Σ’αλλοτινές εποχές, τότε που ένα ντέρμπυ μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού θύμιζε το περίφημο διήγημα του Γαμπριέλ Γκαρθία Μαρκές… «Το χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου», με τις στημένες διαιτησίες και τους … τυφλούς πλαϊνούς, τότε, λοιπόν εκείνα τα μαύρα χρόνια, είχαν και το «επιχείρημα» στα χείλη, σαν σαθρό άλλοθι: «Επενδύστε για να έχετε απαιτήσεις για πρωτάθλημα», ή το άλλο, που εντέχνως πλασάριζαν όλα τα εξωνημένα ανθρωπάρια, που ήταν διατεταγμένα σ’ αυτή το μαύρο σύστημα, και σύμφωνα με το οποίο σε κάθε παρόμοιο αγώνα «Έπαιζαν τα μπάτζετ», εννοώντας πως ανάλογο με το μπάτζετ έπρεπε να είναι και το αποτέλεσμα του ντέρμπι!!!
Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης
Και ερχόμαστε στο σωτήριον έτος 2017, όπου ο «Μαδουρισμός» στο Ελληνικό ποδόσφαιρο κατέρρευσε! Η παράγκα και η εγκληματική είναι ξεδοντιασμένες, οι χιλιοτραγουδισμένοι διαιτητές έχουν πάει σπίτι τους, τα υποβολιμαία ρεπορτάζ εξαφανίζονται και στην επιφάνεια αναδεικνύεται το πραγματικό ποδόσφαιρο. Επί τέλους «ελθόντες εις ευατόν», κάποιοι άρχισαν να τα ξεχνάνε όλα αυτά τα σαθρά άλλοθι και να μιλάνε για ποδόσφαιρο! Να συγκρίνουν τις τωρινές ομάδες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού και να οδηγούνται σε ποδοσφαιρικά συμπεράσματα, σε σχέση με την έκβαση του αγώνα! Πάνε οι επενδύσεις πάνε και τα μπάτζετ…. Η ΑΕΚ εξακολουθεί να έχει αυτή την συνετή πολιτική σε σχέση με τα μπάτζετ, πληρώνοντας πάντα με μετρητά, μια πολιτική που, όμως, την έχει ενδυναμώσει ουσιαστικά, και θα μιλήσουμε γι αυτό παρακάτω, και απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός με αυτόν τον ψευδεπίγραφο «Πακτωλό» εκατομμυρίων, που στο τέλος αποδεικνύονται όλοι δανεικοί και με πίστωση!!!
Και τώρα, λοιπόν, «ενώπιοι ενωποίοις», να μιλήσουμε για το πραγματικό ποδόσφαιρο και να αξιολογήσουμε το αγωνιστικό momentum και προφίλ της κάθε ομάδος και να οδηγηθούμε την προσεχή Κυριακή ΜΟΝΟ στο γήπεδο, σε έναν αγώνα κομβικό και σηματωρό, για πολλούς, σχετικά με την έκβαση του εφετεινού πρωταθλήματος. Εδώ θα φανεί αν η ΑΕΚ, πρωτίστως, που μας αφορά και μας ενδιαφέρει, αν θα πιστοποιήσει πως είναι αυτή την στιγμή η καλύτερη Ελληνική ομάδα και πρώτο φαβορί για τον τίτλο, με μια ομάδα πειθαρχημένη, δουλεμένη, με αυτοματισμούς και φιλοδοξίες και απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός, αν θα βυθισθεί ακόμη περισσότερο στην κρίση και στην αγωνιστική ανυποληψία, η οποία θα τον οδηγήσει σε δύσκολα μονοπάτια στην συνέχεια.
Αξιολογώντας αγωνιστικά την ομάδα της ΑΕΚ, αυτή την στιγμή, παραμονές ενός κρίσιμου ντέρμπυ, με μάτι αντικειμενικό και ψυχρό, βλέπουμε, όπως και κάθε εχέφρων φίλαθλος, πως βρίσκεται σε πολύ καλό φεγγάρι. Μετά από εκείνον τον αψυχολόγητο αγώνα με την ΤΣΣΚΑ στην Καλογρέζα, όπου δεν …θέλησε να διεκδικήσει απολύτως τίποτα, υποτασσόμενη μοιρολατρικά στις γνωστές θεωρίες του μπάτζετ, μετά από εκείνον τον κούφιο και ακαταλαβίστικο αγώνα, ο Χιμένεθ και η ομάδα του, σκεπτόμενοι ρεαλιστικότερα και δυναμικότερα έχουν παρουσιάσει μια διαρκή άνοδο, από αγώνα σε αγώνα, μια άνοδο που έχει φέρει την ΑΕΚ σε πολλή καλή αγωνιστική κατάσταση, να είναι, αυτή την στιγμή, η καλύτερη ομάδα και πιο φορμαρισμένη στη χώρα.
