Αρχική / AEKPASSION / Μελετώντας τον Καρέρα (Μέρος 3ο)

Μελετώντας τον Καρέρα (Μέρος 3ο)

Τρίτο και τελευταίο μέρος της ανάλυσης των συστημάτων του Μάσιμο Καρέρα, με το 3-5-2!

Το 3-5-2 (ή 5-3-2), είναι ένα σύστημα που φέρνει στο νου κυρίως αμυντικογενή τρόπο σκέψης. Ο Καρέρα υπήρξε κεντρικός αμυντικός στην καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής και σαν βέρος Ιταλιάνος σίγουρα έχει τη φιλοσοφία της καλής άμυνας.


Πλέον με την έλευση των Χνιντ και Νεντελτσάρου από το καλοκαίρι, έχει και την (αριθμητική) δυνατότητα να το εφαρμόσει. Τσιγκρίνσκι – Σβάρνας – Χνιντ – Νεντελτσάρου – Λάτσι, είναι τα 5 στόπερ που υπολογίζει ο Καρέρα. Αξίζει όμως να θυμήσουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν για διάταξη με 3 στόπερ, ο Μανόλο Χιμένεθ εμπιστευόταν τον Μιχάλη Μπακάκη σαν αριστερό στόπερ, ενώ όσοι παρακολουθούν τον φετινό Ατρόμητο θα έχουν διαπιστώσει ότι και ο Ροντρίγκο Γκάλο χρησιμοποιείται σαν δεξί στόπερ , στο 3-4-3 που παίζει αρκετές φορές ο Κάναντι.

Το 3-5-2 στην επιθετική φάση μετατρέπεται ουσιαστικά σε 3-3-4 και στην αμυντική σε 5-3-2. Στηρίζεται στην καλή λειτουργία των πλάγιων μπακ-χαφ που πρέπει να τρέχουν πάνω κάτω όλη την πλευρά, να λειτουργούν σαν χαφ – εξτρέμ στην επίθεση και σαν μπακ στην άμυνα.

Εξαιρετικά δύσκολος ρόλος που μόνο παίκτες σαν τον Μιχάλη Κασάπη ή τον Γρηγόρη Γεωργάτο μπορούσαν να αντεπεξέλθουν άριστα. Στην φετινή ΑΕΚ , ο Έλντερ Λόπες αριστερά όταν είναι προσεκτικός στα αμυντικά του καθήκοντα μπορεί να είναι επαρκής, ενώ από δεξιά όσο και να προσπαθεί ο Μιχάλης Μπακάκης να βελτιωθεί στο επιθετικό κομμάτι, είναι φανερό ότι έχει ”ταβάνι’’. Ο Ινσούα δεν έχει πείσει ακόμη ούτε για τα αμυντικά του καθήκοντα, ενώ ο Βασιλαντωνόπουλος από δεξιά δίνει κάποιες ελπίδες αισιοδοξίας με το πάθος του και την ένταση στο παιχνίδι του.Ο Παουλίνιο έμεινε γιατί δεν γινόταν να φύγει, ενώ ήδη αναζητείται δεξιός μπακ για τη χειμερινή περίοδο των μεταγραφών.

To συγκεκριμένο σύστημα στην ΑΕΚ προκύπτει από την ανάγκη να καλυφθούν οι αμυντικές της αδυναμίες. Έτσι προσπαθεί ο Καρέρα να πλαισιώνει τον Τσιγκρίνσκι με 2 ακόμη γρήγορους και αποφασιστικούς κεντρικούς αμυντικούς, ώστε να μην κινδυνεύει από τον άξονα.

Στα δυνατά του σημεία είναι η συγκέντρωση  πολλών παικτών στον άξονα, με συνέπεια  δύσκολα να μπορείς να δεχθείς απειλείς από εκεί.

Σε φάση άμυνας έχεις 5 αμυντικούς κοντά στην περιοχή που με βοήθειες από τα χαφ γίνονται περισσότεροι.

