Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μελισσανίδης: «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη»

Μελισσανίδης: «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη»

Συγκλονιστικό ιδιόχειρο κείμενο του Δημήτρη Μελισσανίδη στο επετειακό ημερολόγιο της ΠΑΕ, που μπορείτε να το προμηθευτείτε από το επίσημο e-shop της ομάδας.

Το ημερολόγιο της ΑΕΚ για το 2020 είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικρασίας του 1922 και διατίθεται από χθες στο επίσημο e-shop της ομάδας.

Διαβάστε το κείμενο του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ:

Ήταν το καλοκαίρι του 1922, που τα όνειρα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου κατέρρεαν, μαζί με την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου.
Τότε που οι ηγεσίες των Αθηνών δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν , να κατανοήσουν τα παιχνίδια επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων, που παίχτηκαν στις πλάτες των Χριστιανών της Ανατολίας, για να φθάσουμε στον Μεγάλο Ξεριζωμό.

Τότε που περίπου 1,5 εκατομμύριο ΄Ελληνες άφησαν τα κόκκαλά τους εκεί – οι περισσότεροι άταφοι ‐ , στα ιερά χώματα της προαιώνιας Πατρίδας και άλλοι τόσοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να εγκατασταθούν στην Nέα Πατρίδα την Ελλάδα.
Τότε που οι πρόγονοί μας άφησαν σπίτια σαν επαύλεις και σχολεία σαν ανάκτορα, για να αναγκαστούν πρόσφυγες πια, να μείνουν σε παράγκες και να αρχίσουν από την αρχή. Είχαν μάθει, εξάλλου, αιώνες τώρα να χτίζουν από τα θεμέλια… ΄Ετσι και τώρα, πρώτα έχτισαν τα «θεμέλια» της νέας κοινωνίας, κοινότητα, εκκλησία, σχολείο και μετά τα σπίτια τους.

Όμως, μέσα στις λάσπες και τα χαμόσπιτα, δεν παρέλειψαν να αναπτύξουν και πάλι το ισχυρό «χαρτί» τους, που ήταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός. ΄Ετσι δημιούργησαν συλλόγους, χορευτικά και θεατρικά σχήματα και αθλητικές ομάδες.
Εκείνα τα ματωμένα και λασπωμένα χρόνια, μόλις ένα χρόνο από την ανταλλαγή των πληθυσμών, μια ομάδα φωτισμένων ανθρώπων, από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τη Θράκη, έβαλε ως προτεραιότητα την ίδρυση ενός Αθλητικού Σωματείου, που έμελλε να αποτελέσει την πνευματική και αθλητική στέγη των προσφύγων όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

To 1924 εκείνα τα «πέτρινα χρόνια», ιδρύθηκε η Αθλητική ΄Ενωση Κωνσταντινουπόλεως, η δική μας ΑΕΚ, με έμβλημα τον δικέφαλο αετό, που σχεδόν έναν αιώνα φτερουγίζει πάνω από τις αλησμόνητες πατρίδες , αλλά και πάνω από τις παράγκες της Δραπετσώνας, της Κοκκινιάς, της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας, της Καισαριανής, του Βύρωνα, του Ελληνικού, του Ταύρου και τόσων άλλων προσφυγογειτονιών στην Αθήνα, την Αττική και ολόκληρη την Ελλάδα. ΄Ομως η ΑΕΚ δεν είναι μόνο η ομάδα των προσφύγων, είναι επίσης όλων εκείνων που μάχονται και παλεύουν για το δίκαιο και την αλήθεια, για μια καλύτερη κοινωνία, για μια υπερήφανη Ελλάδα.
Για έναν αιώνα η ΑΕΚ παραμένει πιστή στις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών της, στις αρχές και αξίες των Ελλήνων της Ανατολίας, στις αρχές και αξίες της προσφυγιάς.
Για αυτό μας εκφράζει το σύνθημα, που γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια σε έναν τοίχο της Νέας Ιωνίας:

ΑΕΚ σημαίνει Προσφυγιά Ξεριζωμένη.

Καλή Χρονιά σε όλους!
Δημήτρης Μελισσανίδης

 

Σχετικά με Μπάμπης Εγγλέζος

40 χρόνια ζωής, 40 χρόνια ΑΕΚτζής! Όταν με ρώταγαν παιδί, τί θέλω να γίνω, τους έλεγα να δουλεύω στην ΑΕΚ. Πρώτη επιλογή για σπουδές η δημοσιογραφία, με απώτερο στόχο, τί άλλο, το ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Αλλιώς τα έφερε η ζωή και τώρα, με λίγα χρόνια καθυστέρηση, ερασιτεχνικά πλέον, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Αφού έτσι κι αλλιώς, όλη μέρα ήμουν μπροστά σε μια οθόνη και διάβαζα για την ΑΕΚ, τώρα το κάνω και για το ΑΕΚpassion. Και η ικανοποίηση είναι μεγάλη.

Ελέγξτε επίσης

Με το «δεξί» το ξεκίνημα του Γυναικείου Χάντμπολ (pics)

Επιβλήθηκαν του ΑΣ Ηλιούπολης με 43-12 οι Κορασίδες της «Ένωσης». Διαβάστε την ενημέρωση της Ερασιτεχνικής …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com