Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Πατίκας: Απέρριψα τρελή πρόταση από Κοσκωτά για να μείνω στην ΑΕΚ!

Πατίκας: Απέρριψα τρελή πρόταση από Κοσκωτά για να μείνω στην ΑΕΚ!

Αυτός ήταν ο Τζίμι Πατίκας! Και εγώ απ’έξω δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ την αγάπη του, που την έβαλε και πάνω από το χρήμα επί Κοσκωτά, για την ΑΕΚ, ένα παιδί που άκουσε για κείνη και την ερωτεύθηκε από το ραδιόφωνο κατά την περιγραφή των σπίκερ για  όλα τα μεγάλα ονόματα της ομάδας της εποχής που απαρτίζαν την εθνική Ελλάδος…

“Όταν ένιωσα ότι δε μπορώ να δώσω το 100% στην ΑΕΚ ζήτησα του Ντούσκο να με δώσει!” 

Ένας συγκινητικός Τζίμι Πατίκας άνοιξε την καρδιά του και θυμήθηκε όμορφες και άσχημες στιγμές!

Β’ Μέρος: Όλα όσα θυμάται και αναπολεί από την καριέρα του στην ΑΕΚ…

Ο Τζίμι σε αυτό το δεύτερο μέρος της συνέντευξής μας με κάθε αφορμή κάποιου ονόματος που έπεφτε στην συζήτηση δε παρέλειψε να με ρωτάει τι κάνει; Πώς είναι; Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο και το ποσό πιστός παραμένει στις φιλίες που ανέπτυξε στα 7 χρόνια παραμονής του στην Ένωση.

Θα θυμάται και θα ευγνωμονεί πάντα εκείνη την πτήση προς Σκωτία που είχε ως ενδιάμεσο σταθμό τον αερολιμένα ελληνικού, απ’όπου επιβιβάστηκε στην ίδια πτήση ο τότε γενικός αρχηγός και παράγοντας της ΑΕΚ, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος και ρώτησε τους υπεύθυνους της εθνικής Αυσυραλιας αν είχε κάποιο ελληνόπουλο στην αποστολή της, εκείνοι του είπαν: “Ναι είναι ένας, ο Πατίκας” τον οποίο πλησίασε και του έκανε την ερώτηση: “Ξέρεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Ξέρεις καμμία ελληνική ομάδα” και ο Τζίμι του είπε: “ξέρω πολλές, εγώ όμως είμαι ΑΕΚ!”

Από την πτήση στη Σκωτία, πίσω στην Αυστραλία και η έκπληξη του πατέρα.

Τζίμι πως έγινε όταν ήρθες στην ΑΕΚ;

– Ε, ήταν η ιστορία που έχω ξαναπεί με την τυχαία συνάντηση μου στην πτήση με τον Χρυσοβιτσάνο. Δεν μου είπε τίποτα τότε αλλά φαίνεται με είδαν και απευθύνθηκαν στον πατέρα μου. Εγώ γυρνώντας στην Αυστραλία από εκείνο το αξέχαστο παιχνίδι της Γλασκώβης κόντρα σε Σούνες, Στράχαν κλπ, πήγα στο πατρικό όπου ο πατέρας μου μαρτύρησε την έκπληξη που μου φύλαγε, ότι είχε μιλήσει με ανθρώπους της ΑΕΚ και είχε κλειστεί συμφωνία. Θα έπρεπε ακόμη δεν είχα γυρίσει, να φτιάξω βαλίτσες για πτήση στην Ελλάδα και μόνιμη μετεγκατάσταση εκεί.

Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν ήθελα και πολύ τότε να φύγω από την Αυστραλία όμως είχα κάποια ξαδέλφια στην Ελλάδα που τουλάχιστον σε σχέση με την απόπειρα μου να πάω στην Αμπερντίν το έκανε πιο εύκολο!

Πώς ένιωσες τον πρώτο καιρό;

– Ήταν ένα φοβερό σοκ. Έχω ξαναπεί την ιστορία με το ξενοδοχείο που καταλήσαμε σε μια αποστολή, το “Ουράνιο τόξο” και ξαφνικά βρέθηκα να κοιμάμαι στο ίδιο δωμάτιο με τον άνθρωπο που είχα σε αφίσα στο δωμάτιο μου στο Σίδνεϊ..

