Ο Στράτος Σβάρνας ξεκίνησε στη Ρουμανία με την Κραϊόβα, λόγω των ελλείψεων στα στόπερ και ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο του, ψύχραιμα και αθόρυβα. Μήπως πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο ”ζεστά” η περίπτωσή του;
Ακριβώς 18 χρόνια πριν, στις 8/8/2001 ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Κυράστα, έπαιζε προκριματικά Champions League με τη Σλάβια Πράγας. Η άμυνα του Τριφυλιού τότε ξεκινούσε από το Δανό Ρενέ Χένρικσεν που έπαιζε σαν λίμπερο (η ζώνη σαν σύστημα ήρθε αργότερα, με τα στόπερ να παίζουν στην ευθεία). Χρειαζόταν λοιπόν έναν σέντερ μπακ να παίζει πάνω στο αντίπαλο σέντερ φορ. Τίποτα άλλο! Ο Λεωνίδας Βόκολος τραυματίστηκε και κλήθηκε άρον-άρον από τον Άγιο Νικόλαο ο σκληροτράχηλος Σωτήρης Κυργιάκος, ο οποίος μάλιστα ήταν και τσακωμένος με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη! Ο Κυργιάκος τότε ήταν απλά ένα σκληρό και άτεχνο στόπερ, από αυτούς που λίγο-πολύ χαρακτηρίζαμε ως ….ξυλοκόπους. Δίπλα στον Χένρικσεν όμως έμαθε και αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς στην Ελλάδα, κάνοντας ένα πέρασμα και από την ΑΕΚ, πριν πάρει τη μεγάλη μεταγραφή για τη Λίβερπουλ!

Η περίπτωση του Σβάρνα μου θύμισε σαν εξέλιξη αυτή του Κυργιάκου, τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Ο Στράτος ήρθε πέρσι από την Ξάνθη για να δώσει λύσεις από τον πάγκο.Είναι ένας πειθαρχημένος παίκτης, παίζει σίγουρα και καλά με τη μπάλα στα πόδια,δεν ρισκάρει, είναι γρήγορος και έχει καλές τοποθετήσεις. Ταυτόχρονα είναι χαρακτήρας χαμηλών τόνων και δουλεύει πολύ και αθόρυβα, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στα αποδυτήρια. Στα μειονεκτήματά του είναι ότι δεν είναι ίσως τόσο σκληρός όσο χρειάζεται για τη θέση που παίζει.
Η χθεσινή του εμφάνιση στη Ρουμανία, αφού υπήρξαν οι συγκυρίες των τραυματισμών των Τσιγκρίνσκι και Οικονόμου, αποδεικνύει ότι είναι μία περίπτωση που μπορεί να εξελιχθεί και να αποτελέσει λύση στην άμυνα. Θυμηθείτε και την περίπτωση Λαμπρόπουλου!Ο Σβάρνας στο ματς με την Κραϊόβα ήταν ο πιο σταθερός αμυντικός της ομάδας, χωρίς πολλά-πολλά και πάντα στη θέση που χρειαζόταν, εκτός από μία φάση που έχασε κεφαλιά από τον Φορτές (μετά το 0-2), η οποία ευτυχώς έφυγε άουτ.
Συμπερασματικά, καταθέτω την άποψη ότι αν ο Έλληνας αμυντικός πάρει κι άλλες ευκαιρίες ώστε να παίζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και να καταφέρει να βγάλει από πάνω του την ταμπέλα του αναπληρωματικού, πιστεύω ότι ο Καρντόσο θα έχει στη διάθεσή του έναν ικανότατο και πολύ πειθαρχημένο στόπερ.
Στράτο, να η ευκαιρία σου!
ΥΓ: Για να …κατοχυρώσω τα παραπάνω, καταγράφω και μία τυχαία συνάντηση με τον Στράτο Σβάρνα το βράδυ της πρόκρισης της Κραϊόβα επί της Χόνβεντ. Μόλις είχε λήξει το ματς και μάθαμε τον αντίπαλο μας. Του το είχα πει από τότε ”πίστεψέ το, τώρα είναι η ευκαιρία σου!”. Ελπίζω να με δικαιώσει γρήγορα!

