Το AEKpassion.gr από σήμερα θα κάνει αφιερώματα σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ.
Σήμερα στο κείμενο μας θα αναφερθούμε στον Βασίλη Τσιάρτα. Και στις ένδοξες μέρες αυτού του μεγάλου παίκτη που έγραψε την δική του ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Βασίλης Τσιάρτας. προσέφερε πολλές στιγμές μαγείας… με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα.
Τη μέρα που γεννήθηκε στις 12/11/1972 η ΑΕΚ έφερε εκτός έδρας ισοπαλία στα Τρίκαλα για το πρωτάθλημα. Και την μέρα έκλεισε τα 30 του χρόνια έμπαινε αλλαγή με την φανέλα της ΑΕΚ, στο Ολύμπικο της Ρώμης αγωνιζόμενος για 29′ λεπτά κόντρα στη Ρόμα όπου με ασίστ δικιά του η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έκανε το 1-1 με κεφάλια του Βάλτερ Σεντένο στην αήττητη πορεία στους ομίλους τους Champions League.
O άνθρωπος που τον έφερε στην ΑΕΚ
Ο Βασίλης Τσιάρτας αγωνιζόμενος με την φανέλα της Νάουσας, είχε αφήσει διαπιστευτήρια του ο νεαρός τότε αριστεροπόδαρος χαφ ήταν από τα πρώτα ονόματα στην Β΄Εθνική (σ.σ. τωρινή Super League 2), ενδιαφέρον είχε δείξει και ο Παναθηναϊκός για να τον αποκτήσει. Όμως ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατάφερε να τον φέρει στην ΑΕΚ. Καθοριστικό ρόλο στο να πεί το «ναι» στην Ένωση έπαιξε ο πατέρας του Τάσος Τσιάρτας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΕΚ είπε: «ο μέλλον του παιδιού μου είναι με τον Μπάγεβιτς».
Το πούλμαν της Original πουταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια για να τον ντύσει στα «κιτρινόμαυρα»
Όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στην ΑΕΚ, ένα πούλμαν της Original ταξίδεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αλεξάνδρεια Ημαθίας για να του «πει» το καλωσόρισες να τον ντύσει στα «κιτρινόμαυρα» και να του κάνει δώρο το λευκό κασκόλ.


Ένιωσε δέος όταν μπήκε για πρώτη φορά στα αποδυτήρια
Όταν μπήκε για πρώτη φορά στα «κιτρινόμαυρα» αποδυτήρια ένιωσε δέος, καθώς ο νεαρός μέσος θα είχε για συμπαίκτες αρκετά μεγάλα ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου τους (Στέλιο Μανωλά, Αντώνη Μήνου, Τάσο Μητρόπουλο, Τόνι Σαβέφσκι) και έναν πρωταθλητή Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς.
Το ντεμπούτο του «Μάγου» στη Ριζούπολη, και τα 3 πρώτα γκολ με την ΑΕΚ
Στις 6 Δεκεμβρίου του 1992 στο γήπεδο της Ριζούπολης ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, χρησιμοποιεί σαν αλλαγή για πρώτη φορά τον Βασίλη Τσιάρτα με την φανέλα της ΑΕΚ. Για πρώτη φορά θα βρει δίχτυα στο παιχνίδι με την Κόρινθο και μάλιστα σκόραρε δις, το τρίτο τέρμα το πέτυχε κόντρα στον Απόλλων Καλαμαριάς (νυν Πόντου), σε όλα τα πρώτα παιχνίδια ο Μπάγεβιτς χρησιμοποιούσε σαν αλλαγή τον νεαρό τότε Βασίλη Τσιάρτα.

