Αρχική / AEKPASSION / Mελετώντας τον Καρέρα (Μέρος 1ο)

Mελετώντας τον Καρέρα (Μέρος 1ο)

Με την ευκαιρία της διακοπής του πρωταθλήματος λόγω της Εθνικής ομάδας, θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε τα συστήματα που συνήθως χρησιμοποιεί ο Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ, για να μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Ο Ιταλός προπονητής είναι από τους πλέον ανήσυχους στον πάγκο (όπως και ο Μανόλο Χιμένεθ παλιότερα), ψάχνεται συνεχώς και δεν διστάζει να αλλάζει διάταξη ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δείχνει μια φιλοσοφία με πρώτο στόχο να μη δεχτεί η ομάδα του γκολ και να προσπαθεί να μη ρισκάρει υπερβολικά, αφήνοντας την υπόθεση ”γκολ” στις προσωπικές ενέργειες των μεσοεπιθετικών του.

Ανάλογα λοιπόν με τους ποιους έχει διαθέσιμους, επιλέγει το σύστημα που πιστεύει ότι εξυπηρετεί καλύτερα το πλάνο του και μπορεί να σταθεί απέναντι στον εκάστοτε αντίπαλο. Μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές ο κόουτς της ΑΕΚ, στήνει την ομάδα του ανάλογα με το πώς παίζει ο αντίπαλος (καθρέφτης).

Στην μέχρι τώρα παρουσία του στην Ελλάδα, έχει παίξει ουσιαστικά με 3 συστήματα:

το 4-2-3-1, το 4-3-3 και το 3-5-2, με κάποιες παραλλαγές τους.

• Ξεκινάμε σήμερα με το 4-2-3-1, που έχει χρησιμοποιήσει και τις περισσότερες φορές.

Ουσιαστικά πρόκειται για το 4-5-1, που όμως ”σπάει” τα χαφ σε δύο γραμμές, με 2 καθαρά αμυντικά χαφ (κόκκινο μπλοκ), πχ Κρίστισιτς και Σάκχοφ μπροστά από τη ζώνη άμυνας (κίτρινο μπλοκ) και άλλους 3 μεσοεπιθετικούς (μπλε μπλοκ) που περιλαμβάνει τον κεντρικό-επιθετικό χαφ, ”10άρι” (Μάνταλος) και δύο πλάγιους χαφ-εξτρέμ.

Μπροστά είναι  μόνος του ο φορ (πράσινο μπλοκ) που πλαισιώνεται από τους ακραίους χαφ και κάνουν τριάδα στην επίθεση όταν η ομάδα έχει τη μπάλα ή ακόμη και 4άδα με το ανέβασμα του 10αριού.

Το σύστημα αυτό αν εφαρμοστεί σωστά (τρεξίματα, κάλυψη χώρων, ισορροπία transition) εξασφαλίζει μικρές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και των παικτών και τους δίνει περισσότερες επιλογές όταν έχουν τη μπάλα στα πόδια τους, τόσο προς τον άξονα, όσο και προς τις πλάγιες γραμμές. Παράλληλα το ανέβασμα των μπακ, δημιουργεί ”ζευγάρια” στα δύο άκρα κι έτσι ενισχύεται η συνεργασία των παικτών όταν προσπαθούν να απλώσουν το παιχνίδι σε όλο το εύρος του γηπέδου,κάτι που φαίνεται αναλυτικά στην παρακάτω εικόνα)


Στα μειονεκτήματα είναι ότι αν η τριάδα των χαφ δεν είναι κοντά στα αμυντικά χαφ και ο αντίπαλος παίζει με δύο φορ, δημιουργείται μεγάλη απόσταση μεταξύ των γραμμών (τρύπα,κενό) και ανεβαίνοντας οι αντίπαλοι ακραίοι μπακ, δημιουργούν εύκολα αριθμητικό πλεονέκτημα (πχ Λιβάγια αριστερά, δεν γυρίζει να μαρκάρει και μένει ο Λόπες ανάμεσα σε 2),όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Σε φάση άμυνας αντίθετα, οι ακραίοι χαφ (χαφ-εξτρέμ) πέφτουν πάνω στους αντίπαλους μπακ (full back) ώστε να μην τους δίνουν χώρο να κατεβαίνουν, το ”10άρι” μαζεύεται ανάμεσα στα αμυντικά χαφ και ενισχύει τον άξονα (γι’αυτό βλέπουμε τον Μάνταλο πολλές φορές να γίνεται καθαρό 6άρι στη διάρκεια του αγώνα) και οι δικοί μας μπακ επιτηρούν τους αντίπαλους ακραίους.

