Αρχική / AEKPASSION / Μελετώντας τον Καρέρα (Μέρος 2ο)

Μελετώντας τον Καρέρα (Μέρος 2ο)

Συνέχεια με το 2ο μέρος της ανάλυσης των συστημάτων του Μάσιμο Καρέρα. Στο μικροσκόπιο μας σήμερα το 4-3-3.

To 4-3-3 είναι μαζί με τα 4-4-2 τα πιο κλασσικά συστήματα ποδοσφαίρου. Πάνω σε αυτούς τους 2 σχηματισμούς έχουν γίνει όλες οι παραλλαγές και έχουν προκύψει τα τόσα άλλα που συζητάμε καθημερινά.

Ο Μάσιμο Καρέρα λοιπόν, προτιμά ιδιαίτερα αυτή τη διάταξη και τη χρησιμοποιεί, με ικανή και αναγκαία συνθήκη να έχει στη διάθεσή του τον Αντρέ Σιμόες! Ελπίζουμε η επιστροφή Γαλανόπουλου να του προσφέρει άλλη μία λύση στη θέση του κόφτη (ή ”6αριού” όπως το λένε πολλοί).

Στο κλασσικό λοιπόν 4-3-3, αυτός είναι ο παίκτης-κλειδί και στέκεται μπροστά από τα δύο στόπερ δίνοντας βάθος στο κέντρο, σαν παλιό λίμπερο. Εκεί λειτουργεί και σαν ”σύρτης” κινούμενος πότε δεξιά και πότε αριστερά, για να δώσει βοήθειες στα πλάγια μπακ και να κλείσει τη διαγώνιο δίοδο προς το τέρμα. Επιπλέον όταν πιέζονται οι αμυντικοί του, γυρίζει ανάμεσα στα στόπερ για να πάρει την πρώτη πάσα από τον τερματοφύλακα.

Bασικό μειονέκτημα αυτής της διάταξης είναι όταν ο αντίπαλος πιέζει ψηλά,αφού υπάρχει δυσκολία στη δημιουργία του παιχνιδιού. Προφανώς και εδώ είναι σημαντικό να παίζει καλά με τα πόδια ο τερματοφύλακας για να ξεκινήσει σωστά μία επίθεση, αλλά επίσης να μπορούν και τα στόπερ να κυκλοφορήσουν τη μπάλα, καθώς αναγκάζονται να μετατρέπονται σε πλάγια μπακ για να πάρουν την πρώτη πάσα.

 

Κάποιες φορές πρέπει να κουβαλήσουν τη μπάλα μέχρι το κέντρο, ώστε να δημιουργήσουν αριθμητικό πλεονέκτημα και να μοιράσουν σωστά τη μπάλα. Αυτό στην ΑΕΚ μπορούν να το κάνουν ο Τσιγκρίνσκι και ο Νεντελτσάρου για παράδειγμα.

Στο 4-3-3 οι  εξτρέμ πρέπει να απλώνονται όσο γίνεται περισσότερο στο γήπεδο, ώστε να δίνουν το χώρο που χρειάζεται για την ανάπτυξη και όταν ανεβαίνουν οι πλάγιοι μπακ να συγκλίνουν προς τα μέσα και πίσω, για να αφήνουν το χώρο και παράλληλα να καλύπτουν το κενό στην άμυνα.Έτσι επιτυγχάνεται σωστό και γρήγορο transition (μετάβαση από άμυνα σε επίθεση και το αντίθετο) όταν χαθεί η μπάλα.

Ταυτόχρονα είναι σημαντικό ο σέντερ φορ να έχει καλή κίνηση στον άξονα, να γυρίζει μέχρι τη σέντρα παρασύροντας τον προσωπικό του αντίπαλο και να δημιουργεί τους κενούς χώρους για να ανέβει το δεξί ή το αριστερό χαφ (παλιότερα τους λέγαμε μέσα δεξιά και μέσα αριστερά) και να βρεθούν σε θέση βολής. (Πχ ο Ολιβέϊρα γυρίζει στο κέντρο, ο Μάνταλος παίζει το ”1-2’”μαζί του και βγαίνει στο ημικύκλιο της περιοχής, έχοντας την επιλογή του σουτ ή της ασίστ σε ένα από τα δύο εξτρέμ που θα του έχουν κάνει τη σωστή κίνηση.)

Ο στόχος είναι πάντα να δημιουργείται υπεραριθμία στο κέντρο, κάτι που επιτυχγάνεται με την ταχύτητα και καλή τεχνική κατάρτιση των παικτών, γιατί διαφορετικά όλα αυτά μένουν ”ασκήσεις επί χάρτου”. Οι Κρίστισιτς και Σάκχοφ με την εμπειρία τους και την σωστή τακτική τους, δίνουν πάρα πολλές τέτοιες βοήθειες στα μέχρι τώρα φετινά ματς.

