Η Βασίλισσα είχε σε μεγάλη μέρα τον Αμερικανό, και πήρε μια σημαντική νίκη από μια δύσκολη έδρα.
Η ΑΕΚ αν και τα βρήκε σκούρα στην τέταρτη περίοδο από τη ζώνη του Γιάννη Καστρίτη (έμεινε χωρίς πόντο για πέντε αγωνιστικά λεπτά), ο Κιθ Λάνγκφορντ πήρε την Βασίλισσα από το χέρι. Και με 35 πόντους και χωρίς κανένα λάθος (!) σε 35′ οδήγησε την ΑΕΚ στην τρίτη της νίκη στη Basket League μέσα στο Ιβανώφειο κόντρα στον Ηρακλή (68-77).
Με τον Νίκο Γκίκα να έχει μεγάλη συνεισφορά (12 πόντους) έχοντας ένα καθοριστικό τρίποντο έλυσε τον γόρδιο δεσμό στην άμυνα ζώνης των γηπεδούχων και μια καλή άμυνα πάνω στον Σούλερ, ενώ 10 πόντους προσέφερε ο Στέφαν Γιάνκοβιτς. Με 2 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ έκανε ντεμπούτο ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, ενώ άστοχος ήταν στο ντεμπούτο του στη Basket League ο Μάριο Τσάλμερς (3 πόντους με 0/3 σουτ και 3/4 βολές).
Το παιχνίδι
Το πρώτο κιόλας πεντάλεπτο προοιώνισε αυτό που θα επακολουθούσε στο πρώτο ημίχρονο όσον αφορά στις βολές! Η ΑΕΚ ήταν αυτή που πήγε πρώτη περισσότερες φορές στη γραμμή, με τον Κιθ Λάνγκφορντ να εκτελεί 10 τέτοιες σε 7′ και με 8 εύστοχες να βάζει μπροστά τους “κιτρινόμαυρους” (9-18). Ήταν χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε αυτό το προβάδισμα της ΑΕΚ, ο Αμερικανός εκτέλεσε πέντε συνεχόμενες! Από εκεί και πέρα, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να αντιδράσουν και με επιμέρους 14-4 να περάσουν μπροστά με 27-24 χάρη σε συνεχόμενους πόντους των Χάνλαν και Καββαδά στο 12′. Από την εκκίνηση του δεύτερου δεκαλέπτου μέχρι και το ημίχρονο, το ματς δεν είχε ρυθμό, πράγμα λογικό αφού γίνονταν συνεχόμενα φάουλ που έστελναν τους παίκτες των δύο ομάδων στη γραμμή της φιλανθρωπίας. Είναι ενδεκτικό πως στο πρώτο μέρος οι δύο ομάδες εκτέλεσαν μαζί 40 βολές! Ο Ηρακλής είχε 19/21 και η ΑΕΚ 14/19, σε ένα νευρικό δεύτερο δεκάλεπτο.
Παρ’ όλα αυτά, οι “κιτρινόμαυροι”, που είχαν 10 επιθερικά ριμπάουντ και πήραν 9 πόντους από δεύτερες επιθέσεις κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια με πρφοβάδισμα 4 πόντων (42-46) μετά από εύστοχο τρίποντο του Λάνγκφορντ που έφτασε τους 18 πόντους (οι 10 με βολές). Ο Γκίκας ήταν ο μοναδικός παίκτης που ουσιαστικά προσέφερε εντός παιδιάς σκορ στους φιλοξενούμενους με 9 σημαντικούς πόντους, ενώ ο Ματσιούλις βοήθησε πολύ στον τομέα των ριμπάουντ, εκεί όπου κυριάρχισαν οι “κιτρινόμαυροι”. Ο Ηρακλής από την πλευρά του, είχε τον… αψεγάδιαστο από τα 4,5 μέτρα Χάνλαν (10 πόντους με 8/8 βολές) όπως και τον Ντέιβις που είχε 8 πόντους (2/3 βολές).
Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου πάντως αναγκάστηκε να περάσει τον Λάνγκφορντ ξανά στο παρκέ λίγο μετά την εκκίνηση της δεύτερης περιόδου, βλέποντας την ομάδα του να έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα, αλλά και γενικότερα να επαναφέρει την αρχική του πεντάδα η οποία απέδιδε πολύ περισσότερο, σε αντίθεση με τους παίκτες από τον πάγκο που δεν κατάφεραν να συνεισφέρουν στην ομάδα του.
Στο δεύτερο μέρος, η ΑΕΚ κατάφερε να επιβάλλει τον ρυθμό της και με δύο τρίποντα των Κιθ Λάνγκφορντ και Στέφαν Γιάνκοβιτς (24 και 10 πόντους αντίστοιχα) να πάρουν διαφορά 7 πόντων (49-54). Ο Αμερικανός γκαρντ πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ και με 10 δικούς του πόντους έθεσε τις βάσεις για να φτάσει σε διψήφια διαφορά (52-63) στο τέλος της τρίτης περιόδου. Αντίθετα, ο Ηρακλής ήταν πολύ άστοχος, έχοντας 1/7 τρίποντα με αποτέλεσμα να πετύχει μόλις 10 πόντους σε αυτό το δεκάλεπτο.
Η επόμενη περίοδος, όμως, είχε αρνητική εξέλιξη για την ΑΕΚ. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η άμυνα ζώνης που επέλεξε ο Γιάννης Καστρίτης για την ομάδα του, την οποία ο Ηρακλής εκτελούσε άψογα σε αντίθεση με τις… εκτελέσεις των “κιτρινόμαυρων”. Η ΑΕΚ έμεινε χωρίς καλάθι για πάνω από 4′ στην τέταρτη περίοδο (0/4 σουτ), με τους γηπεδούχους να μειώνουν σε 59-63. Στο 35′ μάλιστα, ο Σούλερ με κλέψιμο και δικό του καλάθι (και φάουλ) κατάφερε να μειώσει στον πόντο! Τη λύση, όμως, την έδωσε ο Γκίκας που με τρίποντο έσπασε το… ρόδι στην τέταρτη περίοδο για τους “κιτρινόμαυρους”, για να ακολουθήσει νέο τρίποντο, αυτή τη φορά από τον συνήθη ύποπτο Λάνγκφορντ που έφτασε τους 31 πόντους. Έτσι, η ΑΕΚ πήρε νέα διαφορά 8 πόντων (61-69) και μία μεγάλη ανάσα στο ματς. Ο Ηρακλής κατάφερε να μειώσει στους 5 πόντους στο τελευταίο λεπτό (66-71), ωστόσο ο Λάνγκφορντ έδωσε τη χαριστική βολή στους γηπεδούχους με νέο δικό του καλάθι, για να τελειώσει ουσιαστικά το παιχνίδι (έκλεισε στο 68-77).
ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καρακατσούνης, Τσώνος, Πιτσίλκας
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-24, 42-46, 52-63, 68-77
ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου): Λάνγκφορντ 35 (4/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 15/17 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γιάνκοβιτς Β. 2 (0/4 σουτ, 2/5 βολές, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γκίκας 12 (2), Μαυροειδής, Γιάνκοβιτς Στ. 10 (2), Τσάλμερς 3 (0/3 σουτ, 3/4 βολές), Τολιόπουλος 2, Ματσιούλις 3 (1/4 τρίποντα, 9 ριμπάουντ), Κακλαμανάκης 4, Χρυσικόπουλος 4, Σλότερ 2.