Ιδανικά, το 4-2-3-1 σε φάση επίθεσης (ουσιαστικά 2-4-4) θα πρέπει να βγαίνει περίπου έτσι:

….ενώ σε φάση άμυνας (που γίνεται ουσιαστικά 4-4-2), κάπως έτσι:

 

Μεγάλης σημασίας είναι η συμμετοχή του τερματοφύλακα στο περίφημο ”build up”, στη δημιουργία δηλαδή του παιχνιδιού, καθώς η πρώτη πάσα είναι πολύ σημαντική για την αρχή μιας νέας επίθεσης. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι ο τερματοφύλακας να παίζει καλά με τα πόδια (το αδύνατο σημείο του Τσιντώτα) για να μπορεί να λειτουργεί ουσιαστικά σαν λίμπερο (πχ Μάνουελ Νόϊερ). Σε αυτό συμβάλλουν φυσικά και τα δύο στόπερ, γι’αυτό και βλέπουμε παγκοσμίως να επιλέγονται κεντρικοί αμυντικοί που έχουν καλή τεχνική, που ξέρουν μπάλα με άλλα λόγια (Τσιγκρίνσκι).

Ειδικά όταν ο αντίπαλος παίζει με ένα φορ, ο ρόλος των στόπερ είναι να παίρνουν την πρώτη πάσα και να την ‘’κουβαλούν’’ μέχρι τη ζώνη των χαφ. Σπάνια ο τερματοφύλακας παίζει με μεγάλη μπαλιά στην επίθεση, εκτός κι αν δεν έχει άλλη επιλογή.

Αν όμως ο αντίπαλος παίζει με 2 φορ και τα στόπερ πιέζονται σωστά, γυρίζει ένα αμυντικό χαφ να πάρει την πρώτη πάσα. Αυτό πολλές φορές το κάνει ο Σιμόες για παράδειγμα, που γυρίζει ανάμεσα στα στόπερ και πολύ πίσω γι’αυτό ακριβώς το λόγο (δες την εικόνα):

Παράλληλα οι μπακ πρέπει να ανεβαίνουν όταν η ομάδα έχει τη μπάλα και να δίνουν πλάτος στο παιχνίδι, ψάχνοντας τη συνεργασία με τους ακραίους χαφ-εξτρέμ για τη δημιουργία επίθεσης από τα πλάγια (overlap). Στην παρακάτω εικόνα για παράδειγμα φαίνεται να ανεβαίνει πχ ο Λόπες από τα αριστερά και αν πούμε ότι ο Λιβάγια είναι αριστερό χαφ, τραβιέται προς το κέντρο δημιουργώντας το χώρο να μπει ο Λόπες σαν εξτρέμ και να κάνει τη σέντρα.

Τα δύο αμυντικά χαφ έχουν πολύ νευραλγικό ρόλο και σε αυτή τη διάταξη, αφού παίρνουν την πρώτη πάσα είτε από τα στόπερ, είτε από το τερματοφύλακα και είναι υπεύθυνοι για να κρατούν οι γραμμές τις αποστάσεις τους, κάτι που επιτυγχάνουν με συνεχές τρέξιμο. Ταυτόχρονα πρέπει να δίνουν βοήθειες και στα πλάγια μπακ όποτε είναι απαραίτητο.Αυτό είναι σημείο κλειδί για τη φετινή ΑΕΚ, με τις 5 καθαρές επιλογές για τη θέση (Σιμόες, Σάκχοφ, Κρίστισιτις, Γαλανόπουλος, Σιμάνσκι).