Φοβερή εμπειρία δε θα το ξεχάσω ποτέ! Ξαφνικά βρέθηκα συμπαίκτης ανάμεσα στους παιδικούς μου ήρωες…

Με τους προπονητές που συνάντησες; Πώς τα πήγαινες; Υπήρχε κάποιος που σε δυσκόλεψε κάποιον που προτιμούσες;

– Ααα, πολλοί προπονητές. Με τη σειρά όταν πήγα στην ΑΕΚ τότε ήταν ο Χαφιέ, δεν έμεινε πολύ αυτός, μετά ο Αλέφαντος..

Ωχ.. (γέλιο) ήταν τότε που τα έβαλε με τους μεγάλους σε ηλικία ποδοσφαιριστές…δύσκολος στην συνεργασία, ε;

– Όχι όσο και να σου φανταστεί περίεργο τα πήγαινα πολύ καλά μαζί του, δεν είχαμε προστριβές, μάλιστα δεν μου έκανε και συχνά παρατηρήσεις καθώς δε μιλούσα ελληνικά και εκείνος δε το είχε με τα αγγλικά (γελια). Ναι τα είχε βάλει με τον Μαύρο…

Μετά νομίζω Τόζα Βεσέλινοβιτς;

– Ναι ο Βεσελίνοβίτς, και με αυτόν πολύ καλή συνεργασία.. θυμάμαι μάλιστα στις αρχές μας μαζεύει και έλεγε στον Νίλσεν που είχε έρθει στη θέση του Μαύρου, ότι δε θα πρέπει να ανησυχεί ως προς το γκολ γιατί θα έχει δίπλα του εμένα, που θα κυνηγάνε για να φτάσουν και κλείσουν και έτσι θα δημιουργούνται χώροι για κείνον να σκοράρει. Έτσι και έγινε τον βγάλαμε πρώτο σκόρερ με 30 γκολ…

Πρέπει να είχες βάλει και εσύ καμμιά 10 με 15 τότε, ε;

– Ναι είχα βάλει αρκετά, αλλά ο στόχος ήταν να βάζει ο Νίλσεν.

Με ρωτούσες πριν τι κάνει ο Μανωλάς. Ήταν ωραίος τύπος μέσα στα αποδυτήρια πέρα από ηγέτης μέσα στο γήπεδο;

– Ναι βέβαια! Ειδικά όταν κερδίζαμε έκανε πλάκες και τα λοιπά. Τρελές πολλές! Άμα χάναμε όμως φώναζε και ήταν ικανός να τα σπάσει όλα μέσα στα αποδυτήρια! Είχαμε πολύ καλή σχέση…μάλιστα από της αρχή του είχε κάνει εντύπωση πόσο γρήγορος ήμουν…

Αλήθεια είχε γίνει κάποια επίσημη μέτρηση σε πόσα έβγαζες τα 0-100μ εκείνη την εποχή;

– Ήμουν πολύ γρήγορος. Φαντάσου για τον Μανωλά που σου έλεγα, δίπλα από την προπόνηση που κάναμε στο χορτάρι στην Νέα Φιλαδέλφεια έκαναν και οι πρωταθλητές στις ταχύτητες και στους δρόμους του στίβου και ο Στέλιος πήγαινε και μου κανόνιζε αγώνες με 100αρηδες πρωταθλητές εκείνης της εποχής (γέλια).

Είχες καλή σχέση με τον Στέλιο;

– Ναι βέβαια.. βασικά με όλους είχα καλή σχέση, όμως θυμάμαι ότι ο Στέλιος στάθηκε και με προστάτεψε στο περίφημο παιχνίδι όπου μου ξέφυγε λίγο από τη ταχύτητα και το παιχνίδι της μπάλας η φάση και βρήκα με άσχημο τρόπο το πόδι του Σαργκάνη, με αποτέλεσμα να του το σπάσω.

Στη φυσούνα μου έλεγαν διάφοροι παίκτες του Παναθηναϊκού ” Θα σε γάμ..με, θα σε τσακίσουμε μετά τον αγώνα” και αλλά τέτοια, πράγμα που αντελήφθει σε χρόνο ρεκόρ ο Μανωλάς, που μπαίνοντας μπροστά μου τους είπε αποφασιστικά, ότι για να φτάσει να ακουμπήσει κάποιος τον Τζιμι πρέπει να δοκιμάσει να περάσει πάνω από τον ίδιο.

Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που όχι μόνο δικαιώνουν κάποιον στον ρόλο του ηγέτη αλλά δένουν και τους ανθρώπους για μια ζωή! Θα του το χρωσταω αυτό για πάντα και θα έχει την αμέριστη ευγνωμοσύνη μου γιατί στάθηκε σαν ηγέτης και φίλος!

Μετά τα “σκοτεινά” χρόνια

Τζίμι τι λες να φύγουμε από τα “σκοτεινά” χρόνια, χωρίς επιτυχίες και να ξεκινήσουμε με την τρελή χρόνια του 89-90;

– Κοίτα, δημιουργήθηκε τότε ένα πρόβλημα, εγώ έπρεπε και έφυγα για να αγωνιστώ περίπου για 5 μήνες με την εθνική της Αυστραλίας, στους ομίλους της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τότε εδώ, όχι ακριβώς ο Ζαφειροπουλος με τον οποίο είχαμε και καλή σχέση, αλλά κάποιοι γύρω του αποφάσισαν να μου κάνουν διακοπή συμβολαίου ισχυριζόμενοι ότι είχα συμβόλαιο και δε μπορούσα να λείπω τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από την ομάδα.

Ήταν την ίδια εποχή που έλεγαν ότι έχεις πρόταση από τον Κοσκωτά;

– Η αλήθεια είναι ότι όταν γύρισα και αντιμετώπισα αυτή την κατάσταση είχα απελπιστεί. Με πλησίασαν τότε κάποιοι άνθρωποι του Κοσκωτά και μου έκαναν μια πολύ μεγάλη πρόταση για την εποχή! Εγώ το ίδιο βράδυ πήγα στα μπουζούκια, στα Δειλινά του Γιδόπουλου…

Πήγαινες συχνά τότε ή νομίζω Τζίμι; Σου άρεσε η νυχτερινή ζωή της Αθήνας; Η αλήθεια είναι ότι εκείνες τις εποχές ήταν στα καλύτερα της!

– (Γέλια) Ναι ναι, ήταν πολύ όμορφα και μάλιστα με τον Γιδοπουλο τότε, που ήταν και πριν ασχοληθεί με την προεδρία ΑΕΚ, είχαμε πολύ καλές σχέσεις καθώς πήγαινα στα μαγαζιά του και με έναν ξάδελφο που του έφτιαχνε διαφορά σίδερα και σκηνικά για τα μαγαζιά του και του πηγαίναμε και εισιτήρια, γι αυτό πήγα και εκεί εκείνο το βράδυ.

Του λέω: “Στράτο από την ομάδα με έχουν τιμωρήσει και εγώ έχω δεχτεί μεγάλη πρόταση από τον Κοσκωτά (τριπλάσια από αυτά που έπαιρνα ως τότε). Για μένα δεν είναι θέμα τα λεφτά θέλω να μείνω στην ομάδα, όμως αν δε λυθεί το πρόβλημα με οδηγούν να δεχτώ!”.

Μου είπε λοιπόν να του δώσω το τηλέφωνο του Ζαφειρόπουλου και να πάω στην Αυστραλία όπου ήμουν έτοιμος να ταξιδέψω και θα μιλούσε εκείνος. Όσο ήμουν λοιπόν στο Σίδνεϊ επικοινώνησε και μου ζήτησε να γυρίσω γιατί πλέον ήταν εκείνος πρόεδρος της ομάδας και το πρόβλημα είχε λυθεί!

