Πάμε σαν άλλοτε!

Με την πίστη ότι το Κύπελλο θα έρθει ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα θυμηθούμε τους νικηφόρους τελικούς 1978 και 1983, για να ανεβάσουμε το ηθικό όλων των Ενωσιτών πριν τη δύσκολη αυριανή μάχη!

Στις 4 Ιουνίου 1978 η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο στο στάδιο Καραϊσκάκη, επικρατώντας του ΠΑΟΚ 2-0 (με γκολ των Μπάγεβιτς και Μαύρου), φτάνοντας ταυτόχρονα στο νταμπλ της περιόδου 1977-78, με προπονητή τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι! Ο Λουκάς Μπάρλος που δημιούργησε εκείνη τη μεγάλη ομάδα, δήλωσε τότε ότι αυτή η χαρά ήταν η μεγαλύτερη της ζωής του!

Τελικός Κυπέλλου 1977- 78 : ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (55’ Μπάγεβιτς, 80’ Μαύρος)

Σύνθεση ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46’ Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85’ Τόσκας), Μαύρος

- Advertisement -

Προπονητής ΑΕΚ: Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι

Σύνθεση ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης (77′ Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Oρφανός, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79′ Αλαβάντας), Κούδας, Γκουερίνο

Προπονητής ΠΑΟΚ: Λάκης Πετρόπουλος

Διαιτητής: Νίκος Ζλατάνος (Θεσσαλονίκη)

Εισιτήρια: 23.483

Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα ΕΔΩ!

  5 χρόνια αργότερα, στις 26 Ιουνίου 1983, στον πρώτο τελικό που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η ΑΕΚ επικράτησε και πάλι του ΠΑΟΚ με 2-0, με γκολ των Μαύρου και Βλάχου. Η Ένωση δεν είχε την ποιόητα της ομάδας του 1978, ενώ ο ΠΑΟΚ αποχαιρετούσε τον μεγάλο Γιώργο Κούδα (ήταν το τελευταίο του ματς).

Σημαντική λεπτομέρεια: το νεότευκτο τότε Ολυμπιακό Στάδιο ήταν κατάμεστο από φιλάθλους(73.000) και των δύο ομάδων, χωρίς να προβλέπονται ξεχωριστές θύρες για τους μεν και τους δε. Δυστυχώς όμως υπήρξαν επεισόδια και μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση από τα μεγάφωνα του σταδίου, των αρχηγών Βαγγέλη Βλάχου και Γιώργου Κούδα, με έκκληση προς τους οπαδούς για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να ξεκινήσει ο αγώνας. Αυτά για όσους λένε ότι ”παλιότερα πήγαιναν οικογένειες στα γήπεδα και δεν συνέβαινε τίποτα…”.

Τελικός Κυπέλλου 1982-83: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (27′ Mαύρος, 80′ Βλάχος)

Σύνθεση ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65′ Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78′ Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος

Προπονητής ΑΕΚ: Χέλμουτ Σενέκοβιτς

Σύνθεση ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75′ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος

Προπονητής ΠΑΟΚ: Χάιντς Χέερ

Διαιτητής: Αντώνης Βασσάρας (Θεσσαλονίκη)

Εισιτήρια: 72.240

Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα ΕΔΩ!

Με αυτούς τους τελικούς σαν οδηγό, όπου τόσο με καλή (μάλλον σούπερ το ’78) όσο και με μέτρια ομάδα (μάλλον κακή το ’83), κατάφερε η Ένωση να σηκώσει το τρόπαιο ψηλά και να δώσει χαρά στους οπαδούς της!

Μία ανάλογη χαρά,μία απάντηση στους δυο χαμένους τελικούς περιμένουμε και αύριο στις 20:30 στο ΟΑΚΑ!

Πάμε σαν άλλοτε!

 

 

 

Λάκης Κοντσιώτης
Λάκης Κοντσιώτης
Από μικρός, όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στη Νέα Φιλαδέλφεια στα τέλη του '70, κατάλαβα ότι η ΑΕΚ ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη μου αγάπη.Μια μπάλα ή μια κιτρινόμαυρη φανέλα με το δικέφαλο ήταν διαχρονικά τα καλύτερα δώρα για μένα!Μεγαλώνοντας και αφού ΄΄έφαγα'' τα γόνατά μου στα ξερά γήπεδα των τοπικών πρωταθλημάτων της Αθήνας,προσπάθησα μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας,να παραμείνω κοντά στην ΑΕΚ και στους αγωνιστικούς χώρους.Πλέον έχω αυτή την ευκαιρία μέσα από τη φιλόξενη παρέα του aekpassion και στόχος μου είναι να μεταφέρω στους φίλους της Ένωσης εικόνες,κλίμα και συναισθήματα από την αγωνιστική δράση της ομάδας της καρδιάς μας!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -