Αρχική / ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ / Ποντιακό Κύπελλο Powerlifting προς τιμήν Μοργκεντάου και Τζένινγκς

Ποντιακό Κύπελλο Powerlifting προς τιμήν Μοργκεντάου και Τζένινγκς

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αλησμόνητες πατρίδες αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πως είναι η ομάδα της άρσης βαρών της ΑΕΚ, που θέσπισε τα βραβεία «Μοργκεντάου» και «Τζένινγκς»

Για τους καλύτερους αθλητές του Ποντιακού Κυπέλλου Powerlifting και του Κυπέλλου Μικράς Ασίας

.Η ομάδα, με αυτό τον τρόπο, τιμά τους ευεργέτες των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής Χένρι Μοργκεντάου και Έιζα Τζένινγκς.

Ο Χένρι Μοργκεντάου, διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1913-1919, χειρίστηκε πολλά διπλωματικά θέματα των Συμμάχων της Αντάντ με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και παρακολούθησε στενά το κίνημα και την άνοδο των Νεότουρκων καθώς και τις διώξεις των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Το τελευταίο και μεγάλο επίτευγμά του ήταν ο ρόλος του προς την ελληνική πολιτεία, ώστε να αποκτήσουν γη οι πρόσφυγες

Ο Έιζα Τζένινγκς, μεθοδιστής πάστορας που γεννήθηκε το 1877 στη Νέα Υόρκη, είναι ο άνθρωπος χάρη στον οποίο άρχισε η επιχείρηση εκκένωσης της προκυμαίας της Σμύρνης και ολόκληρης της πόλης το 1922.

Ο Τζένινγκς ήταν στέλεχος της ΧΑΝ Σμύρνης που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την Αμερικανική Επιχείρηση Αρωγής σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Χωρίς να έχει διπλωματική εμπειρία, κατάφερε να κλείσει συμφωνία με τον Κεμάλ να επιτρέψει την διάσωση Ελλήνων προσφύγων.

Ο Κεμάλ του έδωσε μόλις 11 ημέρες για να σώσει 250.000 Έλληνες αλλά απαγόρευσε την διάσωση ανδρών ηλικίας 17-45. Χάρη στον Τζένινγκς τελικά σώθηκαν περίπου 350.000 Έλληνες πρόσφυγες από την Σμύρνη μέσα σε αυτές τις 11 ημέρες που του έδωσε ο Κεμάλ.

Μέχρι το τέλος του 1922, ο Τζένινγκς συνέχισε να περιπλέει τις ακτές της Σμύρνης, ανεβάζοντας τον αριθμό των διασωθέντων σε σχεδόν ένα εκατομμύριο. Ανάμεσα τους ήταν Αρμένιοι και Εβραίοι

Σχετικά με Μένια Καραγεώργη

Μένια Καραγεώργη
Η Μένια Καραγεώργη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 με καταγωγή από την Τήνο. Σπούδασε στο ΙΕΚ Ηλιούπολης συντήρηση έργων τέχνης και έργων ζωγραφικής όπου και ασχολήθηκε για λίγα χρόνια με το επάγγελμα αυτό. Ωστόσο η αγάπη που έχει για την ομάδα της ΑΕΚ όλα αυτά τα χρονιά την οδήγησε να αδράξει την ευκαιρία που της έδωσε το ΑΕΚPASSION να ασχοληθεί με την αρθρογραφία έτσι ώστε να μοιραστεί μαζί σας την αγάπη της για την ομάδα της ΑΕΚ.

Ελέγξτε επίσης

Πρώτο δείγμα θετικό για το γυναικείο βόλεϊ της ΑΕΚ

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ της ΑΕΚ επικράτησε του Θριάμβου Χαϊδαρίου με 4-0 σετ στο πρώτο …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com