Οπότε ο Γιδόπουλος ουσιαστικά σε κράτησε στην ομάδα, ε;

–  Ναι, όντως. Δεν ήταν θέμα χρημάτων ήμουν πολύ ευχαριστημένος με το κλίμα και τις συνθήκες της ομάδας δε το σκέφτηκα λεπτό…

Και δε σου βγήκε και σε κακό, ε; (Γελια) Εκείνος πήγε στην φυλακή και πολλοί από αυτούς που πήραν από κείνον χρήματα!

– Ναι βέβαια (γέλια) και να ξέρεις ότι ήταν λίγοι αυτοί που δεν τα πήραν τότε τα τρελά λεφτά που έδεινε… Έπαιρνε παίκτες και τους έστελνε στον Πανιώνιο, εδώ, εκεί…

Μετά; Ντούσαν;

– Ξεκινώντας, να πω ότι ο Ντούσαν ήταν για μένα κάτι σαν δεύτερος πατέρας. Ότι πρόβλημα είχα από ποδοσφαιρικό μέχρι και γυναίκες πήγαινα και μου έδεινε συμβουλές!

Έμαθες ότι παραιτήθηκε από τα κοινά της ΑΕΚ, αποσύρθηκε οριστικά στο παρασκήνιο… Υπήρξαν και κάποιες φήμες για την υγεία του που ο άνθρωπος δεν έχει ποτέ επιβεβαιώσει…

– Ωωωω…μακάρι να μην είναι αλήθεια, πολύ λυπάμαι που ένας τέτοιος άνθρωπος έφυγε από τα κοινά της ομάδας! Δεν ήξερα..

Αρχίζουν τα πρωταθλήματα οι τίτλοι. Εσύ μάλιστα τη πρώτη χρονιά πραγματοποιείς μια φανταστική σεζόν!

– Ναι ήταν φοβερό. Πήραμε πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ, Σούπερ Καπ, εγώ είχα σκοράρει σε πολλά ματς και όσο ήμουν καλά από τους πολλούς τραυματισμούς που με ταλαιπωρούσαν, έπαιξα πολύ καλή μπάλα.

Έτσι με το χέρι στην καρδιά. Ντούσαν η Σερ Αλεξ;

– Κοίτα δύσκολη ερώτηση…Εγώ έχω ζήσει πιο πολύ τον Ντούσαν, ο Σερ ήταν άλλος τύπος όταν έχανε φώναζε πολύ, έβριζε τα έβαζε με όλους. Ο Ντούσαν όταν έχανε, απλώς δε μιλούσε σε κανέναν.

Τζίμι θα σε ρωτήσω κάτι, που και γω αν και μικρός σε ηλικία τότε τσαντιζόμουν όταν το άκουγα για σένα. Σε λέγανε όλοι “χασογκόλη” με αφορμή κάποια εύκολα φαινομενικά γκολ που είχαν χαθεί από μέρους σου, μη λαμβάνοντας υπόψιν και πόσα δύσκολα είχες βάλει αλλά και την κατάσταση των γηπέδων τότε! Σου αφήνει πικρή γεύση αυτή η κριτική;

– Κοίτα δεν ασχολούμαι, είχα βάλει πολλά και κρίσιμα γκολ, τι να πρωτοθυμηθώ, τα δύο στο κύπελλο με τον Παναθηναϊκό; Τα γκολ στο ξεκίνημα της χρονιάς που ξαναπήραμε πρωτάθλημα;

Να σου πω μεταξύ μας ρε συ Τζίμι, αυτό το περίφημο δοκάρι στην Φιλαδέλφεια με τον Παναθηναϊκό, νομίζω και εγώ πρέπει να σε έβρισα αλλά όταν το είδα ψύχραιμα είδα ότι από το σκάσιμο και μόνο στο κακό τεραίν θα μπορούσε να την πάθει ο οποιοσδήποτε που ερχόταν με τόση φορά όσο εσύ!

-Θυμάμαι αυτά ξεκίνησαν σ’ένα παιχνίδι με τον Άρη όπου ανάγκασαν τον Ραβούση να τους πει, ότι ναι μεν αλλά αν δεν ήταν ο Πατίκας με την ταχύτητα του δεν θα είχε καν συμβεί η φάση γιατι κανείς δε θα είχε προφτάσει την μπάλα.