Την ίδια στιγμή (όπως και στο 4-2-3-1) είναι σημαντική η παρουσία των ακραίων αμυντικών  στο επιθετικό κομμάτι, αφού κάνουν ”ζευγάρια” με τους αντίστοιχους εξτρέμ(wingers) και μπορούν να ”χτίσουν” την επίθεση από τα πλάγια, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα (ο Μπακάκης πχ όταν ανεβαίνει, βρίσκει και συνδυάζεται από τα δεξιά με τον Μαχαίρα και βγαίνει ο ένας από τους δύο σε θέση εξτρέμ για να κάνει μια καλή σέντρα).

Η ουσία λοιπόν είναι να επιτευχθεί με κάποιο τρόπο ισορροπία στον αριθμό των παικτών στο κέντρο (στο μπλε μπλοκ στον πίνακα) αφού μόνο με 3 καθαρά χαφ, ανάλογα με το σύστημα του αντιπάλου (που συνήθως έχει 4 και 5 χαφ στο χώρο αυτό) πρέπει με σωστά τρεξίματα και αλληλοκαλύψεις να βγάλουμε κι άλλο παίκτη στο χώρο αυτό. Αν χαθεί αυτή η μάχη, τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Σε φάση άμυνας είναι σημαντική η δουλειά των δύο εξτρέμ (πχ Τάνκοβιτς και Λιβάϊ Γκαρσία) που θα πρέπει να μένουν ψηλά και να μην αφήνουν τους αντίπαλους μπακ να κατέβουν και να δημιουργήσουν αριθμητικό μειονέκτημα στη μία ή στην άλλη πλευρά. Την ίδια στιγμή γυρίζει ο σέντερ φορ στον άξονα και το σύστημα μετατρέπεται σε 4-4-2, όπως γίνεται και με το 4-2-3-1 που αναλύσαμε στο 1ο μέρος.

Συμπερασματικά, στο 4-3-3 η ΑΕΚ με Σιμόες ή Γαλανόπουλο μπορεί να ανταπεξέλθει και να απελευθερώσει το δημιουργικό πνεύμα των μεσοεπιθετικών που διαθέτει (Λιβάγια,Ολιβέϊρα, Μάνταλος,Τάνκοβιτς, Λιβάϊ Γκαρσία) και με τους Κρίστισιτς, Σάκχοφ εσωτερικά χαφ να επιτύχει την απαραίτητη ισορροπία, τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Είναι σημαντικό ο τερματοφύλακας και τα στόπερ να ”διαβάζουν” σωστά τις φάσεις όταν είναι υπό πίεση και να περνούν καλά τη μπάλα στα χαφ ή στους πλάγιους μπακ για να ξεκινήσει η επίθεση. Ο κίνδυνος είναι  να χαθεί η μπάλα αν ο αντίπαλος πιέζει σωστά και να δεχθείς ”φτηνό” γκολ (θυμηθείτε την περίπτωση του γκολ που πέτυχε ο Ολυμπιακός στον τελικό του Βόλου, όταν έγινε το λάθος από τον Λιβάγια αριστερά και πίσω από τη σέντρα, ο Λόπες είχε ανέβει πολύ ψηλά και δεν γύρισε ποτέ πίσω, με αποτέλεσμα να βρει ο αντίπαλος μία τεράστια τρύπα στην περιοχή και να σουτάρει ανενόχλητος).

Παρά το γεγονός ότι είναι διαχρονικά το πιο ”πολυφορεμένο” σύστημα, είναι ίσως το πιο δύσκολο να εφαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου, με τη συνεχή κίνηση και την ανάγκη για γρήγορες αντιδράσεις και σκέψεις των παικτών, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αναδείξει και τις επιθετικές αρετές της ομάδας.

Η σωστή εφαρμογή και επιτυχία του έχει να κάνει με την πειθαρχία των παικτών στο πλάνο του προπονητή, αλλά και την ατομική τεχνική κατάρτιση που θα δώσει λύσεις εκεί που το οποιοδήποτε σύστημα δεν μπορεί ”να βγάλει τα κάστανα απ’τη φωτιά”!

• Στο επόμενο 3ο (και τελευταίο) μέρος, το 3-5-2!

Σχετικά με Λάκης Κοντσιώτης

Από μικρός, όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στη Νέα Φιλαδέλφεια στα τέλη του '70, κατάλαβα ότι η ΑΕΚ ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη μου αγάπη.Μια μπάλα ή μια κιτρινόμαυρη φανέλα με το δικέφαλο ήταν διαχρονικά τα καλύτερα δώρα για μένα!Μεγαλώνοντας και αφού ΄΄έφαγα'' τα γόνατά μου στα ξερά γήπεδα των τοπικών πρωταθλημάτων της Αθήνας,προσπάθησα μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας,να παραμείνω κοντά στην ΑΕΚ και στους αγωνιστικούς χώρους.Πλέον έχω αυτή την ευκαιρία μέσα από τη φιλόξενη παρέα του aekpassion και στόχος μου είναι να μεταφέρω στους φίλους της Ένωσης εικόνες,κλίμα και συναισθήματα από την αγωνιστική δράση της ομάδας της καρδιάς μας!

Ελέγξτε επίσης

Αθηναϊκό ντέρμπι με…θέματα!

Μπορεί την αίγλη να την έκλεβε το ντέρμπι των “αιωνίων” αλλά σίγουρα το Αθηναϊκό ντέρμπι …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com