Η καθιέρωση του στην ΑΕΚ, και η μεταγραφή στη Σεβίλλη
Από τη σεζόν 1993-94 ο Βασίλης Τσιάρτας καθιερώθηκε στην ΑΕΚ, να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο (Champions League) με την φανέλα της ΑΕΚ. Την τελευταία του χρόνια με την Ένωση κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ και της ομάδας του και και του πρωταθλήματος με 26 γκολ. Υπήρχε μια φήμη εκείνη την εποχή στην ποδοσφαιρική πιάτσα, πως οι τότε άνθρωποι της Σεβίλλης είχαν έλθει στην Ελλάδα για τον Βασίλη Καραπιάλη, όμως σε ένα εστιατόριο ένας σερβιτόρος τους είπε: «γιατί δεν βλέπετε τον άλλο νεαρό Βασίλη της ΑΕΚ». Οι άνθρωποι της Ισπανικής ομάδας είδαν στη συνεχεία τον Βασίλη Τσιάρτα και έτσι ο Έλληνας μέσος πήγε στη Σεβίλλη. Στην ομάδα της Ανδαλουσίας έως το 2000 με αξιόλογες εμφανίσεις, ωραία γκολ κι ακόμη και σήμερα οι οπαδοί της τον θυμούνται με θαυμασμό. Δεν του έδωσαν τυχαία το προσωνύμιο ” El Mago” ( ο Μάγος).

Η επιστροφή στην ΑΕΚ
Το 2000 επιστρέφει στην ΑΕΚ και παίζει έως το 2004, ενώ έχει μάλιστα ωραία συνεργασία με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Κατόπιν η καριέρα του παίρνει τη φθίνουσα αφού πάει για ένα εξάμηνο στην Κολωνία ( 4 ματς 1 γκολ) και για λίγο διάστημα παίζει και στον Εθνικό Πειραιώς( 3 ματς 1 γκολ). Αφού πέρασε από όλες τις ομάδες ( παίδων, νέων, ελπίδων) της Εθνικής αγωνίστηκε και σε 70 ματς της Εθνικής ανδρών πετυχαίνοντας 12 γκολ.
Η φωτογραφία που έβγαλε ο Κασίγιας στο γκολ με τη Ρεάλ Μαδρίτης
Στην ίδια εστία που πέτυχε το πρώτο του γκολ με την φανέλα της ΑΕΚ, τον Οκτωβρίου του 2002 η ΑΕΚ υποδεχόταν για την φάση των ομίλων του Champions League την Ρεάλ Μαδρίτης στο 5′ λεπτό η Ένωση κερδίζει φάουλ έξω από την μεγάλη περιοχή ο ” El Mago”είναι πάνω από την μπάλα εκτελεί το φάουλ και κάνει το 1-0 με τον Κασιγίας να βγάζει φωτογραφία. Και να δίνει δύο ασίστ σε Μαλαδένη και Νικολαϊδη.

Όπως είχε πει ο προπονητής του στη Σεβίλλη Marcos Alonso: «Αυτά που κάνει ο Βασίλης με την μπάλα. δημιουργία, τελική πάσα, δεν μπορεί να τα κάνει άλλος». Κι αφού έπεσε άκρα του τάφου σιωπή στα αποδυτήρια τους απαντά τότε μη μιλάτε να παίξει άμυνα ο Τσιάρτας. Την σημερινή εποχή δύσκολα θα ξεχωρίσει παίκτης σαν τον Βασίλη Τσιάρτα, γιατί το ποδόσφαιρο στηρίζεται περισσότερο στη φυσική κατάσταση και στη δύναμη. Ο Βασίλης Τσιάρτας άφησε το δικό του στίγμα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στην A’ Εθνική είχε 195 συμμετοχές με 80 τέρματα, στους αγώνες Κυπέλλου 24 συμμετοχές με 12 τέρματα και στην Ευρώπη 49 συμμετοχές με 10 τέρματα. Συνολικά ο Βασίλης Τσιάρτας μαζί με την παρουσία του στο εξωτερικό συμμετείχε σε 434 αγώνες πρωταθλήματος σκοράροντας 148 τέρματα και αξιοσημείωτο είναι πως δεν αποβλήθηκε ποτέ στην καριέρα του.
Απολαύστε όλα τα γκολ του Βασίλη Τσιάρτα με την φανέλα της ΑΕΚ

