Το «καμπανάκι» κινδύνου χτύπησε με τον ΟΦΗ… Εχθές ήταν λάθος επαναλαμβανόμενο που δεν πρέπει να ξανασυμβεί!
Ο τρόπος που παρατάχθηκε εχθές η ομάδα δεν ήταν έκπληξη. Όποιος περίμενε εκτεταμένο ροτέισον και «φρέσκα» πόδια να βγαίνουν… μπροστά , τότε δεν έχει μελετήσει καθόλου τον Μάρκο Νίκολιτς. Ο Σέρβος τεχνικός , λίγο – πολύ , προχωράει με το μότο «Αυτούς ξέρω , αυτούς εμπιστεύομαι , αυτούς επιλέγω». Πρέπει κάποιος να είναι πολύ τυχερός ώστε να πάρει ευκαιρίες συνεχόμενες , χωρίς να ανήκει εξ αρχής και απίστευτα ικανός ώστε να το καταφέρει.
Τι είδαμε λοιπόν εχθές ; Δέκα από τους ένδεκα που ξεκίνησαν κόντρα στη Λέφσκι Σόφιας να ξεκινούν και στη «Λεωφόρο» με μόνη αλλαγή τον Βίταλις να παίρνει τη θέση του Καϊρίνεν. Ο λόγος πιθανότατα για να ολοκληρώσει την προσαρμογή του όσο πιο γρήγορα γίνεται κι ο Ούγγρος μέσος. Κατά τ΄ άλλα , οι υπόλοιποι παίκτες ήταν αυτοί που περιμέναμε. Σύμμαχος σε αυτήν την επιλογή ήταν και το γεγονός πως το ευρύ 4-0 της Ευρώπης δεν ήρθε με… κατάθεση ψυχής μέχρι το τελευταίο λεπτό αλλά υπήρξε και μια διαχείριση δυνάμεων.
Στα του αγώνα , η ΑΕΚ , κατ΄ εμέ μπορεί να νιώθει και ευτυχισμένη που έφυγε με την ισοπαλία. Δεν υπάρχει καμία «κλοπή βαθμών» από την Κηφισιά επειδή σκόραρε στο τέλος της αναμέτρησης και φυσικά επηρέασαν ελάχιστα έως καθόλου τα όσα μπορεί να επικαλεστεί κάποιος για δικαιολογίες. Ναι μεν υπάρχουν και λάθη διαιτητών και κακός αγωνιστικός χώρος αλλά αν η ομάδα σταθεί εκεί , θα χάσει το δάσος. Ένα δάσος που δείχνει προβλήματα που επιβάλλεται να βρουν επίλυση άμεσα.
Η «Ένωση» στερείται ταχύτητας. Είναι φυσιολογικό μέχρι ένα σημείο. Αγωνίζεται με 2 βαριά κορμιά στην επίθεση που αποχωρίζονται ο ένας τον άλλον 20-25 λεπτά πριν τη λήξη του εκάστοτε αγώνα. Στο χώρο του κέντρου , αφού αποχώρησε ο πλέον κινητικός παίκτης που είχε η ΑΕΚ ο Ορμπελίν Πινέδα , Ο Μάριν προσπαθεί να καλύπτει χώρους κι ο Βίταλις δεν μπορεί να κριθεί για την ταχύτητά του καθώς ήταν για αρκετό χρονικό διάστημα «χαμένος». Ο Καϊρίνεν , όταν ξεκινάει βασικός ή εισέρχεται από τον πάγκο , κατεβάζει την ταχύτητα της ομάδας ακόμη περισσότερο.
Όλα αυτά όμως έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Οι δυο επιθετικοί της ΑΕΚ ( Γιόβιτς – Βάργκα κατά 99% έως τώρα ) δεν μπορούν να γυρνάνε στο κέντρο και να βοηθάνε στο μαρκάρισμα ή στην κυκλοφορία. Στη μετάβαση της μπάλας συμβάλλει βέβαια ο Σέρβος αλλά όχι συχνά και με συνέπεια. Η επιλογή των δύο προωθημένων στερεί ένα χαφ από την ομάδα. Το θέμα είναι πως , ακόμη κι αν κερδίζει η «Ένωση» και χρειάζεται να «κλείσει» χώρους στο κέντρο , πάλι ο Μάρκο Νίκολιτς δεν αποσύρει τον έναν εκ των δύο ώστε να «ρίξει» στο ματς κάποιο μέσο. Αυτό και σε συνδυασμό με την απουσία του Πινέδα πλέον , έφερε στο χώρο του κέντρου μια σύγχυση και έναν Μαρίν να τρέχει να καλύψει χιλιόμετρα για όλους και για όλα.
