Αρχική / AEKPASSION / Ο Τάκης Παναγιωτακόπουλος μας μιλάει για το βιβλίο και την ανεκτίμητη συλλογή του

Ο Τάκης Παναγιωτακόπουλος μας μιλάει για το βιβλίο και την ανεκτίμητη συλλογή του

Μια συνέντευξη-συζήτηση από την οποία μπορείς να αποκομίσεις πολλά είναι αυτή με τον Τάκη Παναγιωτακόπουλο. Έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες εισιτηρίων σε διασυλλογικό επίπεδο. Ένα εγχείρημα χρόνων που έγινε βιβλίο.  

Ο Τάκης Παναγιωτακόπουλος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος από μικρό παιδί είχε το “μικρόβιο” του συλλέκτη. Έτσι, φύλαγε όλα τα εισιτήρια από αγώνες της ΑΕΚ από τότε που μπήκε πρώτη φορά στο γήπεδο μέχρι σήμερα. Ο Τάκης μεγάλωσε στην Σκεπαστή και ταξίδεψε σε κάθε πλευρά της Ευρώπης που έπαιζε η ΑΕΚ. Από το 2013 αποφάσισε να μετουσιώσει σε βιβλίο όλα τα εισιτήρια από παιχνίδια του Δικεφάλου στην Ευρώπη ξεκινώντας από το 1963 μέχρι σήμερα, έχοντας βέβαια και μερικά επιπλέον συλλεκτικά εισιτήρια. Ένα από τα δυσκολότερα που μας διηγήθηκε ήταν αυτό με την Γκόριτσα στη Ριζούπολη, που κόπηκαν ελάχιστα (όλα ήταν διαρκείας) και έχει στην κατοχή το νούμερο 2 εισιτήριο. Πάμε να τον γνωρίσουμε και να “ταξιδέψουμε” στις ιστορίες του.

Πως ήρθε η ιδέα για να φτιάξετε ένα βιβλίο γιατί από την ιδέα στην πράξη μεσολαβούν πολλές δυσκολίες;
Εγώ πάω από 8 χρονών στην ΑΕΚ, πήγα πρώτη φορά στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στον τελικό του 1983. Από μικρό παιδάκι είχα την “κακή συνήθεια” να μαζεύω ότι έγραφε ΑΕΚ. Είχα λοιπόν μια παρακαταθήκη από εισιτήρια που ήμουν παρών. Η ιδέα μπήκε πολύ δυνατά όταν πέσαμε το 2013 με τον Πανθρακικό. Είχα βρει φίλους από το γήπεδο είχαμε συμφωνήσει πως όλοι την καταστρέψαμε την ΑΕΚ. Από τότε έβαλε στοίχημα με τον εαυτό μου να κάνω αυτό το βιβλίο βάζοντας ένα λιθαράκι για να επιστρέψει η ΑΕΚ στην κορυφή. Αυτό όχι γιατί έγραψα ένα βιβλίο με την συλλογή μου αλλά γιατί αυτή τη στιγμή σε Παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει καμία ομάδα που να έχει όλη της την Ευρωπαϊκή ιστορία έστω μέσα από την συλλογή εισιτηρίων. Ακόμα και το βιβλίο για τα 90 χρόνια που βγάλαμε, ο εξαιρετικός άνθρωπος ο Αλέκος Μαργαρίτης, έχει βάλει την πορεία του 77′ αλλά λείπει ένα εισιτήριο, το οποίο το έχω εγώ. Κατάφερα το ακατόρθωτο, να έχω από το 1963 και μετά το 96% το εισιτηρίων. Στερήθηκα χρήματα και χρόνο προσωπικό και  οικογενειακό.  Αλλά το αποτέλεσμα με γεμίζει και με παίρνουν όλοι και μου λένε τα καλύτερα.

 

 

 

 

 

 

Έχετε ξεκινήσει τη συλλογή από τη Μονακό το 1963 μέχρι σήμερα. Αυτά που λείπουν τί έχετε μάθει;
Η ΑΕΚ μέχρι σήμερα έχει παίξει 234 παιχνίδια στο κύπελλο UEFA, στο Europa League, το Πρωταθλητριών το Champions League, σε όλα. Από αυτά τα παιχνίδια εγώ δεν έχω μόνο 12 εισιτήρια. Δηλαδή το 4%, μέσα-έξω. Το πρώτο παιχνίδι με τη Μονακό δεν το έχω, αλλά το δεύτερο με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ το έχω. Για να καταλάβει και ο κόσμος, εγώ μιλάω με όλους τους Ευρωπαϊους συλλέκτες, αυτά τα 12 που λείπουν δεν τα έχει δει ποτέ κανείς. Και κάποια από αυτά που έχω, τα είδανε πρώτη φορά σε μένα.