Αποσαφηνίστηκαν οι ρόλοι των ποδοσφαιριστών και προέκυψαν ποδοσφαιριστές αστέρια, οι οποίοι αρχικά ήταν ένα αίνιγμα! Αναφερόμαστε στην περίπτωση του Λιβάγια. Απ΄τον Κροάτη, πλέον, αρχίζει και σταματά η ενδεκάδα της ΑΕΚ! Ένας ποδοσφαιριστής ενιαροδεκάρι, oll around player κατά του Άγγλους, με απίστευτη τεχνική κατάρτιση, αστείρευτες δυνάμεις και αγωνιστικό τσαμπουκά, μια ποδοσφαιρόφατσα, που δεύτερός του δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο! Έχει τον οίστρο της απίστευτης δημιουργίας μέσα στο παιγνίδι και την μοναδική ικανότητα, με μια ενέργεια, να αλλάξει τον ρούν κάθε παιγνιδιού, ενώ η παρουσία του στο γήπεδο είναι, ομοιογενής, ομαλή και διαρκής σε όλον τον αγώνα, χωρίς να αρκείται σε εκλάμψεις! Αν κάποια στιγμή και όλοι ευελπιστούμε πως αυτή η στιγμή θα είναι την Κυριακή με τον Ολυμπιακό, σπάσει και το … ρόδι του γκολ, τότε θα μιλάμε για μια απ’ τις καλυτερότερες περιπτώσεις ξένων παιχτών που έχουν παίξει στη χώρα μας!
Με τον Λιβάγια αρχηγό και πρωτεργάτη, για να μπούμε και σε αγωνιστικά πλάνα, ο Χιμένεθ, λογικά, δεν θα ξεφύγει απ’ το 4-2-3-1, ώστε να χωρέσει στην ενδεκάδα ότι καλύτερο διαθέτει αυτή την στιγμή η ΑΕΚ! Ο Ανέστης, με τους προσωπικούς βαθμούς, που έχει δώσει μέχρι τώρα, κάτω απ’ τα δοκάρια, ο Γκάλο φρέσκος και ξεκούραστος, δεξιός μπακ και ο τούρμπο Μπακάκης, έστω και με ανάποδο πόδι αριστερός μπακ, αφού δύσκολα θα παίξει ο Λόπεζ. Για τον Πορτογάλο αριστερό φουλ μπακ να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά. Πρόκειται για μεταγραφή χρυσάφι! Στο κέντρο της άμυνας ο… Μπάτμαν Βράνιες με την εφετινή αποκάλυψη που ακούει στο όνομα Τσόσιτς. Στο κέντρο του γηπέδου Σιμόες και Γιόχανσον, για τους οποίους τα σχόλια περιττεύουν, στα φτερά ο υπερηχητικός Χριστοδουλόπουλος με το ατέλειωτο σκοράρισμα και ο καταπληκτικός, και σαν έξω αριστερά, Μάνταλος με τις μοναδικές του συγκλίσεις στην αντίπαλη περιοχή, μπροστά ο Αραούχο, ο… μετρ του Ολυμπιακού και πίσω του ο Λιβάγια, ο ποδοσφαιριστής «Γαλλικό κλειδί», που γνωρίζει, με μαγικές ενέργειες, να ξεκλειδώνει και τις πιο δύσκολες άμυνες!
Λογικά αυτή θα είναι η ενδεκάδα του Χιμένεθ. Απ’ την άλλη ο Χάσι, δέχεται λένε τα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού… συστάσεις, από διαφόρους, για τους ποιους παίχτες θα χρησιμοποιήσει!!! Φανταστείτε του μέγεθος του ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ που έχει όλο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα του Ολυμπιακού!!! Παρά ταύτα, όμως, το παιγνίδι είναι ντέρμπυ και, παρά την εξώφθαλμη ανωτερότητα της ΑΕΚ σε όλους τους τομείς, ναι ρε και στο μπάτζετ αν θέλετε, πάντα ενεδρεύει η λεπτομέρεια που μπορεί να οδηγήσει στην έκπληξη. Πάντως αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι της ΑΕΚ είναι οι κάρτες… Ο Ολυμπιακός εκεί θα το πάει το παιγνίδι, έτσι τους δασκαλεύουν κιόλας, αφού πέφτουν όλοι τους πάνω στον διαιτητή, θα επιδιώξουν να πάρει κάποια κάρτα η ΑΕΚ, δεν έχει άλλη παρασκηνιακή δυνατότητα. Προσοχή Λιβάγια, Βράνιες και Χριστοδουλόπουλε, που εύκολα ανοίγετε διαλόγους με αντιπάλους… Μεγάλη προσοχή… Έχουν επενδύσει πολλά σ’ αυτόν τον τομέα…


