Αρχική / AEKPASSION / Ο Γιώργος Νεστορίδης μιλάει για τον πατέρα του, και ζωντανό θρύλο της ΑΕΚ Κώστα Νεστορίδη

Ο Γιώργος Νεστορίδης μιλάει για τον πατέρα του, και ζωντανό θρύλο της ΑΕΚ Κώστα Νεστορίδη

Το AEKPASSION με τον Κωνσταντίνο Κουτλιάνη σας υπενθυμίζουνε το παρελθόν της ΑΕΚ μέσα από μια σπουδαία αποκλειστική συνέντευξη. 

Ο Γιώργος Νεστορίδης γιος του Κώστα Νεστορίδη, διαθέτει ακαδημίες με το όνομα Nestoras Fc και μέσα από εκεί, προσπαθεί να βγάλει καλύτερους αθλητές και παιδιά που θα ευχαριστηθούν το άθλημα. Φυσικά μιλήσαμε για το μέλλον του αθλήματος στην Ελλάδα, την Αγιά Σοφιά και τον Παπαϊωάννου. Μιλήσαμε για όμορφες στιγμές και ιστορίες που έχουν χαραχτεί στο μυαλό του Γιώργου σαν γιος του θρυλικού Κώστα Νεστορίδη. Από υποθέσεις για δωροδοκία, σε απίστευτα γκολ, στο περίφημο τραγούδι, στις προτομές και σε όλα όσα πρέπει να διαβάσετε.

Ασχολείστε με τις ακαδημίες και τα παιδιά, τώρα με την καραντίνα, νιώθετε πίεση από τα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν προπονήσεις;
«Είμαστε σπίτι όπως όλοι και κλειστά από το Νοέμβριο. Το ίδιο και το πρακτορείο ΟΠΑΠ που έχουμε, και δεν βλέπω και να ανοίγουμε κιόλας. Οι γονείς θέλουν να ανοίξουν οι ακαδημίες αλλά τα παιδιά πολύ περισσότερο που είναι κλεισμένα τόσους μήνες μέσα. Με τους γονείς βέβαια να έχουν αμφιβολίες για να μη κολλήσει κάποιο παιδί και το φέρει σπίτι όλο αυτό.»

Ποια είναι η φιλοσοφία και οι στόχοι των ακαδημιών σας;
«Εμάς οι στόχοι μας είναι να βγάλουμε καλούς αθλητές. Θέλουμε να έρχεται το παιδί και να το ευχαριστιέται. Δεν κοιτάμε τόσο το αποτέλεσμα αλλά το ψυχικό του μέρος. Δεν κοιτάμε να βγούμε πρώτοι να βάλουμε πολλά γκολ. Θέλουμε να παίζουν όλα τα παιδιά. Έχουμε καλούς παίκτες και μέτριους, αλλά εμείς θα τους βάζουμε όλους να παίζουν. Από όλα αυτά τα παιδιά που έχουμε το ξέρουν όλοι και οι γονείς, πως 1-2 παιδιά θα γίνουν επαγγελματίες. Το θέμα είναι να τους σηκώσουμε από τον καναπέ και από τα ηλεκτρονικά και να έρθουν για να παίξουν ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε να τους δώσουμε μια άλλη διέξοδο.»

Το μέλλον στην Ελλάδα για τα νέα παιδιά είναι ελπιδοφόρο;
«Στην Ελλάδα και πριν και τώρα, δεν έχουμε δώσει βάση στις ακαδημίες, σε όλα τα αθλήματα όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Δεν λειτουργεί τίποτα και πρέπει κάποιος να προσπαθήσει να το αλλάξει αυτό, γιατί το μέλλον είναι τα παιδιά. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως δεν έχουμε Εθνική ομάδα. Δεν υπάρχουν οι υποδομές, και γι’αυτό έχουμε και επιτυχίες σπάνια. Ό,τι κάνουμε είναι μεμονωμένα στα ατομικά με την Κορακάκη, Πετρούνια, Τεντόγλου κλπ.»

Με την έλευση Θοδωρή Ζαγοράκη, που ήταν αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος το 2004 και πρωταθλητής Ευρώπης, στην προεδρία της ΕΠΟ, θα γίνει κάτι καλύτερο το ποδόσφαιρο;
«Γνωρίζω τον Θοδωρή και είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος πάνω στο θέμα δουλειάς. Τουλάχιστον θα μπει κάποιος που ξέρει ποδόσφαιρο. Όλα τα χρόνια πηγαίναμε προς τα πίσω. Από εδώ και πέρα θα πάμε μπροστά ακόμα και ένα βήμα, αλλά μπροστά.»