Πόσο δύσκολο για έναν άνθρωπο που δεν είναι δουλειά του αυτό το πράγμα να το υλοποιήσει και μάλιστα χωρίς βοήθεια;
Εγώ όπως σου είπα, ήμουν συλλέκτης από μικρός, και μετά έγινε από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στην Ελλάδα. Ειδικότερα της ΑΕΚ σε φανέλες, λάβαρα, μπάλες, πάρα πολλά. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί για να βρεις εισιτήρια του 60′ και του 70′ διότι οι περισσότεροι τα πετάνε αλλιώς τα έχουν αφήσει σε κάποιο σπίτι ξεχασμένα. Οπότε θέλει λίγο θράσος για να “ενοχλήσεις” αυτούς που πιστεύεις ότι θα έχουν κάτι. Επίσης συνεργάστηκα με πολλούς ξένους συλλέκτες οι οποίοι με βοήθησαν αλλά και μου ζήταγαν και εισιτήρια άλλων ομάδων. Γιατί οι ξένοι, όταν θέλουν να βρουν εισιτήρια ξέρουν εμένα. Είμαι σε αυτόν τον χώρο μια δεκαετία κοντά με γνωριμίες σε συλλέκτες σε όλο τον κόσμο.

Μετά από κάποια στιγμή τα εισιτήρια έρχονται πιο εύκολα στην κατοχή σας;
Εγώ στην κατοχή μου έχω περίπου 2.000 εισιτήρια της ΑΕΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το ιστορικότερο εισιτήριο που έχω στην κατοχή μου είναι φιλικός αγώνας με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1965 το 3-3 που βγήκε και το “Της Ρεάλ το φόβητρο έγινε το όνομα σου”.  Υπάρχουν και παιχνίδια βέβαια το 1963 που ήρθε η Ίντερ πρωταθλήτρια Ευρώπης και την κερδίσαμε σε φιλικό με 1-0 ή με την Ρόμα το 1959 που δεν τα ξέρει ο κόσμος. Είναι πολύ δύσκολο κάποια στιγμή έκανα ένα χρόνο να βρω εισιτήριο παλιό. Άλλος στην θέση μου θα τα παράταγε.

Είμαι σίγουρος θα το έχετε, και θέλω να μου πείτε την ιστορία γύρω από αυτό το εισιτήριο με την Παρτιζάν στο φιλικό του 1999 στην περίοδο των βομβαρδισμών στο Βελιγράδι;
Βέβαια το έχω και μάλιστα το έχω δύο φορές, τη μια άκοπο και την άλλη κομμένο. Και πρόσφατα το χάρισα στο Μουσείο της ΑΕΚ. Μάλιστα από εκείνο το παιχνίδι έχω και την κονκάρδα από τους περίπου 80 φίλους της ΑΕΚ που ήταν εκεί. Ήταν μια κονκάρδα με το στόχο (όπλου). Εκείνη μου την έδωσε ένας φίλος μου γηπεδικός. Εγώ δεν πήγα στο παραένα εκεί. Γι’αυτό το λόγο υπάρχουν μέσα στο βιβλίο ονόματα φίλων που με βοηθήσανε. Αυτός ήταν όρος, για το όποιος με βοήθησε να μπει στο βιβλίο. Μάλιστα όταν πήγα στην ΠΑΕ έθεσα δύο όρους. Αυτός με τα ονόματα ήταν ο ένας και ο δεύτερος ήταν πως ένα μέρος από τα έσοδα θα δοθούν σε ίδρυμα με παιδάκια.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά με την “Αγιά Σοφιά” και την επιστροφή στο “σπίτι” τί μνήμες ξυπνάει;
Εγώ έζησα από μικρό παιδάκι τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ακόμα και το Webley να φτιάχναμε, εμάς τους παλιούς οι μνήμες και οι εικόνες μας είναι στο παλιό γήπεδο στη Σκεπαστή που ήταν μοναδική στην Ελλάδα. Ακόμα και τώρα έχω μπει πολλές φορές στο γήπεδο και ανατριχιάζω και συγκινούμαι. Πόσο μάλλον όταν θα είναι έτοιμο και θα πάρω τον γιο μου στο πρώτο παιχνίδι. Είναι το σπίτι μας και εκεί δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν και είναι πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ.

Στο βιβλίο μέσα τί θα δει ο κόσμος που θέλει να το αγοράσει; Τι περιέχει η δομή του σε κάθε σελίδα;
Το βιβλίο έχει 240 σελίδες και είναι όλες έγχρωμες. Υπάρχουν μέσα όλες οι ομάδες οι οποίες έχει αντιμετωπίσει η ΑΕΚ με τα σήματα τους, τα οποία είναι 99. Η κάθε σελίδα του παιχνιδιού είναι αφιερωμένη σε κάθε ματς. Εκεί υπάρχει το εισιτήριο του αγώνα, σε ποιο γήπεδο έγινε, τους σκόρερ, τους προπονητές και τους διαιτητές. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία των αγώνων της ΑΕΚ αλλά και το τί συνέβαινε στο παρελθόν όπως το ότι το 1960 δεν υπήρχαν αλλαγές. Με παίρνουν οπαδοί άλλων ομάδων να αγοράσουν το βιβλίο και να μου δώσουν συγχαρητήρια.

