Αρχική / AEKPASSION / Πώς να χτίσετε μια σύγχρονη ομάδα που να διεκδικεί κάθε χρόνο το πρωτάθλημα!

Πώς να χτίσετε μια σύγχρονη ομάδα που να διεκδικεί κάθε χρόνο το πρωτάθλημα!

Σε κάθε επίπεδο ποδοσφαίρου, η συνταγή της επιτυχίας είναι πλειοψηφικά μία. Αγορά ενός αξιόλογου προπονητή, εξελίξιμου ή έμπειρου, με συγκεκριμένη ποδοσφαιρική νοοτροπία, στήριξή του με ένα συγκεκριμένο μπάτζετ που να του επιτρέπει να χτίσει αυτό που θέλει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του συλλόγου, είτε δίνοντας βάση στις ακαδημίες, είτε στις μεταγραφές.

Γράφει ο Χρήστος Θεοδοσίου

Παίρνοντας το παράδειγμα της Λίβερπουλ, η οποία έκανε 30 χρόνια να πάρει πρωτάθλημα και περίπου 15 Champions League, προσέγγισε τον Γιούργκεν Κλοππ. Έναν άνθρωπο που μπορούσε να δουλέψει με δυσανάλογα των ανταγωνιστών του μπάτζετ, να πάρει το 110% των παικτών, να τους χρησιμοποιήσει σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που τους έχουμε συνηθίσει (πχ τον Βαϊνάλντουμ που είναι ένα επιθετικογενές χαφ, τον έχει χρησιμοποιήσει ως σέντερ φορ, αλλά και στόπερ) και να παίξει ένα ελκυστικό κι αξιοθαύμαστο ποδόσφαιρο.

Άλλα παραδείγματα προπονητών που έχτισαν κάτι, το οποίο δεν ήταν «πυροτέχνημα», είναι ο Γκασπερίνι της Αταλάντα και ο… Πέδρο Μαρτίνς του Ολυμπιακού. Φυσικά οι ομάδες αυτές έχουν ένα φυσιολογικό μπάτζετ, έμπειρο και ταυτόχρονα σύγχρονο επιτελείο, έναν κορμό, έχουν πουλήσει «ακριβά», έχουν καλύψει τα κενά τους με αυτά τα λεφτά, ενώ έχουν ακόμα μεγάλα αποθέματα που μπορούν να διαθέσουν για οποιαδήποτε αναβάθμιση στον εκάστοτε σύλλογο.

Παραδόξως, τίποτα από τα παραπάνω δεν θυμίζει η ΑΕΚ! Ένας κορμός που έχει φτάσει το «ταβάνι» του, ένα μπάτζετ που είναι αποκαρδιωτικό για κάθε προπονητή που θα του γίνει πρόταση να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, ανεξαρτήτως εμπειρίας και ικανοτήτων, σκάουτινγκ που έχει δείξει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να βρει «λαχεία», όπως κάνουν άλλες ομάδες του πρωταθλήματος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Ντάλτσιο και Αριγίμπι του Παναιτωλικού, Φεράρι του Βόλου, Φερνάντεζ και Ριέρα του Αστέρα και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Ο προπονητής τερματοφυλάκων δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει ούτε έναν τερματοφύλακα που έχει αποκτηθεί μετά το 2013, μόνο αρνητικά τους έχει επηρεάσει και γενικότερα ο «οργανισμός ΑΕΚ» είναι μεν οικονομικά υγιής κι ανεξάρτητος, αλλά αγωνιστικά είναι βαριά άρρωστος και το «φως στο τούνελ» μοιάζει ψευδαίσθηση.

Επομένως, ο οδηγός «ανοικοδόμησης» μιας ομάδας που διεκδικεί πρωτάθλημα έχει ως εξής:

  1. Πρόσληψη ενός προπονητή αναγνωρισμένης αξίας που «παίρνει σπίτι του τα κλειδιά» της ΑΕΚ.
  2. Διάθεση ενός μπάτζετ που θα του επιτρέψει να φέρει «πουλέν» του, αλλά και να καλύψει κενά που έχει η ομάδα αγωνιστικά.
  3. Πρόσληψη ικανών σκάουτερ με διασυνδέσεις που θα καταφέρουν να προσεγγίσουν παίκτες που να είναι έτοιμοι για Super League και Europa League (αρχικά).
  4. Πρόσληψη ικανών στελεχών που θα μπορέσουν να στηρίξουν την ΑΕΚ εκτός αγωνιστικών χώρων, να πετύχουν επικοινωνιακές νίκες, αλλά να σέβονται την ιστορία του συλλόγου.
  5. Πρόσληψη ικανών γιατρών που θα μπορούν να παρέχουν την ποιοτικότερη και συντομότερη δυνατή αποκατάσταση σε έναν τραυματισμό.
  6. Έμφαση στις ακαδημίες, αφού μέσω αυτών μπορούν να αποφευχθούν σπατάλες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και να «μοσχοπουληθούν».

Αν υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν μόνο τα 6 αυτά βήματα, χωρίς να παρατηρείται κάτι παράλογο ή μη πραγματοποιήσιμο, τώρα η ΑΕΚ δεν θα προσπαθούσε να βγει στην Ευρώπη μέχρι και το τελευταίο ματς των πλέι οφ.

Σχετικά με Χρήστος Θεοδοσίου

Χρήστος Θεοδοσίου
Εκτός του προφανούς, δηλαδή, ότι είμαι ο Χρήστος Θεοδοσίου, έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και υποστηρίζω την ΑΕΚ από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Είμαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα ασχολούμαι ερασιτεχνικά με ποικίλα πράγματα, όπως το μοντάζ φωτογραφιών. Παραδόξως, εδώ, στο aekpassion.gr είναι η πρώτη μου οργανωμένη διαδικτυακή ενασχόληση με την ομάδα και μοναδικός μου σκοπός η ενημέρωση και η, καλοπροαίρετη πάντα, κριτική.

Ελέγξτε επίσης

Η βαθμολογία των παικτών

Μεγάλη νίκη της ΑΕΚ στη Λεωφόρο με 1-0 (το γκολ ο Μάνταλος), άξιζε μεγαλύτερο σκορ, …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com