Πέραν του αγωνιστικού , κακά τα ψέματα δε χρειάζονται παραπάνω παίκτες από το υπάρχον ρόστερ για να πάρεις διπλό σε ουδέτερη έδρα κόντρα στην Κηφισιά , εχθές έπαιξε μεγάλο ρόλο και η κακή νοοτροπία. Λάθος αντιμετώπιση από τους πρωταγωνιστές. Προπονητής και παίκτες δεν εμφανίστηκαν πνευματικά έτοιμη να αφήσουν «πίσω» τη μεγάλη πλην μεμονωμένη επιτυχία με την πρόκριση στο League Phase του Uefa Champions League. Αυτό πρέπει να αλλάξει άρδην και να μην εμφανιστεί ξανά η ομάδα με τέτοιο τουπέ.
Χρειάζεται και ενίσχυση η ΑΕΚ ; Ναι. Στα φτωχά μου μάτια θεωρώ πως η συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (όχι στο Conference League που ήταν πέρσι) αλλά και η προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου χρειάζεται άμεση και ουσιαστική ενίσχυση. Κατ΄ εμέ πάντα , τρεις θέσεις θα έπρεπε να καλυφθούν. Αρχικά στο κέντρο της άμυνας. Ιδανικά θα μπορούσε να αποκτηθεί ένας παίκτης που θα προοριζόταν για βασικός αλλά επειδή στο μυαλό του Νίκολιτς το Μουκουντί – Ρέλβας δεν αλλάζει , ίσως ένας ισάξιος. Αν ( χτύπα ξύλο και λοιπές προλήψεις ) χρειαστεί να απουσιάσει ένας εκ των δύο , ποιος θα πάρει τη θέση του σε κάποιο μεγάλο ματς ;
Εκτός των στόπερ λοιπόν , χρειάζεται ένας παίκτης να «ξεκουράζει» τον Λάζαρο Ρότα. Καλός , χρυσός ο Έλληνας δεξιός οπισθοφύλακας αλλά δε γίνεται να παίζει μόνος του και το backup του να είναι ένας στόπερ που παίζει και δεξί μπακ αλλά γενικά δεν παίζει ποτέ (Μάρτιν Γκεοργκίεφ). Τέλος , ίσως θα έπρεπε να αποκτηθεί ακόμη ένας εξτρέμ να καλύψει το κενό του Ελίασον που , κατά τη γνώμη μου , η ΑΕΚ βιάστηκε να αποχωριστεί από το ρόστερ της. Ο Ολεξάντρ Ζούμπκοφ , ναι είναι νωρίς για να κριθεί , αλλά δεν έχει δείξει κάτι αξιόλογο. Σε λιγότερο χρονικό διάστημα για παράδειγμα έχει προλάβει να «μαγέψει» ο Λόβρο Μάγερ. Ο Ουκρανός εξτρέμ κινείται σε πολύ ρηχά νερά.
Δεν μπορώ να καταλάβω την απουσία κάποιων παικτών από τη βασική ενδεκάδα σε συνδυασμό με την παρουσία κάποιων άλλων. Για παράδειγμα , ο Κοϊτά περνάει μια περίοδο ντεφορμαρίσματος γιατί να μην αγωνισθεί ο Κουτέσα; Γιατί ο Ζίνι να μην ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα κάποια στιγμή; Πολλά ερωτήματα μπορούν να δημιουργηθούν όμως ένας μπορεί να δώσει απαντήσεις κι αυτές μέσα στον αγωνιστικό χώρο…
ΥΓ : In Nikolic we trust
ΥΓ 2 : Η συνέχεια ( εκτός του ματς κόντρα στο Νέστο Χρυσούπολης ) είναι δύσκολη και θέλει προσοχή
ΥΓ 3 : Στο τέλος θα είναι… όλα καλά
ΥΓ 4 : ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΑΧΑ… ΑΥΤΗ Η ΟΜΑΔΑ(ΡΑ)