Αντίθετα στα μείον είναι ότι έχεις λίγους στα ”φτερά’”, ουσιαστικά μόνο τον μπακ-χαφ από κάθε πλευρά ουσιαστικά που παίρνει όλο το βάρος του παιχνιδιού όπως τονίσαμε και παραπάνω. Αν δεν πάρουν βοήθειες από τα κεντρικά χαφ ή τα στόπερ, είναι εύκολο να βρεθούν 1 εναντίον 2 και να έχουν πρόβλημα. Μάλιστα οι οπαδοί δεν το καταλαβαίνουν και τους χρεώνουν πολλές καταστάσεις, αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι κάποιος άλλος όφειλε να τρέξει εκεί για βοήθεια.

Ταυτόχρονα έχεις στιβαρό κέντρο με 3 χαφ που παίζουν κοντά και συνεργάζονται με την άμυνα για να βγάζουν τη μπάλα μπροστά. Eπίσης όπως και στο 4-3-3 που έχουμε έναν αμυντικό χαφ συνήθως, που επιφορτίζεται με την διαχείριση της πρώτης πάσας και λειτουργεί σαν πλέι μέικερ (ή λίμπερο στα χαφ όπως έλεγαν παλιότερα), όποτε αυτό δεν είναι δυνατό από τους στόπερ και πρέπει να κινείται συνέχεια στον κενό χώρο μεταξύ ζώνης άμυνας και κέντρου, ώστε να δίνει επιλογές στους συμπαίκτες του αφού με αυτό το σύστημα μαζεύονται πολλοί στον άξονα και οι αποστάσεις είναι μικρές.

 

Μαζί με τον αμυντικό (ή τους αμυντικούς) χαφ, τα 3 στόπερ έχουν την αρμοδιότητα να κατεβάσουν τη μπάλα μέχρι το κέντρο, διαβάζοντας σωστά τις φάσεις ώστε να πασάρουν την κατάλληλη στιγμή και στον κατάλληλο παίκτη (όχι δηλαδή σε κάποιον που μαρκάρεται καλά και έχει πολλές πιθανότητες να χάσει τη μπάλα.)

Εξάλλου με αυτή τη διάταξη είναι συνήθως 3 εναντίον 2 επιθετικών ή και 3 εναντίον 1 ( αν ο αντίπαλος παίζει πχ 4-4-2 ή 4-2-3-1) και μπορούν να ξεμαρκαριστούν για να βρουν τους κατάλληλους χώρους. Σε περίπτωση που πιέζονται τόσο που δεν βρίσκουν λύση για την πρώτη πάσα, ο τερματοφύλακας είναι αυτός που θα …βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά!

Φυσικά γι’αυτό που περιγράφουμε ιδανικός προφανώς και είναι ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι που έχει την τεχνική κατάρτιση, την ηρεμία και το καθαρό μυαλό να πασάρει σωστά και να ξεκινήσει μία επίθεση με καλές προοπτικές και όχι απλά να φύγει η μπάλα από τα πόδια του.Κοντά του στα χαφ οι Σιμόες και Κρίστισιτς, με τον Σέρβο να έχει και τη μεγάλη κάθετη πάσα που μπορεί να βγάλει ασίστ στον σέντερ φορ του.

 

Οι ακραίοι μπακ-χαφ  για να φτάσουν σε θέση εξτρέμ, χρειάζονται συνεργασίες με τα χαφ ( να παίξουν το ”1-2” για παράδειγμα) και να βγουν σε θέση κοντά στο κόρνερ για σέντρα στην περιοχή, ή να κλείσουν διαγώνια προς τα μέσα αναζητώντας μία ασίστ στα φορ ή ένα καλό σουτ.

Τα 3 χαφ, που παρατάσσονται σε διάταξη τριγώνου συνήθως με έναν αμυντικό μέσο και δύο εσωτερικούς κεντρικούς μπροστά του, έχουν να καλύψουν πολλά χιλιόμετρα για να στηρίξουν τους full back, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βγάλουν και τη μπάλα μπροστά ή να επιχειρήσουν ατομική ενέργεια για να βγουν σε θέση βολής.