Εκείνα τα τελευταία αλλά πρωταθληματικά σου χρόνια με την ΑΕΚ γνώρισες και τον Μελισσανίδη όταν ήρθε με τον Καρρά στην προεδρία. Τι εντύπωση αποκόμισες;

– Φοβερός άνθρωπος, τρομερός είναι και κάτι ειδικά που εκάνε για μένα τότε που κάνεις άλλος δε θα έκανε, πφφφ του χρωστάω πολλά νιώθω τυχερός που τον γνώρισα!

Τζίμι πως τελείωσαν όλα; Ήταν ένας όμορφος χωρισμός μετά από μια όμορφη 7χρονη παρουσία;

Ναι ήταν. Κοίτα εγώ σε κάποια φάση ταλαιπωρήθηκα αρκετά με τραυματισμούς, πολλές φορές έπαιζα με ενέσεις. Πήγα λοιπόν στο τέλος και της τελευταίας σεζόν που πήραμε και το πρωτάθλημα και ζήτησα απ τον Ντούσαν να με αφήσει να πάω στον Αθηναϊκό καθώς ένιωθα ότι δεν θα μπορούσα να είμαι απο κείνη την χρόνια και μετά 100% και είχα κουραστεί να κάνω υπερπροσπάθεια

Τζίμι αυτό είναι πολύ όμορφο εκ μέρους σου…θα μπορούσες να κάτσεις στα υπόλοιπα 2 χρόνια συμβολαίου σου και να είσαι συνεχώς τραυματίας. Στο έκανε ο Ντούσαν;

– Ναι το κανόνισε και όντως πήγα στον Αθηναϊκό που είχε και λιγότερες απαιτήσεις εκείνη την εποχή.

Πώς πάει η ζωή πλέον στην Αυστραλία; Σου λείπει καθόλου η Ελλάδα;

– Κοίτα ειμαι σε μια πολύ ωραία φουλ τάιμ δουλειά και προπονώ παιδιά από 8 – 16. Μαζί μου μάλιστα έχω και τον Σπύρο τον Οικονομόπουλο ως προπονητή τερματοφυλάκων. Δεν έχω παράπονα, στην καριερα λόγω και στην ζωή μου εζήσα και με το παραπάνω όσα έζησα, μόνο όμορφες αναμνήσεις έχω και πραγματικά μου λείπουν κάποιοι άνθρωποι και παρέες από την Ελλάδα..ξέρεις είχα έρθει πριν 2 χρόνια και συνάντησε…(…)

Κάπου εδώ η συζήτηση πήγε σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις του Τζίμι για άτομα που πολλές φορές από αμέλεια δεν ήξερα και γω τι κανουν και αν ζούνε μερικοί από αυτούς!

Αυτό είναι το “καγκουρό” που όλοι αγαπήσαμε και ο ίδιος συνεχίζει να αγαπάει μακριά εκεί στην πιο απομακρυσμένη ήπειρο της γης.

Αφού στο τέλος λοιπόν με ενημέρωσε ότι περίμενε την γυναίκα του να πιουν ένα χαλαρό καφέ υπό τον όμορφο καιρό του Σίδνεϊ δώσαμε ραντεβού για μια άλλη φορά…

Τζίμι να είσαι πάντα καλά, έξω καρδιά και άνθρωπος που τιμάει τις φιλίες του… σε ευχαριστώ πολύ προσωπικά, σε ευχαριστεί όλη η ομαδα του AEKpassion, εις το επανειδίν για ακόμη μεγαλύτερη εξιστοριση των παλιών και όμορφων χρόνων της ομάδας μας, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Σχετικά με admin

Ελέγξτε επίσης

Η πρώτη προπόνηση του Βέρντε με τα κιτρινόμαυρα (ΦΩΤΟ)

Πρώτη προπόνηση για τον Ντανιέλ Βέρντε ως παίκτης της ΑΕΚ! Ο 23χρονος Ιταλός εξτρέμ  φόρεσε …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com