Ποιες είναι έτσι οι πιο ωραίες ιστορίες που μπορείτε να διηγηθείτε για να μάθουμε περισσότερα για την σπουδαία και ανεκτίμητη συλλογή;
Ένας Βέλγος μου ζήτησε εισιτήριο Παναθηναϊκός-Άντερλεχτ το 1992 και αν μπορώ να το βρω να ανταλλάξουμε. Έτσι, εγώ μίλησα με έναν φίλο μου ο οποίος το έψαξε και το βρήκε. Μου έκανε αυτή τη χάρη και μου το έδωσε και μάλιστα ήταν άκοπο. Ήταν πολύ σπάνιο να βρεις άκοπο εισιτήριο. Πιο πιθανό είναι να πιάσεις το τζόκερ παρά να βρεις άκοπο εισιτήριο το 1985. Του βρήκα 11 εισιτήρια του παιδιού με κορυφαίο το Ρεάλ ΑΕΚ το 1985 στο Μπερναμπέου το 5-0.
Μια ακόμα ιστορία με άκοπο εισιτήριο που ήταν πολύ σπάνιο να βρεις, έγινε με τη Ντιναμό Δρέσδης (το αγαπημένο παιχνίδι που έχω δει όντας στο γήπεδο) το οποίο το έχω και 3 φορές. Πήρα λοιπόν έναν φίλο κάποια στιγμή και ήθελε να μου δώσει κάποια εισιτήρια. Ήθελε να μου δώσει το ΑΕΚ-Ντιναμό Δρέσδης ολόκληρο. Όταν τον ρώτησα πως έγινε αυτό, μου είπε πως είχαν φύγει από το Σύνδεσμο της ΑΕΚ στο Ναύπλιο και και είχε ξεχάσει το εισιτήριο στο σπίτι. Οπότε αγόρασε ακόμα ένα έξω από το γήπεδο και το ένα του έμεινε άκοπο.
Ενώ μια ακόμα φορά που είχα μιλήσει με έναν 86χρονο ΑΕΚτζη που μου έδωσε από το 1960 πράγματα. Τα εισιτήρια που μου λείπουνε από τη συλλογή για τα παιχνίδια του 1960 δεν τα κράτησε μου είπε , γιατί όσα χάναμε τα πέταγε.

Ακόμα ένα εισιτήριο που φαντάζομαι ήταν πολύ δύσκολο και ίσως λείπει από τη συλλογή σας, να είναι αυτό με τη Βλάσνια Σκόρδα στην Αλβανία. Υπάρχει ιστορία γύρω από αυτό το εισιτήριο;
Άλλο τρομερά δύσκολο εισιτήριο τότε. Τότε είχαμε πάει αρκετοί Έλληνες αλλά μας σπάσανε τα κεφάλια. Είχε γίνει τέτοιος πετροπόλεμος που είχαμε μπει στον αγωνιστικό χώρο για να γλιτώσουμε. Το εισιτήριο γράφει τότε 3 dol, λέγοντας “έρχονται οι Έλληνες, κάτσε να τους πάρουμε τα λεφτά”. Το έχω άκοπο και αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όποιος θέλει να αγοράσει το βιβλίο και να έχει ένα ανεκτίμητης αξίας ΑΕΚτζήδικο θησαυρό στο σπίτι του μπορεί να μπει ΕΔΩ και να παραγγείλει στον Τάκη Παναγιωτακόπουλο, μέσα από τη σελίδα του AEK Athens Tickets Collection. 

Σχετικά με Κωνσταντίνος Κουτλιάνης

Ο Κωνσταντίνος Κουτλιάνης, σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και αποφοίτησε το 2018. Το 2019 πραγματοποίησε την 6μηνη πρακτική του άσκηση στην ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Είναι δημιουργός και συντάκτης του αθλητικού site Kseperasetous.com. Έχει εργαστεί επίσης και σε άλλο αθλητικό site, για 3 χρόνια αρθρογραφούσε σε μουσικό blog και συνεργάζεται με ραδιοφωνικό σταθμό. Διαχειρίζεται τα social media,αρθογραφεί και κάνει συνεντεύξεις για το AEKPASSION ως μέλος του.

Ελέγξτε επίσης

Ανασκόπηση ΑΕΚ: ένας ολόκληρος(σχεδόν) σύλλογος σε αγωνιστική κατάρρευση!

Ο Μπάμπης Εγγλέζος γράφει για την τραγική αγωνιστικά χρονιά σε όλα σχεδόν τα τμήματα του …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com