Οι δύο φορ πρέπει να κάνουν συνεχώς κίνηση και να ”δείχνουν” με αυτό τον τρόπο στα χαφ που να τους δώσουν τη μπάλα. Χαρακτηριστική είναι η πολύ καλή εικόνα των Τάνκοβιτς, Λιβάγια που αγωνίστηκαν σε αυτές τις θέσεις στο 3-5-2 του Καρέρα στην Ουκρανία, με τη Ζόρια. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν με ένταση στο παιχνίδι και να ‘’ζητούν’’ τη μπάλα με την κίνησή τους σε θέση βολής.

Επομένως με το 3-5-2 γίνεται αντιληπτό ότι αν και δύσκολα μπορείς να ”απλώσεις” το παιχνίδι σε όλο το εύρος του γηπέδου, εξυπηρετεί κυρίως όποιον αμύνεται ή τουλάχιστον θέλει πρωτίστως να αποφύγει το γκολ.

Με το 3-5-2 έχεις προστατευμένο τον άξονα και αναγκάζεις τον αντίπαλο να βγάλει τη μπάλα στα πλάγια για να σε απειλήσει, όπου λόγω χώρου είναι πιο εύκολο να αμυνθείς, εκτός κι αν καταφέρει να σου βγάλει παίκτη παραπάνω όπως τονίσαμε και βάλει τον ακραίο σου μπακ στη μέση.

Έτσι λοιπόν αν η ομάδα καταφέρει να αμυνθεί σωστά, έχει την ευκαιρία για ιδανικές αντεπιθέσεις στηριζόμενη στην ταχύτητα και στην τεχνική κατάρτιση των 2 φορ (Ολιβέϊρα, Ανσαριφάρντ, Λιβάγια, Τάνκοβιτς).

Συμπερασματικά το 3-5-2 μπορεί να προσφέρει σιγουριά στην αμυντική θέση της ΑΕΚ, με ικανή και αναγκαία συνθήκη ο ένας από τους 3 κεντρικούς αμυντικούς να είναι ο Τσιγκρίνσκι και τα 2 πλάγια μπακ χαφ να έχουν γρήγορες επιστροφές και διαγώνιες καλύψεις, ώστε με τη βοήθεια των χαφ να μην βρίσκονται εκτεθειμένοι. Στην επίθεση με αντεπιθέσεις κυρίως από τον άξονα ακόμα και με μικρή κατοχή μπάλας (βλ. πρόσφατο ματς με Ζόρια ) μπορείς να κάνεις τη ”ζημιά”, στηριζόμενος στην ποιότητα παικτών ξθυφ

Πλέον σε ένα ποσοστό 80% Ο Ίλια Ίβιτς εξασφάλισε στον Μάσιμο Καρέρα τα ”υλικά” που χρειάζεται για να υποστηρίξει τα πλάνα που έχει στο μυαλό του.

Εμείς θα ευχηθούμε να τα δούμε όλα αυτά και στον αγωνιστικό χώρο!

Σχετικά με Λάκης Κοντσιώτης

Από μικρός, όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στη Νέα Φιλαδέλφεια στα τέλη του '70, κατάλαβα ότι η ΑΕΚ ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη μου αγάπη.Μια μπάλα ή μια κιτρινόμαυρη φανέλα με το δικέφαλο ήταν διαχρονικά τα καλύτερα δώρα για μένα!Μεγαλώνοντας και αφού ΄΄έφαγα'' τα γόνατά μου στα ξερά γήπεδα των τοπικών πρωταθλημάτων της Αθήνας,προσπάθησα μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας,να παραμείνω κοντά στην ΑΕΚ και στους αγωνιστικούς χώρους.Πλέον έχω αυτή την ευκαιρία μέσα από τη φιλόξενη παρέα του aekpassion και στόχος μου είναι να μεταφέρω στους φίλους της Ένωσης εικόνες,κλίμα και συναισθήματα από την αγωνιστική δράση της ομάδας της καρδιάς μας!

Ελέγξτε επίσης

Αθηναϊκό ντέρμπι με…θέματα!

Μπορεί την αίγλη να την έκλεβε το ντέρμπι των “αιωνίων” αλλά σίγουρα το Αθηναϊκό ντέρμπι …

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com