Ζήσατε και παίξατε και είδατε ποδόσφαιρο τα αγνά χρόνια που οι παίκτες έπαιζαν για τη φανέλα. Τι φταίει και έχει αλλάξει όλο αυτό;
«Τώρα έχει μπει το εμπορικό κομμάτι. Το ποδόσφαιρο είναι πλέον πιο πολύ για να βγάλεις χρήματα. Δε σε νοιάζει ποια ομάδα είναι. Μπορεί να παίζεις στην ΑΕΚ και να πας μετά στον Ολυμπιακό όπως το έχουμε δει άλλωστε με το Μανωλά, τον Παπασταθόπουλο. Φεύγουν για περισσότερα χρήματα σε μια άλλη ομάδα, πλέον είναι επάγγελμα. Δεν είναι όπως παλιά, που έμπαινες μέσα έπαιζες για τη φανέλα, αγαπούσες την ομάδα, δεν τους ενδιέφερε αν θα χτυπήσουν και να κάτσουν να διαλέξουν παιχνίδια. Οι περισσότεροι πλέον επιλέγουν παιχνίδια και κοιτάνε να βγάλουν χρήματα.»

Ο μπαμπάς σας ήταν ένας από αυτούς τους παίκτες που άφησαν ιστορία στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να κατέκτησε λίγα τρόπαια σε σχέση με την κληρονομιά που άφησε, αλλά αυτό δεν τον ενδιέφερε επειδή τον λάτρεψε ο κόσμος. Έτσι δεν είναι;
« Ακριβώς αυτό. Ο πατέρας μου δεν πρόλαβε πολύ το ημι-επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τα περισσότερα χρόνια του τα έφαγε όντας το ποδόσφαιρο ερασιτεχνικό. Γι’αυτό είναι λίγα τα τρόπαια που κέρδισε. Αλλά όλοι πηγαίνανε να δούνε το Νεστορίδη σε όποια ομάδα και αν έπαιζε, γιατί ήξεραν πως θα τους δώσει κάτι διαφορετικό. Μου έχει μπει ο μπαμπάς μου πως ερχόντουσαν από όλες τις ομάδες να τον δούνε όχι μόνο κόσμος της ΑΕΚ.

Από όλες τις ιστορίες που σας έχει πει ο πατέρας σας ποιες θυμάστε έτσι πιο έντονα; Υπήρχαν ιστορίες για γκολ, αστείες στιγμές, τα χρήματα που έδωσε με τον Τσάμη και δεν τα επέστρεψε η ΑΕΚ;
«Ξέρω για θέματα δωροδοκίας, για θέματα που ήταν τραυματίας και έμπαινε να παίξει ή κάποια γκολ ασυνήθιστα. Η ΑΕΚ ήθελε να αγοράσει τον Διονύση Τσάμη από το Αγρίνιο.  Ο πατέρας μου είχε βγάλει κάποια χρήματα από την Αυστραλία και τα έδωσε στην ΑΕΚ να αγοράσει τον παίκτη. Ένα μέρος του ποσού το έδωσαν πίσω με χίλιες δόσεις αλλά τα υπόλοιπα χαθήκανε. Όταν είναι να δώσουν εξαφανίζονται, ενώ όταν είναι να πάρουν εμφανίζονται. Ένα άλλο αστείο περιστατικό είχε γίνει στην Τούμπα. Ο πατέρας μου τα είχε βρει πολύ σκούρα απέναντι σε έναν αμυντικό του ΠΑΟΚ που δεν δεχόταν προσποιήσεις με τίποτα. Το παιχνίδι είχε φτάσει στο 88’ο λεπτό και παλιά εκείνα τα χρόνια πετούσαν αεροπλανάκια και πετούσαν φυλλάδια. Ένα έπεσε στο γήπεδο που διαφήμιζε στην Χαλκιδική κάποια οικόπεδα. Εκείνη τη στιγμή το παίρνει ρωτάει τον αμυντικό του ΠΑΟΚ και όσο κατέβαινε η ΑΕΚ στην επίθεση απασχολούσε τον αμυντικό και σε μια πάσα προς τον πατέρα μου εκείνος πήρε τη μπάλα και σκόραρε. Ενώ άλλες φορές που έκανε σουτ πανηγύριζε όσο η μπάλα ήταν στον αέρα αλλά εκείνος ήξερε με τα φάλτσα που έβαζε πως θα μπει στα δίχτυα. Στην Αυστραλία όταν ήταν και βαρούσε κόρνερ οι αντίπαλοι έκλειναν τα μάτια. Όταν βαρούσε κόρνερ ο πατέρας μου ήταν σαν να εκτελεί πέναλτι. Πολλά γκολ σπάνιας ομορφιάς, που μακάρι να υπήρχε τηλεόραση να τα καταγράψει. »