Μπροστά από αυτούς, το ‘’10άρι’’ ή ελεύθερο χαφ όπως συνηθίζεται να λέμε, πρέπει να παίρνει τη μπάλα από τα αμυντικά χαφ και να βρει τρόπο να την περάσει στη γραμμή κρούσης, στο φορ δηλαδή. Να γιατί λέμε ότι όταν λείπει ο Μάνταλος, φαίνεται το κενό του! Απλά γιατί δεν υπάρχει στην ΑΕΚ αυτή τη στιγμή κανένας άλλος να κάνει αυτή τη δουλειά. Παίζει λοιπόν η σαν πλέϊ μέϊκερ ή σαν δεύτερο φορ, ψάχνει τον κενό χώρο και δίνει στήριγμα πάσας στους πλάγιους ανά πάσα στιγμή, ενώ μπορεί με ατομική ενέργεια (ντρίμπλα) να φέρει ανισορροπία στη διάταξη άμυνας του αντιπάλου.
Παράλληλα, οι πλάγιοι χαφ απλώνονται όταν οι μπακ είναι ακόμα πίσω από τη σέντρα και τους δίνουν χώρο όταν ανεβαίνουν, μπαίνοντας μέσα στην περιοχή σαν δεύτερο ή τρίτο σέντερ φορ. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν καλή κίνηση χωρίς τη μπάλα!

Τέλος ο σέντερ φορ (Καρίμ ή Ολιβέϊρα) πρέπει να κρατάει ψηλά την άμυνα του αντιπάλου και να απασχολεί τουλάχιστον δύο αμυντικούς. Μπορεί να γυρίζει λίγο πιο πίσω και να ανοίγει χώρο στο επιθετικό χαφ ”τραβώντας” και τον προσωπικό του αντίπαλο, ενώ είναι προφανές ότι οι περισσότερες επιθετικές ενέργειες (σουτ) πρέπει να εκδηλώνονται από αυτόν.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι απαιτήσεις και οι λειτουργίες για την εφαρμογή του 4-2-3-1, ενώ φυσικά υπάρχουν και πάρα πολλά ακόμα, τα οποία μπορεί κανείς να τα αναζητήσει κάνοντας (κλικ ΕΔΩ)  !

Το συμπέρασμα είναι ότι με το υλικό που έχει πλέον ο Καρέρα στα χέρια του, με πληθώρα κεντρικών αμυντικών χαφ (Σιμόες, Κρίστισιτς, Γαλανόπουλος, Σιμάνσκι, Σάκχοφ) και λύσεις για τα ”φτερά” (Τάνκοβιτς, Μαχαίρας, Λιβάϊ Γκαρσία), μπορεί να το εφαρμόσει πολύ καλά χωρίς να προσπαθεί να κάνει τον Λιβάγια ή τον Μάνταλο εξτρέμ με το ζόρι, όπως συνέβαινε στην περσινή σεζόν αφού δεν υπήρχαν επιλογές στο ρόστερ.

Μια κοντινή παραλλαγή είναι το 4-3-3, που θα εξετάσουμε την επόμενη φορά.

Σχετικά με Λάκης Κοντσιώτης

Από μικρός, όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στη Νέα Φιλαδέλφεια στα τέλη του '70, κατάλαβα ότι η ΑΕΚ ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη μου αγάπη.Μια μπάλα ή μια κιτρινόμαυρη φανέλα με το δικέφαλο ήταν διαχρονικά τα καλύτερα δώρα για μένα!Μεγαλώνοντας και αφού ΄΄έφαγα'' τα γόνατά μου στα ξερά γήπεδα των τοπικών πρωταθλημάτων της Αθήνας,προσπάθησα μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας,να παραμείνω κοντά στην ΑΕΚ και στους αγωνιστικούς χώρους.Πλέον έχω αυτή την ευκαιρία μέσα από τη φιλόξενη παρέα του aekpassion και στόχος μου είναι να μεταφέρω στους φίλους της Ένωσης εικόνες,κλίμα και συναισθήματα από την αγωνιστική δράση της ομάδας της καρδιάς μας!

Ελέγξτε επίσης

Επιστροφή στη δράση για τη Βασίλισσα

  Η ΑΕΚ σήμερα στις (17:00) φιλοξένει τον ΠΑΟΚ στο κλειστό του ΟΑΚΑ γιa τη …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com