Ο λόγος για το δημοσίευμα που ξεκίνησε από τη Γαλλία προ ολίγων ημερών και ανέφερε την «Ένωση» (μαζί με τη Βασίλεια) στις ενδιαφερόμενες ομάδες για τον Αλγερινό, Ακράμ Μπουράς. Για τον 24χρονο χαφ, το καλοκαίρι του 2025 η Λέφσκι Σόφιας επένδυσε περίπου 350.000 ευρώ για να τον φέρει στην Ευρώπη, με τον ίδιο να συνεισφέρει στην πρωταθληματική πορεία της ομάδας, έχοντας 24 συμμετοχές. Την εν λόγω θέση, πάντως, στο κιτρινόμαυρο ρόστερ μέλλει, όπως όλα δείχνουν, να καλύψει ο 24χρονος διεθνής Ούγγρος χαφ της Γκιόρ, Μίλαν Βιτάλις, ο οποίος ως γνωστόν δεν υπολογίζεται για τους προκριματικούς, καθώς έχει ήδη αγωνιστεί στη διαδικασία με την ομάδα από την πατρίδα του