Το τραγούδι για τον πατέρα σας για το γκολ με τον Ολυμπιακό πως βγήκε;
«Αυτή είναι πολύ ωραία ιστορία. Ο πατέρας μου ήταν φίλος με τον Σάββα Θεοδωρίδη. Μια μέρα λοιπόν πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ήταν στα Φιλαδέλφεια, μαζί με τον ρεπόρτερ τότε που υπήρχε για να τους βγάζει φωτογραφίες. Και σε συζήτηση που είχαν του είχε πει ο πατέρας μου “αύριο θα το βάλω εκεί”. Την επόμενη μέρα μπήκε το γκολ από τον πατέρα μου εκεί ακριβώς. Με αφορμή αυτό βγήκε και το τραγούδι τότε που λέει: “Και σα το Νεστορίδη κανένας δε θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί” που τραγούδησε ο Περπινιάδης. »

Νεστορίδης και γκολ πήγαιναν μαζί. Τη σκυτάλη μετά πήρε ο Παπαϊωάννου. Τους φαντάζεστε τους δύο θρύλους μαζί;
« Εγώ πρόλαβα τον Μίμη σε οικογενειακά διπλά. Τον ξέρω τον Μίμη πολύ. Είχε γυρίσει τότε από την Αμερική που έπαιζε στον κόσμο Νέας Υόρκης. Έχω παίξει μαζί του όταν ήταν 41 και ερχόταν έκανε προπόνηση μαζί μας. Έχει μιλήσει και ο Μίμης γι’αυτό. Προσπαθούσε να τον δει και να καταλάβει τί κάνει στο γήπεδο και πως το κάνει. Φανταστείτε να ήταν αυτοί οι δύο πολλά χρόνια σε μια ομάδα. Τότε ο Μίμης ήταν ανερχόμενο αστέρι και ο πατέρας μου τελείωνε. Μακάρι να βλέπαμε αυτό το δίδυμο μαζί για πολλά χρόνια σε μια ομάδα.»

Έχετε ρίζες από τον Πόντο, το νέο γήπεδο χτίζεται, πώς νιώθετε για αυτό που δημιουργείται; 
« Περιμένουμε πως και πως για να μπούμε μέσα. Ο πατέρας μου είπε, ας μπω μέσα στο χορτάρι, να είναι έτοιμο το γήπεδο και μετά ας πεθάνω εκεί δεν με πειράζει. Πιστεύω πως όλοι οι ποδοσφαιριστές εκείνοι θέλουν να μπούνε στο χορτάρι, να το φιλήσουν και ας είναι και η τελευταία τους στιγμή. »

Προσωπικά περιμένω παίκτες όπως ο πατέρας σας ή ο Παπαϊωάννου ή ο Μαύρος και γενικότερα άνθρωποι που προσέφεραν τα μέγιστα, να έχουν κάποια ιδιαίτερη τιμή με μια προτομή αλλά όσο βρίσκονται στη ζωή και όχι αργότερα τι λέτε γι’αυτό;
« Συγκινούμαι κάθε φορά που το σκέφτομαι αυτό. Έχουμε ακούσει πολλά για τον πατέρα μου. Μας είχανε πει πως τη μια εξέδρα θα την ονομάσουνε “Νεστορίδιο”. Του είχανε πει πως έξω από το γήπεδο θα του βάλουνε ένα άγαλμα. Αλλά και πως εφόρου ζωής θα του δώσουνε μια σουίτα στην Αγιά Σοφιά για την οικογένεια να βλέπει τους αγώνες, με το όνομα του. Του έχουνε πει πάρα πολλά, δεν ξέρω τι θα κάνουν από όλα αυτά. Η ΑΕΚ έχει 3-4 κορυφαίους ποδοσφαιριστές. Θα μπορούσε να βάλει μια προτομή ποδοσφαιριστών που έχουν περάσει από την ΑΕΚ. Ακόμα και εκτός ποδοσφαίρου, τον Μπάρλου και του Αμερικάνου. Αυτό θα είναι το γήπεδο για τα επόμενα 70 χρόνια. Όταν μεγαλώνουν τα πιτσιρίκια θα βλέπουν αυτά και θα μαθαίνουν. Αυτό θα ήθελα και εγώ και ο πατέρας μου. Όλοι αυτοί πρέπει να μπουν.»

Σχετικά με Κωνσταντίνος Κουτλιάνης

Ο Κωνσταντίνος Κουτλιάνης, σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και αποφοίτησε το 2018. Το 2019 πραγματοποίησε την 6μηνη πρακτική του άσκηση στην ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Είναι δημιουργός και συντάκτης του αθλητικού site Kseperasetous.com. Έχει εργαστεί επίσης και σε άλλο αθλητικό site, για 3 χρόνια αρθρογραφούσε σε μουσικό blog και συνεργάζεται με ραδιοφωνικό σταθμό. Διαχειρίζεται τα social media,αρθογραφεί και κάνει συνεντεύξεις για το AEKPASSION ως μέλος του.

Ελέγξτε επίσης

Με τον Μάνταλο και επίσημα στην Αγιά Σοφιά!

Ο αρχηγός της ΑΕΚ συναντήθηκε χθες βράδυ με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και αποφασίστηκε να συνεχίσει …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com